MEB, Mahkeme Kararlarına Takla Attırmak Mı İstiyor?

MEB, Mahkeme Kararlarına Takla Attırmak Mı İstiyor?

MEB, 12 Ekim'de illere yeni bir yazı gönderdi. yeni yazıda okul müdürlerinin göreve iadesiyle alakalı 6 ekimde yapılan yeni yönetmelik değişikliğinin dikkate alınması gerektiği belirtiliyor.

MEB, 12 Ekim'de illere yeni bir yazı gönderdi. yeni yazıda okul müdürlerinin göreve iadesiyle alakalı 6 ekimde yapılan yeni yönetmelik değişikliğinin dikkate alınması gerektiği belirtiliyor. Yeni yönetmelikte ise okul müdürlerinin görevlendirilmesinde sözlü mülakata devam edileceği belirtiliyordu. Peki bu yazı ne anlama geliyor.

Konuyla ilgili Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe açıklamalarda bulundu. Bahçe, Milli Eğitim Bakanlığının bu yazıyla mahkeme kararlarına takla attırmak istediğini belirtti.
Bahçe açıklamasında: "Bakanlık, okul yöneticilerinin haksızlığa uğramasına sebep olan ve hükümleri doğrultusunda yapılan işlemleri mahkemelerin iptal ettiği yönetmelikte değişikliğe gitmek yerine 10/6/2014 tarihli ve 29026 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliği yürürlükten kaldırarak mahkeme kararlarını etkisiz kılacağını zannettiği yeni bir yönetmelik hazırlamıştır. Bu yolu tercih etmesinin görünürdeki nedeni Danıştay kararına uymak gibi gösterilmekle birlikte 16 bin okul müdürü için 2014 yılında yapılan yanlı değerlendirmeler sonucunda eski yönetmelikten kaynaklanan binlerce davayı bertaraf etmek, hukuki olarak bir boşluk oluşturmaya çalışmaktır.

Her ne kadar bakanlık, hukukun etrafından dolaşmaya çalışsa da adaletin tecellisinden kaçışın mümkün olmayacağı, hukuk dışına çıkanların er geç bir gün yanlışları ile baş başa kalacakları ve hesap verecekleri de mutlak bir gerçektir.

Müdürlük görev süresinin uzatılması için 75 puan üzerinden yapılan değerlendirmeyi içeren kısımların yeni yönetmelikte yer almaması sonucu bu konuda hakkını arayanlar adına devam eden davalar bakımından yeni yönetmeliğin yayımlanması ile birlikte ortaya çıkabilecek hukuki sorunlar kamuoyunu meşgul etmeye devam etmektedir.

75 puan değerlendirmesiyle ilgili iptal davasında mahkemelerin iptal kararları göz ardı edilerek, işlemin yasal dayanağı ortadan kalktı şeklinde bir aymazlığa girilmesi idarenin çamura yatmasından başka bir şey değildir.

Bakanlığın illere yazdığı yazı, eski yönetmeliği ve mahkemelerin müdürler lehine vermiş oldukları kararları yok saymaktadır. MEB’in, on binleri zarara uğratan sübjektif atamaları yaptıktan sonra “yönetmeliği değiştirdim” diyerek sorumluluğu üzerinden atmaya kalkması tam bir şark kurnazlığıdır.  Ancak bu noktada yeni değerlendirme, eski yönetmeliğe göre yapılmalıdır. Görünen o ki idare problem çıkarmak istemektedir. Ancak kararın lehe çıkması halinde idarenin “yeni mevzuatta yeri yok” diye görevlendirmeden kaçınması yanlış olur. Zira dava açıldığında geçerli mevzuat ne ise hukuken ona göre hüküm verilir ve uygulanır. Dava 75 puanın değerlendirildiği günkü işleme açılmıştır ve kazanılması halinde kişi o günkü duruma geri döndürülmelidir." dedi.

image001-081.jpgimage002-083.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum