MEB Rotasyon Yönetmeliği Değerlendirmesi

MEB Rotasyon Yönetmeliği Değerlendirmesi

Taşra teşkilatı yöneticileri yer değiştirme taslağını UEYDER başkan yardımcısı Davut ÇALIŞKAN sizler için yorumladı;

Taşra teşkilatı yöneticileri yer değiştirme yönetmeliği taslağı yayınlandı. Önce şunu ifade etmek gerekirse iki yıl önce illere gönderilen taslak metinden daha kapsamlı bir metin olmuş. Umarım kısa zamanda yayınlanarak uygulamaya konulur.
 
Yönetmelik taslağı ile ilgili şunları söyleyebiliriz;
1- Ülke 5 hizmet bölgesine ayrılmıştır. 1. Hizmet bölgesi 6 yıl, 2.ve 3. Hizmet bölgesi 4 yıl, 4.ve 5. Hizmet bölgesi 2 yıl olarak belirlenmiştir. 4. Ve 5. Hizmet alanlarında görev yapan yöneticiler isterler  ise 2 yıl daha görev sürelerini uzatabilirler. Ancak İlçe bazında yapılan sınıflandırma da sanki sıkıntılar var. Mesela Erzurum il milli eğitim müdürlüğü 5. Sınıf hizmet alanı, Erzurum’un Hınıs ilçesi 4. Sınıf hizmet alanı gibi… Diyarbakır merkez 5. Sınıf hizmet alanı puanı 14,4 ama Diyarbakır Bismil, Silvan 3. Hizmet alanı puanı 12…
 
2-Uygulama esaslarının 2. Maddesinde bir karışıklık var.” bulundukları hizmet bölgesindeki yerler için 20, bulundukları hizmet bölgesi dışındaki bir alt veya bir üst hizmet bölgesindeki yerler için de 20 olmak üzere toplam 40 tercih hakkı verilir.” Bulundukları hizmet bölgesinde kalma süresini tamamlayanlara tekrar aynı hizmet bölgesinden tercih yaptırmak, yönetmeliğin 7. Maddesinin 1. Bendine aykırıdır.
 
3-Yer değiştirmeler bir alt ve bir üst hizmet bölgesi ile sınırlandırılmamalıdır. 5. Sınıf hizmet bölgesinde 25 yıldır görev yapan ilçe yöneticisi puan üstünlüğüne göre münhal bulunan kadrolara tayin isteyebilmelidir.
 
4-Ek-2 formunu incelediğimizde 4. Hizmet bölgesinde bir yığılma görülmektedir. Toplam yerleşim yeri sayısı 348 dir. 3. Sınıf hizmet bölgesinde yerleşim yeri sayısı 170 kadardır. Buradan anlaşılan 4.sınıf hizmet bölgesinde çalışanlar 5. Sınıf hizmet k gidebileceklerdir.
 
5-Ek-2 formunda hizmet bölgelerinde ilçe sıralamalarında bir karışıklık vardır.
 
6-Taşra yöneticiliğinde 21 hizmet yılını dolduran yöneticiler istedikleri bölgeye tayin isteyebilmelidirler.
 
7-Uygulama esaslarının 3. Maddesinde hangi görevler arasında geçişin yapılabileceği açıklanmıştır. İlçe milli eğitim müdürlerine ve il milli eğitim müdür yardımcılığı görevinde bulunanlara şube müdürlüğüne geçiş hakkı tanınmalıdır.
 
8-Sağlık durumu ve eş durumu özrüne yer verilmiş olması yerinde olmuştur. Eşi öğretmen olan yöneticiler için pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Yöneticinin atandığı ilçeye eşinin de norm fazlası olarak atanabilme imkânı verilmelidir.
 
Tüm bunları yazarken şunu da ifade etmek istiyorum; taslak yukarıda yazdığım eksiklere rağmen taşra eğitim yöneticilerinin yer değiştirme ile ilgili sorunlarını çözecektir. Meseleyi yöneticilerin yer değiştirmesinden ziyade bu kadrolara kurumsal kimlik kazandırması açısından önemsiyoruz. Ek-1 formu ve Ek-2 ye göre yapılacak puanlama ile yer değiştirmek taşra yöneticileri arasından bir ilk olacaktır. Onun için böyle bir yönetmeliğin bu yaz yayınlanması önemlidir. Bu yaz uygulanmadığı takdirde gelecek yıl uygulanması zor görünüyor.
 
Bakanlık tarihinde milad olacak bir uygulama ile taslak tüm çalışanların görüşlerine açılmıştır. Katılımcı demokrasinin en güzel örneği olan bu uygulama için başta Sayın Müsteşarımıza ve İnsan kaynakları genel müdürümüze teşekkür ediyoruz. İstişare sonucunda alınan kararlarda isabet oranı çok yüksektir. Ancak alınan kararlar kadar sonuç ne olursa olsun uygulamak daha önemlidir diye düşünüyorum.
 
Davut ÇALIŞKAN
Ueyder Başkan Yardımcısı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum