MEB Proje Okulu Yönetici Atamasındaki Usulsüzlüğe Yargı Engeli!

MEB Proje Okulu Yönetici Atamasındaki Usulsüzlüğe Yargı Engeli!

Konya İlinde proje okulu kapsamında bulunan Fen Lisesine branşı Biyoloji Öğretmenliği olduğu için görevlendirme kriterlerini sağlayan üyemizin başvurusu kabul edilmeyerek yerine branşı Tarih olan bir kişi müdür olarak görevlendirilmiştir.

Konya İlinde proje okulu kapsamında bulunan Fen Lisesine branşı Biyoloji Öğretmenliği olduğu için görevlendirme kriterlerini sağlayan üyemizin başvurusu kabul edilmeyerek yerine branşı Tarih olan bir kişi müdür olarak görevlendirilmiştir. Aynı şekilde proje okulu kapsamında bulunan Spor Lisesine müdür olarak görevlendirilmek üzere başvuruda bulunan ve yüksek lisans mezunu olduğu için ilgili mevzuat uyarınca öncelik sahibi olan üyemizin yerine yüksek lisans mezunu olmayan bir kişinin görevlendirmesi yapılmıştır. Ancak Türk Eğitim Sen olarak takipçisi olduğumuz davalar neticesinde her iki işlem de hukuka aykırı bulunarak iptal edilmiştir.

Konya 3. İdare Mahkemesinin 2022/1374 E., 2023/561 K. Sayılı kararı ile; Millî Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nin 10/6. Maddesi uyarınca, Fen lisesi müdürlerinin matematik, fizik, kimya veya biyoloji alan öğretmenleri arasından görevlendirilmesi esas olduğu, davalı idarece, bu kural gözetilmeksizin branşı tarih öğretmenliği olan kişinin atamasının yapıldığı, bu haliyle proje okulu olan Fen Lisesi’ne proje okulu olarak belirlenmesi maksadına ve ruhuna aykırı olarak matematik, fizik, kimya veya biyoloji alanı dışında bir alandan müdür ataması yapılmasını gerektiren hukuken kabul edilebilir somut bir durumun mevcut olmadığı gibi aksinin de davalı idarece ortaya konulamadığı, dolayısıyla, davalı idarece mevzuatın açık hükmüne aykırı biçimde atama yapıldığı anlaşıldığından dava konusu atama işleminin ve bu işleme karşı itirazda bulunularak kendisine aynı kuruma Müdür olarak görevlendirilmek üzere yeniden başvuru hakkı verilmesi talebini içeren davacının talebinin reddine dair işlemin hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmış ve işlemin iptaline hükmedilmiştir.

Konya 3. İdare Mahkemesinin 2022/1534 E., 2023/640 K. Sayılı kararı ile; Millî Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nin; 10/3. maddesinde yer alan “Yönetici görevlendirmelerinde birinci ve ikinci fıkrada belirtilen şartları taşıyan adaylardan yüksek lisans veya doktora yapmış olanlara öncelik verilir.” düzenlemesi uyarınca yüksek lisans mezunu olanların öncelik hakkı bulunduğunun açıkça düzenlendiği, bu kuralda idarenin bağlı yetki ile işlem tesis etmesinin zorunlu olduğu, başka bir deyişle anılan düzenleme ile idareye takdir hakkı tanınmadığı, davalı idare tarafından ataması yapılan veya diğer adayın davacı ile aynı durumda olduğuna (yüksek lisans mezunu olduğu) yönelik herhangi bir iddia veya bilgi yada belgenin ileri sürülmediği de dikkate alındığında, davacının öncelikli olarak kendisinin yönetici olarak atamasının yapılması gerektiğinden bahisle anılan atama işleminin geri alınması istemiyle yapmış olduğu başvurunun reddine yönelik dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmış ve işlemin iptaline hükmedilmiştir.

İlgili Karar İçin Tıklayınız

İlgili Karar İçin Tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum