Ligde play-off nasıl olacak

Ligde play-off nasıl olacak

Ligde alınan puanlar play-off'ta geçerli olacak. Bu yeni format ile takımlar arasındaki çekişme son haftaya kadar sürecek

Futbol Federasyonu'nun yeni sezonda uygulamaya koymayı planladığı play-off sisteminde, 34 haftalık Süper Lig maratonunda toplanan puanlar da geçerli olacak.
Şike ve teşvik soruşturmasıyla kan kaybeden Türk futbolunu cazip hale getirmek için hazırlanan projeye göre normal sezonu ilk dört sırada tamamlayan takımlar çift devreli lig usulü oynayacak. Bu takımlar ligde kazandıkları puanların avantajını play-off'ta kullanma hakkını elde edecek.
Örneğin ligi 76 puanda ilk sırada bitiren takım play-off mücadelesine 38 puanla başlayacak. 71 puan alan ve dördüncü olan takım ise 35.5 olan puanı yarım puanlık ekleme yapılacak ve 36 puanla play-off grubuna katılacak. Kulüpler böylece bir sezonluk performanslarının karşılığını play-off'taki maçlarına taşıma imkanı bulacaklar.
Dört takım play-off'ta toplayacağı puanları normal ligden taşıdıkları puanların üzerine ekleyecek ve ilk iki sırada yer alan ekipler ülkemizi Şampiyonlar Ligi'nde temsil edecek.
Aynı sistem 5 ve 8. sırada ligi tamamlayan takımların kendi aralarında oynayacakları maçlarda da uygulanacak. Böylece 34 haftalık lig maratonunda sağlanan kazanımlar da gözardı edilmemiş olacak. Play-off sistemi ile lig 40 haftaya uzayacak ve ekstra 24 maç daha oynanacak. Yeni formatta 9 hafta çarşamba günlerine lig maçı konulacak.

Sezon boyu çekişme
Yeni sistem ligi 8. sırada bitiren takıma da UEFA Avrupa Ligi kapısını açacağı için, sezon içerisindeki mücadele ve çekişme son haftaya kadar devam edecek.
Play-off mücadelesinde averaj hesaplaması aynen 34 haftalık normal sezonda olduğu gibi yapılacak. Puan eşitliği halinde önce play-off'ta kendi aralarında oynadıkları maçlardaki gol averajına, sonra genel averaja bakılarak bir sıralama gerçekleştirilecek. Ligden gelen disiplin cezaları play-off'a taşınacak. Örneğin son hafta kırmızı kart görüp 3 maç ceza alan oyuncu cezasını bu maçlarda tamamlayacak. Saha kapatma veya seyircisiz oynama cezaları da aynen uygulanacak.

EKSTRA GELİR
Lig TV'nin Süper Lig kulüp başkanları ve yöneticilerine önceki akşam verdiği iftar yemeğinde Futbol Federasyonu Başkanı M.Ali Aydınlar tarafından açıklanan yeni model, play-off'da mücadele edecek takımlara ekstra bir gelir de sağlayacak. Ancak naklen yayın gelirlerinin bölüşümü yeni kıstaslara bağlanacak. Yayın pastası aynı kalacağı için normal sezonda takımlara kazandıkları puan karşılığı ödenenen kalem bu kez 34 yerine 40 haftaya bölünecek. İddaa kuponlarında yer alacak play-off maçları sayesinde kulüpler ekstradan 6 maçlık bir kazancın da sahibi olacak.

PLAY-AUT YOK
Futbol Federasyonu yetkilileri yeni sistemle ilgili çalışmaların bir hafta içinde tamamlanmasından sonra ikinci kez kulüplerin görüşü alınarak uygulamanın ilan edileceğini açıkladı. Bu arada küme düşen takımların belirlenmesi amacıyla play-aut oynanacağı şeklindeki bazı haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan yetkililer, son üç sırayı alan takımın Bank Asya 1. Ligi’ne düşeceğini, Süper Lig'e yükselecek üç takımın ise eski sistemle saptanacağını kaydetti.
Türkiye Kupası'nda ise grup sistemi kaldırılacak. Takımlar eleme usulü yollarına devam edecek. Süper Lig takımları son 32'den itibaren mücadele edecek.
 

 

FUTBOLCULAR NASIL BULDU?
Ömer Erdoğan-Bursa
Bugüne kadar uygulanan lig statüsü bence daha heyecanlıydı. 34 maçın sonunda kim en baştaysa o şampiyonluğu hakediyor. Bu belki seyirci için daha heyecanlı olabilir ama play-off'un gelmesiyle beraber 34 maçta ipi göğüsleyen takım şampiyonluğu yitirebilecek.
Dünyanın en büyük liglerinde böyle bir sistem yok. Bildiğim kadarıyla sadece Belçika'da ve diğer birkaç ligde böyle bir sistem var ama Türkiye Ligi de o liglerle kıyaslanmamalı.

İ.TORAMAN-BEŞİKTAŞ
Bana göre çok mantıklı bir sistem değil. Düşünün bir takım haftalar boyunca yağmurda, karda mücadele edip ligi lider bitiriyor. Sonra play-off döneminde başına şanssız sakatlıklar geiyor ve şampiyonluk hakkını altındakilere kaptırıyor. Bence adil bir sistem değil.

 

 

TEKNİK ADAMLAR NASIL BULDU?
Ziya Doğan
Pek alışık olduğumuz bir durum değil. Avrupa'da örneği var mı bilmiyorum. Ama bir gerçek var, alışa gelmiş sistem çok daha iyi. Futbol Federasyonu, bu düşünce içerisindeyse mutlaka bir bildikleri vardır. Bana kalırsa avantajı şöyle sağlar; Anadolu takımları ilk dört içinde olursa şampiyonluk şanslarını korur. Ayrı bir heyecan gibi ama normal statüyü tercih ederim. Böyle bir şey yapılacaksa alt sıraları da ilgilendirmeli. Son 6 takımda play-off oynamalı, sonradan düşen takım belli olmalı. Saygı duyulması ve beklenmesi gereken bir karar...

Aykut Kocaman
Fenerbahçe
Bence pozitif bir karar. İlk başta garip karşılanabilir ama ilerleyen süre içerisinde olumlu yansımaları olacaktır. Daha adil bir mücadele olur.
 

Nurullah Sağlam
Mersin İ.Y.
Detaylı incelenmesi gereken bir konu. Planlama içerisindeki arkadaşlarımız daha iyi bilir; ama güzel bir yol olabilir. Ligde ilk 4 sırayı garantileyenler son 6-7 haftaya önem vermezse ligin kalitesi düşübilir. Anadolu takımlarında fikstür önemli rol oynar. Ligin son haftalarında ilk 4'ü garantileyen takım son haftadaki müsabakalara önem vermeyecektir. Bu da Anadolu takımları arasında haksız bir rekabet ortaya çıkmasına neden olabilir.

Yılmaz Vural
Çok teknik bir konu. Buna biraz kafa yormak lazım. Bunun hakkında kötü derseniz yalnış olur, iyi derseniz yanlış olur. Defalarca Türkiye'de play-out sisteminin uygulanması gerektiğini söyledim. Play - off sisteminin sonu düşündürücü. Takım koca bir sezon mücadele etmiş şampiyon olmuş. Herkes şimdi birinciliğe değil ilk dörde girmeye çalışacak. Bu takımları rahatlatır. Kaliteyi düşürür. Artık ilk dörde girmek yeterli olur.
 

 

YÖNETİCİLER NASIL BULDU?
Sadri Şener
Trabzonspor Başkanı
Bu federasyon üç kulübün federasyonu olduğu için bize haber bile vermediler. Tabii ki nasıl bir şey olduğunu bilmiyoruz. Sistemi iyi incelemek lazım. Oturup bakarız. Bu yıl biliyorsunuz 4. ile 1. arasındaki puan farkı oldukça fazlaydı.

Nihat Özdemir
F.Bahçe Başkan Vekili
Projenin detaylarını gazetelerden okudum. Genel hatlarıyla destekleyeceğimiz bir yenilik. Türk futbolu gerçekten kurulduğu günden bu yana en zor günlerini yaşıyor. Futbolu yeniden heyecanlı hale getirmek, kaliteyi yükseltmek adına olumlu yanlarının bulunduğunu düşünüyorum. Mücadeleyi sezon boyu canlı tutabilir. Böylece ligi 8. sırada bitiren takımın bile Avrupa'ya gitme şansı olacağı için heyecan sürekli olur. Detaylarını salı günü yapacağımız yönetim kurulu toplantısında ele alacağız. İlk değerlendirmemin olumlu olduğunu söyleyebilirim.

İbrahim Kızıl
Gaziantepspor Başkanı
İyi bir sistem. Çok çalışılmış, araştırılmış bir düzeni önümüze koydular. En azından averajla şampiyonluğu kaçıran takım için bir şans daha olur. Rekabeti artırır. Küme düşmeyle ilgili bir düşünce de var. Ama o henüz taslak halinde olduğunu belirttiler.

Mete Düren
Beşiktaş Basın Sözcüsü
Taslakla ilgili şu an için yeterli bir bilgiye sahip değilim. Türkiye Futbol Federasyonu neden böyle bir hazırlığın içerisinde? Yayıncı kuruluş mu, TFF mi, yoksa kulüpler mi böylesine bir play - off sistemini benimsiyor, bunu net bilmiyoruz. Salı günü yönetim kurulun toplantısında bu projeyi görüşeceğiz. Ardından kulüp olarak resmi açıklamamızı yapacağız.

 

 

TARAFTAR NASIL BULDU?
-  Milleti birbirine yedireceksiniz. Birinci 75 puan alacak, dördüncü 55, hadi sende şampiyonluğa oyna diyorsunuz. Böyle saçmalık olur mu... 
- İngiltere Premier Ligi ya da İspanyol La Liga'yı değil de BELÇİKA Ligi'ni örnek alan, kendine hedef seçen güzel ülkem... Merhaba... Günaydın.. 
- Çok saçma bir karar. Zaten ilk 4'ü aşağı yukarı 4 büyükler doldurur. Boşu boşuna ligi oynamanın ne anlamı var o zaman? Direkt play - off oynasınlar.
- Böyle bir uygulamaya destek verilmemeli. Hiçbir takım o zaman birinci olmak için uğraşmaz, ilk dört için çabalar, böylelikle ligin kalitesi düşer...
- Ligin oynanmasına gerek yok o zaman. GS, BJK, Trabzon, FB turnuvası yapın, kazanana kupayı verin.
- Bir takım uğraşıp didinip ligi 1. sırada bitirecek, sonra 4. sıradaki şampiyon olacak. Adaletsizliğin daniskası olur bu durum...
- Bu futbolu izleyen taraftar... Böyle şeylerde neden gelip geçici başkanlara sorulur da sen nasıl izlemek istersin diye taraftara sorulmaz.

 Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.