KPSS'de kadro açılmayanlar ne yapacak?

KPSS'de kadro açılmayanlar ne yapacak?

2013/2 KPSS tercih kılavuzunda, lise, önlisans ve lisans mezunlarına yönelik toplam 11 bin 415 adet kadro yer alıyor.

Nezir KARDOĞAN

Açılan kadro sayısı, sınava başvuran aday sayısının çok çok altında. Adayların mezun olduğu bölüme hiç kadro açılmamış olabilir. Peki aday ne yapmalı?

Lise mezunuyum ama bölümüme uygun kadro yok?

- "2" rakamı ile başlayan kodlar lise KPSS adayları içindir. 2001 kodunun yer aldığı kontenjanları herhangi bir liseden ve herhangi bir lise bölümünden mezun olan tüm lise mezunları tercih edebilir. Kılavuzda toplam 188 adet 2001 kadrosu yer almaktadır.

Önlisans mezunuyum ama bölümüme ait kadro yok?

- "3" rakamı ile başlayan kodlar önlisans(2 yıllık) KPSS adayları içindir. 3001 nitelik kodunun yer aldığı kadroları, herhangi bir meslek yüksekokulunun herhangi bir bölümünden mezun olan tüm önlisans mezunları tercih edebilir. Kılavuzda toplam 360 adet 3001 kadrosu yer almaktadır.

4 yıllık mezunuyum ama bana uygun kadro yok?

- "4" ve "5" rakamları ile başlayan kadrolar, lisans(4 yıllık) KPSS adayları içindir. 4001 nitelik kodunun yer aldığı kontenjanları herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümünden mezun olan tüm lisans mezunları tercih edebilir. Kılavuzda toplam 408 adet 4001 kadrosu yer alıyor.

Bölüm kodu ve özel nitelik kodunu nasıl ayırt edebiliriz?

- Bölüm kodları liseler için 2, önlisanslar için 3 ve lisans mezunları için ise 4-5 ile başlamaktadır. Özel nitelik olarak cinsiyet kodları 1 ile diğer özel nitelikler ise 6-7 ile başlamaktadır. Bir kontenjanda öncelikle 2-3-4-5 ile başlayan bölüm kodları yer alır. Sonrasında ise kurum istemişse 1-6-7 ile başlayan özel nitelik kodları bulunur.

Aynı kadroda birden çok bölüm kodu var. Hepsini taşımalı mıyım?

- Bir kontenjanda birden fazla bölüm kodu varsa bunlardan herhangi birisinden mezun durumda olmak yeterlidir. Zaten adaylar ÖSYM sistemine tek bir bölümden kaydolabilirler ve talep edilen bölümlerden birinden mezun ise ilgili kadroyu tercih edebilir.

Yazının devamı için tıklayınız.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.