MEB süreyi geçti, FATİH'in patenti kaçtı

MEB süreyi geçti, FATİH'in patenti kaçtı

Milli Eğitim Bakanlığı, FATİH Projesi’ndeki okul akıllı tahtaları için Türkiye sınırları içinde geçerli patent aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, FATİH Projesi'ndeki okul akıllı tahtaları için Türkiye sınırları içinde geçerli patent aldı. Türkiye'deki başvurunun ardından geçen 12 aylık süre içinde uluslararası patent başvurusunu yapmadığı için ise 123 ülkede geçerli patent hakkından mahrum kaldı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), FATİH Projesi kapsamında üretilen akıllı tahtaların uluslararası patent hakkı için başvuru yapmadığı ortaya çıktı. Bakanlık, başvuru süresini geçirdiği için akıllı tahtaların uluslararası patentini alamadı. Bu sebeple Türkiye patenti MEB'de olan akıllı tahta, yurtdışında korumasız hale geldi. İsteyen firma, yurtdışında akıllı tahtayı hiçbir bedel ödemeden üretip satabilecek. Türkiye, bu hakkı alabilseydi yurtdışında akıllı tahtayı üretmek isteyen firmalar MEB'e ücret ödeyecekti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), FATİH Projesi kapsamında üretilen akıllı tahtaların uluslararası patent hakkı için başvuru yapmadığı ortaya çıktı. Bakanlık, başvuru süresini geçirdiği için akıllı tahtaların uluslararası patentini alamadı. Bu nedenle Türkiye patenti MEB'de olan akıllı tahta, yurtdışında ise korumasız hale geldi. Patenti alınamadığı için isteyen firma, yurtdışında akıllı tahtayı hiçbir bedel ödemeden üretip satabilecek. Türkiye, uluslararası patent hakkını alabilseydi yurtdışında akıllı tahtayı üretmek isteyen firmalar bunun için MEB'e ücret ödeyecekti.

Patentli bir buluş, alınıp satılabilen diğer mallar gibi buluş sahibinin mülkiyeti haline gelmekte. Patentler, sadece alındıkları ülkeler için hak sahipliği doğuruyor. Bu nedenle Türkiye'de alınmış bir patent sadece Türkiye'de hak sahipliği sağlarken uluslararası hak sahipliği için uluslararası patent alınmış olması gerekiyor. Akıllı tahtalarla ilgili olarak Türkiye'de patent alınırken MEB bürokrasisi uluslararası patent için başvuru süresini geçirdi. Bu nedenle akıllı tahtaların patenti alınamadı. Akıllı tahtalar, hükümetin büyük önem verdiği ve eğitimde yeni bir dönem başlatması beklenen FATİH Projesi'nin en önemli iki ayağından birini oluşturuyor. FATİH Projesi kapsamında 41 bin 996 okul için 347 bin 367 akıllı tahta alınacak. FATİH Projesi ile okullarda teknoloji sınıfı oluşturma hedefinden tüm sınıflarda uygulanan teknoloji uygulamasına geçiliyor.

Projeyle her bir sınıfa MEB tarafından geliştirilen bilgisayarlı ve 10 megabayt internet erişimli akıllı tahta yerleştiriliyor. Pilot uygulama başladı. Proje kapsamında 2015 yılı sonuna kadar tüm sınıflara akıllı tahta yerleştirilecek. Akıllı tahtalarla bağlantılı olarak ortaokul ve liselerdeki öğrencilere tablet dağıtılacak. Okullara geniş bant internet erişimi sağlanacak ve e-içerikler hazırlanarak eğitimde yeni bir dönem başlatılacak. Şu ana kadar 3 bin 657 lisede 85 bin sınıfa akıllı tahta yerleştirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.