Lise Seçimi Neden Önemlidir?

Lise Seçimi Neden Önemlidir?

Lise Seçimi Neden Önemlidir?

TURGAY POLAT'ın yazısı... 

TEOG 2.aşama bu hafta yapılıyor. Devamında sonuçlar açıklanacak ve takvime göre tercihler. Bu yıl epey değişiklik var TEOG yerleştirme sisteminde, kısacası büyük bir kargaşa çıkacağa benziyor. Ama ben size bunu yazmayacağım zaten yazacak birileri çıkacak. Ben size şunu sorayım "çocuğunuzun TEOG'a girmesi mi onu avantajlı kılıyor. Yoksa girmemesi mi?" Neden bu soruyu sorduğumu merak ediyorsunuz. Daha açık sorayım; amacımız cocuğumuz bir, başarılı, hayatını iyi idame ettiren birey yapmak bunun içinde iyi üniversiteye yerleşmesini sağlamak, başka; yabancı dil öğrenen, sosyalleşmiş, çağın becerilerine sahip, kötü alışkanlıklar edinmeyeceği yerde yani okulda eğitim almasını sağlamak değil mi? şimdi düşünün bakalım TEOG sonrasında "iyi okul!" diyerek peşinden koştuğunuz okullarını sonuçlarına baktınız mı? örneğin bu okulların yetiştirdiği mezunlar neler yapmışlar? Ben söyleyeyim, dil bilmiyorlar, akademik olarak yetersizler, çağın gerektirdiği becerilere sahip değiller, sosyal beceriler ve farklı berecerileri desteklenmiyor. Tersini söyleyen var mı? o halde neden bu kadar karmaşaya giresiniz ki?

1950'li yıllarda ülkemizde lise mezunu olmak çok önemli bir kavram, bir düşünün liseler sadece büyük illerde var, Anadolu'dan insanlar lise okumak için büyük illere geliyorlar. Liseler o kadar özel ve değerli ki lise mezunu olan direkt iş bulabiliyor. Bugün durum daha farklı toplumsal gelişime bağlı olarak yıllar içerisinde lise sayısı artmış, üniversite mezunu olmak değerli hale gelmiş. Bugün lise okumak bir ara eğitim haline gelmiş. İyi bir lise kavramı ülkemizde maalesef iyi üniversite kazanabilmenin koşulu olarak algılanmaya başlamış.

Peki, liselerin varlık amacı, üniversiteye iyi öğrenci mi hazırlamak, yoksa gençlik çağındaki öğrencilerin kişilik gelişimine katkıda bulunarak ülkemizin genç kuşağını mı şekillendirmek? Maalesef ülkemizde lise eğitimi ÖSYS başarısı ve iyi bir üniversitede okuyabilmek için yapılıyor. Bakın bir örnek verelim. Ülkemizde en zeki öğrencilerin yöneldiği fen liselerimizin kaç tanesi dünya tarafından tanınıyor. Kaç tanesi uluslararası kabul alabiliyor. Kaç tanesi bilim dilini ana dili gibi öğretiyor. Kaç tanesi mezunlarını MIT, Harvard, gibi üniversitelere gönderiliyor. Kaç tanesi mezunlarının uluslar arası çapta bilim adamı olmasına olanak tanıyacak yönlendirmeyi yapıyor. Biz bu çocuklara hedef olarak sadece üniversite kazanmayı gösteriyoruz. Sizce bu onlara yapılmış en büyük kötülük değil mi?

TEOG tercihi yapacak anne babalar, lütfen çocuğunuzu iyi tanıyın, gelecekte nasıl bir kariyer yapacağını iyi planlayın. Çünkü lisede çocuğunuzu ya büyütürsünüz, ya da sıradanlaştırırsınız. Çocuğunuzun sıradanlaşmasına asla izin vermeyin. Bütün okulları araştırın, tanıyın sonra tercih yapın. Okulun binası güzel diye, ÖSYS başarısı yüksek diye tercih etmeyin. Okul, size geleceğinizi gösteriyorsa tercih edin.

Size birkaç öneri; seçtiğiniz lise yabancı dil eğitimi yapmalı. Seçtiğiniz lisenin yurt dışı bağlantıları olmalı. Seçtiğiniz lisenin laboratuarları olmalı. Seçtiğiniz lise çocuğunuzu sosyalleştirmeli hayattan koparmamalıdır. Seçtiğiniz lise sadece Türkiye'de ki değil dünyada ki bütün üniversitelere çocuğunuzu yetiştirmeli. Seçtiğiniz lise çocuğunuza kitap okumayı, spor yapmayı, sanatı öğretmelidir. Şimdi karar verin, bunları yapan liseyi bulmak için ne yapıyorsunuz? Çocuklarınız için TEOG sonucuna değil diğer kriterlere göre okul seçin. Çünkü TEOG sonucu sizi bugün mutlu eder oysa doğru okul seçimi sizi hayat boyu mutlu eder.

Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum