MEB'de Sınav Ücreti 123 TL Olur Mu?

MEB'de Sınav Ücreti 123 TL Olur Mu?

Sınav Görevi Ücretlerinin Artırılması İçin Devlet Personel Başkanlığı'nda Toplantı Yaptık

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan yardımcıları Ali Yalçın ve Ramazan Çakırcı, 2. dönem toplu sözleşme teklifleri arasında bulunan “Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan merkezi sistem sınavlarında görev alanlara, 18.01.2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara göre Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesince sınav görev ücreti ödenmesi” konusunu görüşmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı (DPB) yetkilileriyle bir araya geldi.

 

Toplu sözleşme müzakerelerinden sonra taraflar konuyla ilgili çalışma yapılması kararı almıştı. 2. dönem toplu sözleşme metninde, “6495 sayılı Kanunla 6114 sayılı Kanunda yapılan değişiklik çerçevesinde 18/1/2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında yapılacak aynı mahiyetteki sınavlarda görev alanlara farklı idarelerde aynı tutarda sınav ücreti ödenmesine yönelik anılan Bakanlar Kurulu Kararında düzenleme yapılacaktır” hükmüne yer verilmişti.

 

Kasım ayında gerçekleştirilecek Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısında teklifin karar altına alınması için, sorunun ve çözüm yollarının masaya yatırıldığı toplantıda, Eğitim-Bir-Sen yöneticileri şu hususları dile getirdiler:

 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen merkezi sınavlar ile ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavlar aynı tür ve nitelikte olmasına, aynı veya benzer iş yükü gerektirmesine rağmen, MEB’in gerçekleştirdiği sınavlarda bina sorumlusu, salon sorumlusu, sınav gözetmeni gibi görevler alan yönetici ve öğretmenlere, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara göre 5 saat ek ders karşılığı ödeme (9,08x5=45,40.-TL) yapılmakta; ancak aynı kişilerin ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavlarda görev almaları halinde ise 18.01.2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara göre 1600 gösterge rakamından (122,86.-TL) başlayan oranlarda sınav görev ücreti almaktadırlar.

 

Gerçekte Millî Eğitim Bakanlığı’nca yapılan merkezi sınavlarda görev alan öğretmenlere 18.01.2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu kararı gereği ‘sınav ücreti’ ödenmesi gerekmektedir. Zira bahse konu karar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı merkezi sınavlarda görev alanları kapsamaktadır.

 

Bu itibarla, Ek Ders Usul ve Esasları’nın 12. maddesinin sınav görevinde ek ders ücreti ödenmesine ilişkin hükümlerinin uygulanması yerine sınav görevlerinin tamamı için 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu kararına göre ödeme yapılacağına dair atıf yapılmalı ya da bahse konu 12. maddede sayılan sınav türleri ve görevleri 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu kararına dahil edilmelidir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum