KPSS adayları, çalıştıkları kurumları tercih edebilir mi?

KPSS adayları, çalıştıkları kurumları tercih edebilir mi?

Kurumlarda çalışan KPSS adayları yine kendi kurumunu tercih edebilir mi?

Kurumlarda çalışırken KPSS'ye yine hazırlanan ya da yerleştiği puanıyla kendi kurumunun sözleşmeli veya kadrolu alımlarına başvurmayı düşünenlerin sorularını cevaplıyoruz.

Kısa bilgi

KPSS puanları 2 yıl geçerlidir. Adaylar merkezi alım ile yerleştilerse aynı puanla (yeni bir sınava girerek yeni puan alana kadar) başka bir merkezi alımda tercih yapamazlar. Ancak aynı puan ile kurumsal alımlarda defalarca tercih yapabilirler. Bu açıdan söz konusu adaylarımızın tercih yapabilmelerinde aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir

Aynı KPSS puanıyla kendi kurumuna tercih

Merkezi alımla yerleşenler; merkezi yerleştirme ile göreve başlayanlar aynı KPSS puanı ile bir daha merkezi alımlarda tercih yapamayacakları için kendi kurumlarına da bu kapsamda tercih yapamazlar. Ancak kurum merkezi değil de kurumsal nitelikli bir alım yaparsa buna tercih yapabilir. Bu kurumsal alımın sözleşmeli veya kadrolu olması fark etmez, tercih yapılabilir.

Kurumsal alımla yerleşenler; kurumun kendi alımıyla yerleşen adaylar aynı KPSS puanıyla kendi kurumlarının diğer alımlarında tercih yapabilirler. Bu alımlar merkezi veya kurumsal alım olsa da fark etmez. Çünkü ilk yerleşilen alım türü merkezi alım değildir.

Yeni bir KPSS puanıyla kendi kurumuna tercih

Tercihler sonucunda bir kurumda göreve başlayan adaylar, yeni bir KPSS puanı alırlarsa kendi kurumlarının yaptığı her türlü alıma başvurabilirler. Yeni alımın kurumsal veya merkezi alım olması fark etmez. Çünkü yeni bir KPSS puanı, tercihe ilişkin tüm hakları yenilemiş olur.

Yerleşenler nasıl geçiş yapacak?

Kurumlarda memur kadrolarında çalışanlar yine kendi kurumuna memur statüsünde yerleşirse çalıştığı kurumun muvafakati (kurum izni) ile yeni kadroya atanabilirler. Diğer statülere yerleşirlerse istifa ederek görev değiştirirler.

Memuriyet dışındaki statülerde(sözleşmeli) olarak çalışanlar ise hangi statüye yerleşirlerse yerleşsinler istifa ederek yeni görevlerine başlarlar.

Kutay Seymen ARIKAN

[email protected]

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.