KYK Uzman alımında fakülte ayrımcılığı!

KYK Uzman alımında fakülte ayrımcılığı!

KYK, uzman yardımcısı alımı için ilana çıktı. Ancak ilandaki hata, adayların mağduriyetine yol açabilir.

Kısa bilgi

KYK tarafından 75 uzman yardımcısı alımı için ilan verildi. Bunun 50 tanesi İİBF bölümlerinden, diğer 25 tanesi ise Fen-Edebiyat, İlahiyat, İletişim, Eğitim ve Eğitim Bilimleri Fakülteleri mezunlarından alınacak. Başvurular 20-31 Ocak tarihleri arasında olacak ve kurumun yazılı sınavı 1 Mart'ta gerçekleştirilecek.

Önce kıyaslı bir örnek verelim

Kurumlar A grubu alım için ilanlarında sadece "İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi mezunu" yazdıklarında kamu yönetimi, iktisat, maliye, uluslararası ilişkiler gibi bölümleri kastetmektedirler.

Doğrudan bu fakültede okumayıp Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme Fakültesi veya İktisat Fakültesinde iktisat veya kamu yönetimi okuyan bir adayın başvurusu "ilanda açıkça bu fakültelerin isimleri verilmediği halde" yine de kabul edilmektedir. Çünkü illa ki tek tek fakülte ismi belirtilmesine gerek yoktur ve zaten bu fakültelerin bölümleri, ders içerikleri ve hatta bazen hocaları bile aynıdır.

KYK ise "başvuru kabul etmem" diyor

KYK uzman yardımcısı ilanında ise "Fen -Edebiyat Fakültesi" mezunları ibaresi vardır. Yani bu durumda FEF'te yer alan bir bölüm, hangi üniversitede hangi fakültenin altında ise başvurusu kabul edilmelidir.

Ancak KYK'nın bilgisiz ve yetersiz yetkilileri "sadece FEF mezunlarının başvurabileceğini Fen Fakültesi veya Edebiyat Fakültesine ilanda yer verilmediği için bu fakülte mezunlarının başvuramayacağını" belirtmektedir.

Ayrıca, internet üzerinden yapılan başvuruda Fen fakültesi mezunlarının başvuruları sisteme kabul edilmektedir. Madem ki bu mezunlar başvuramayacaksa niye sistem bunu kabul etmektedir? Ve de bunun üstüne "onların başvuruları silinecek" denilmektedir.

Bunun mantığı nedir?

Konuyu örnekle somutlaştıralım. FEF'te fizik, edebiyat, istatistik, kimya gibi bölümler yer almaktadır. KYK'ye göre fizik bölümü mezunu bir aday FEF'ten mezun ise başvurabilir, ancak Fen Fakültesi mezunu ise başvuramaz. Bu mantık nasıl kurulmakta ve kamu yararı nasıl bu şekilde hiçe sayılmaktadır gerçekten merak ediyoruz.

Başvuramayan adaylar idari yargıya gidebilirler

KYK'nin bu alımına başvurma hakkı olduğu halde başvuramayan adayların Ankara İdare mahkemesine "Yürütmeyi Durdurma" istemli olarak iptal davası açmaları durumunda yargı makamları gereğini yerine getirecektir.

Şunu da belirtelim ki adaylarımız " biz başvursak ne olacak ki, mahkeme sonuçlanana kadar adamlarını alıp göreve bile başlatacaklar" diyebilirler. Ancak yürütmeyi durdurma hemen karara bağlanır ve bu durumda bu alım işlemleri ikinci bir mahkeme kararına kadar durdurulur.

Kutay Seymen ARIKAN
[email protected]

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.