KPSS hırsızları için hesap verme zamanı

KPSS hırsızları için hesap verme zamanı

Paralel Yapı'nın suç üstü yakalandığı KPSS hırsızlığı davasında yargılama başlıyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük sınav hırsızlığında 54'ü tutuklu 230 sanık hakim karşısına çıkacak.

Tuğba Ceyhan

Fethullahçı Terör Örgütü'nün devletin kılcal damarlarına sızmak amacıyla soruları ele çalıp kendi elemanlarına dağıttığı 2010 KPSS hırsızlığı soruşturması kapsamında açılan dava yarın görülmeye başlanıyor. 230 sanığın yargılanmaya başlanacağı davada sanıklara "Terör örgütü kurmak, yönetmek ve üyesi olmak, terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, suç delillerini yok etmek, kamu kurumunun zararına zincirleme dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik" gibi suçlar yöneltiliyor.

3 BİN 800 YIL İSTENDİ

10-11 Temmuz 2010 tarihinde yapılan Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri alanlarından oluşan KPSS'de soruların sınavdan önce çalınarak aracılar ve adaylar vasıtasıyla sınava giren Paralelcilere dağıtılmasına ilişkin yürütülen soruşturma 5 yıl sonra tamamlandı ve hazırlanan iddianame Aralık ayında mahkemeye sunuldu. Cumhuriyet tarihinin en büyük sınav skandalında 54'ü tutuklu 230 sanığın yargılanması Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayacak. 230 sanıktan 15'i "Terör örgütü kurmak ve yönetmek, kamu kurumu zararına zincirleme dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik", 202'si "terör örgütüne üye olmak, kamu kurumu zararına zincirleme dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik", 4'ü "terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, suç delillerini yok etmek, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, göreve ilişkin sırrın açıklanması", 1'i"suç delillerini yok etmek", 8'i ise "kamu kurumu zararına dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik" suçlarından yargılanacakken 230 sanık hakkında toplamda 3 bin 800 yıla varan hapis cezası isteniyor. ÖSYM'nin 2010 KPSS dönemindeki başkanı Ünal Yarımağan ile geçtiğimiz Mart ayında görev süresi biten Ali Demir'e ise "Görevi ihmal" ve "Suç delilini yok etmek" suçlamaları yöneltilecek.

HİMMET BAĞI

3 bin 227 adaydan bin 148'inin akrabalık bağının bulunduğu, 896 adayın karı koca olduğu, 2 bin 690 adayın aynı firmalarda çalıştığı, bin 136 adayın aynı adresi beyan ettiği, 217 adayın ise aynı site veya apartmanı iletişim adresi olarak verdikleri ifade edilen iddianamede, şüpheliler arasında "himmet" irtibatlarının da bulunduğu anlatıldı. Yüksek net yapan 3 bin 227 adaydan bin 970'in kendi aralarında telefon irtibatlarının bulunduğu kaydedildi.

 
Star Gazetesi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.