Liselerde disiplin iş yükü artacak

Liselerde disiplin iş yükü artacak

07.09.2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği

07.09.2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin “Devam-devamsızlık ve ilişik kesme”başlıklı 36. maddesi (c) bendinde; “c) Özürsüz olarak art arda iki gün ve daha fazla devamsızlık yapan veya okula geldiği halde derse girmeyen öğrenciler hakkında disiplin işlemi uygulanır.” hükümleri bulunmaktadır.

 

Aynı Yönetmeliğin “Disiplin cezasını gerektiren davranış ve fiiller“ 164 maddesi 1.fıkrası (f) bendindeki; “(1) Kınama cezasını gerektiren davranışlar ve fiiller şunlardır: f) Özürsüz devamsızlık yapmak, okula geldiği hâlde özürsüz eğitim ve öğretim faaliyetlerine, törenlere ve diğer sosyal etkinliklere katılmamak, geç katılmak veya erken ayrılmak” hükümlerine göre; iki gün ve daha fazla devamsızlık yapan veya okula geldiği halde derse girmeyen öğrencilere kınama cezası uygulanacaktır.

 

Orta büyüklükte bir lisede bine yakın öğrenci olduğu düşünülürse özürsüz olarak art arda iki gün ve daha fazla devamsızlık yapan onlarca öğrencin disiplin işlemleri ile uğraşacağı ortadadır.

 

Bir suça iki defa ceza verilemez şöyle ki zaten öğrenci aynı Yönetmeliğinin “Devam-devamsızlık ve ilişik kesme” başlıklı 36. maddesi 5. fıkrasındaki; “(5) Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 45 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır. Ancak kaynaştırma ve özel eğitim gerektiren öğrencilerin toplam devamsızlık süresi 60 gün olarak uygulanır. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler takip eden öğretim yılında okula devam ettirilir. Sınıf tekrarı hakkı bulunmayanların okulla ilişikleri kesilerek Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesine gönderilir.” hükümlerine göre Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 45 günü aşan öğrenciler başarısız sayılmaktadır.

 

Biz bu öğrenciye iki gün art arda özürsüz gelmedin alsana kınama dersek haksızlık olacaktır. “Devam-devamsızlık ve ilişik kesme” başlıklı 36. maddesi (c) bendindeki “Özürsüz olarak art arda iki gün ve daha fazla devamsızlık yapan veya” kısmının çıkarılması sadece okula geldiği halde derse girmeyen öğrenciler hakkında disiplin işlemi uygulanması yerinde olacaktır.

 

 

Ahmet KANDEMİR

 

http://www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.