Koordinatör öğretmenlikte yapılan hatalar!

Koordinatör öğretmenlikte yapılan hatalar!

Koordinatör öğretmenlere dağıtılacak olan okulun/kurumun işletmelerde yapılan mesleki eğitime ilişkin haftalık ders yükü

Koordinatör öğretmenlikte yapılan hatalar!

Koordinatör öğretmenlere dağıtılacak olan okulun/kurumun işletmelerde yapılan mesleki eğitime ilişkin haftalık ders yükü İlgi Yönetmeliğin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı 88. maddesi hükümlerine göre hesaplanmaktadır.

07.09.2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı, 88. maddesi 2. fıkrası (ç) bendindeki; "İşletmelerde meslek eğitimi ek ders görevine esas olacak haftalık ders yükünün belirlenmesinde, işletmelere öğrenci gönderilen alandaki/dallardaki sınıfların işletmelerde eğitimi yapılan uygulamalı meslek derslerinin haftalık ders saati sayısının bu sınıflardaki grup sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak sayı, ders yükü olarak kabul edilir. Grup sayısının belirlenmesinde, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır."şeklinde yer alan hükümlere göre; işletmelerde eğitimi yapılan uygulamalı derslerin haftalık ders saati sayısının bu sınıflardaki grup sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak sayı, norm kadroya esas ders yüküne aktarılacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı, 88. maddesi 2. fıkrası (a) bendindeki; "a) Okuldaki teorik ve uygulamalı meslek dersleri, ders bütünlüğü dikkate alınarak öğretmenlere dengeli olarak dağıtıldıktan sonra işletmelerde meslek eğitimi adı altında ek ders görevi verilir." hükümlerine göre teorik ve uygulamalı meslek dersleri, ders bütünlüğü dikkate alınarak öğretmenlere dengeli olarak dağıtıldıktan sonra İşletmelerde Meslek Eğitimi adı altında ek ders görevi ders yüküne eklenmektedir.

İşte bu bulunan koordinatörlük ders yükü öğretmenlere eşit dağıtılacak ders yüküdür. Bu ders yükün haricinde işletmelere göre kafadan belirlenen bir ders yükü öğretmenlere koordinatörlük diye dağıtılamaz yönetmelik koordinatörlük ders yükün nasıl belirleneceğini yukarıda açıklamıştır bu ders yükünün dışına çıkılamaz.

Yönetmeliğinin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı 88. maddesi 2. fıkrası (b) bendindeki; "b) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) İşletmelerde mesleki eğitim ek ders görevi verilmesinde işletmelerin okula uzaklığı, ulaşım durumu, işletme sayısı, işletmeler arası uzaklık ve işletmedeki öğrenci sayısıyla bunlarla ilgili iş ve işlemlerde harcanılacak zaman gibi ölçütler esas alınır. Hangi güzergahtaki, kaç işletme ve öğrenci için kaç saat ek ders görevi verilebileceği, koordinatör müdür yardımcısının başkanlığında alan zümre başkanlarıyla birer alan öğretmeninden oluşan komisyonca planlanır. Okul yönetimince, bu planlama da göz önünde bulundurularak ilgili alan öğretmenlerine görev dağılımı yapılır. Bu kapsamda bir öğretmene aynı gün için 8 saatten fazla ek ders görevi verilmez. Yarıyıl ve yaz tatilinde staj yapan öğrenciler ile varsa mesleki eğitim gören öğrenciler için işletme ve öğrenci sayısı dikkate alınarak yeniden değerlendirme yapılır ve belirlenecek program çerçevesinde öğretmen görevlendirilir." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlerdeki; ".. Hangi güzergahtaki, kaç işletme ve öğrenci için kaç saat ek ders görevi verilebileceği, koordinatör müdür yardımcısının başkanlığında alan zümre başkanlarıyla birer alan öğretmeninden oluşan komisyonca planlanır. Okul yönetimince, bu planlama da göz önünde bulundurularak ilgili alan öğretmenlerine görev dağılımı yapılır. ..." hükümlerine göre ek ders görevi verilmesinde komisyon tarafından karar alınması gerekmektedir.

Yönetmeliğinin "Koordinatör müdür yardımcısının görev ve sorumlulukları" başlıklı 82. maddesi 2. fıkrasında "(2) Koordinatör müdür yardımcısı: f) Öğretmenlere koordinatörlük görevinin dağıtılmasında ilgili alan zümreleriyle işbirliği yapar." hükmü mevcut olup bu hükümlere göre koordinatör müdür yardımcısının alan zümreleriyle işbirliği yapacağı belirtilmiştir.

Yönetmeliğinin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı, 88. maddesi 2. fıkrası (ç) bendindeki hükümlerine göre belirlenen koordinatörlük ders yükü yönetmeliğin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi"başlıklı 88. maddesi 2. fıkrası (b) bendindeki hükümlerine göre kurulan komisyonca alanların koordinatörlük ders yükleri, belirlenerek norm kadroya yansıtılır ve belirlenen ders yükü alan öğretmenlerine eşit dağıtılır.

Fakat uygulamada Yönetmeliğinin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı, 88. maddesi 2. fıkrası (ç) bendindeki hükümlerine göre belirlenen koordinatörlük ders yükü değil de okul müdürünce işletmelere göre belirlenen koordinatörlük ders yükü öğretmenlere verilmektedir. Bu hem norm kadroda sıkıntılara ve hem de öğretmenlerin ek derslerinin kesilmesine yol açmaktadır.

Ahmet KANDEMİR

memurlar.net

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.