Mazeret İzni Kullanmak Maaşı Nasıl Etkiler?

Mazeret İzni Kullanmak Maaşı Nasıl Etkiler?

Devlet memurları, kendilerine tanınan mazeret izinlerini kullandıkları dönemlerde, fiilen çalışmaya bağlı bazı ödemeler dışında kalan mali ve sosyal haklarından yararlanmaya devam etmektedirler.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar”da yer alan hükümlere göre, fiili çalışmaya bağlı ödemelerden yararlanan memurların aylık ücretleri, mazeret izni kullandıkları dönemlerde azalabilmektedir.

Mazeret izni

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurlara tanınan izin haklarını belirlerken, mazeret izni başlığı altında da düzenleme yapmıştır. Bu düzenlemeye göre, talepleri halinde memurlara; hamilelik, doğum, evlenme ve ölüm olayları nedeniyle de belirli sürelerle mazeret izni verilmesi zorunludur.

Söz konusu hallerde mazeret izni kullanan memurların, fiilen çalışmaya bağlı olanlar dışındaki mali ve sosyal haklarına dokunulmamaktadır.

Fiilen çalışmaya bağlı ödemeler

Devlet memurlarının aylık ve diğer mali ve sosyal hakları, aylıksız izin halleri hariç genellikle kesintiye uğramazken, fiilen çalışmaya bağlı olan ödemeler ise bazı hallerde ödenmemektedir. Fiili çalışmaya bağlı ödemelerin kesildiği hallerden birisi de memurun mazeret izni kullandığı haller olmaktadır.

Fiilen çalışmaya bağlı ek/ilave özel hizmet tazminatı ödemelerine mazeret izni kullanımı bakımından herhangi bir istisnanın getirilmemiş olması ve mazeret izni süresince memurun fiilen çalıştığından söz edilemeyecek olması nedeniyle, çeşitli sebeplerle mazeret izni kullandıkları günler için memurlara  bazı ödemeler yapılmamaktadır.

Mazeret izni süresince ödenmeyecek olan ek/ilave özel hizmet tazminatlarından bazıları şunlar:

-Kalkınmada öncelikli yörelerde görev yapan Teknik Hizmetler Sınıfı personeline, her ay aylıklarıyla birlikte çeşitli oranlarda ödenen ek özel hizmet tazminatı.

-Arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen çalışan Teknik Hizmetler Sınıfı personeline, çalıştıkları her gün için çeşitli oranlarda ödenen ek özel hizmet tazminatı.

-Teknik Hizmetler Sınıfı personelinden bazılarına, büyük yatırım projelerinde çalışmalarından dolayı çeşitli oranlarda ödenen ek özel hizmet tazminatı.

-Kalkınmada öncelikli yörelerde görev yapan Sağlık Hizmetleri Sınıfı personeline, her ay aylıklarıyla birlikte çeşitli oranlarda ödenen ek özel hizmet tazminatı.

-İl/ilçe merkezine uzaklığının en az 10 km olan yerleşim birimlerinde görev yapan Sağlık Hizmetleri Sınıfı personelinden bazılarına çeşitli oranlarda ödenen ilave özel hizmet tazminatı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.