MEB'e Yöneticilik Kararı Uyarısı

MEB'e Yöneticilik Kararı Uyarısı

Yöneticilerle İlgili Danıştay İddk Kararının Uygulanması İçin Bakanlığı Uyardık

Eğitim-Sen Genel Merkezi, Yöneticilerle İlgili Danıştay İddk Kararının Uygulanması İçin Bakanlığı Uyardı.

İşte o yazı:

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’ne

 

6528 sayılı Kanunun 22 nci maddesiyle 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 37 nci maddesinin 8 inci fıkrası; “Okul ve Kurum Müdürleri, İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilir. Bu görevlendirmelerin süre tamamlanmadan sonlandırılması, süresi dolanların yeniden görevlendirilmesi ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Bu fıkra kapsamındaki görevlendirmeler özlük hakları, atama ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz.” biçiminde değiştirildi.

Yine 6528 sayılı Kanunun 25 inci maddesiyle 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye Geçici 10 uncu madde eklendi. 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen Geçici 10 uncu maddenin 8 inci fıkrası şu şekildedir: “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla halen Okul ve Kurum Müdürü, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcısı olarak görev yapanlardan görev süresi dört yıl ve daha fazla olanların görevi, 2013-2014 ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer. Görev süreleri dört yıldan daha az olanların görevi ise bu sürenin tamamlanmasını takip eden ilk ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer.”

652 sayılı KHK’de yapılan değişiklikler uyarınca olduğu belirtilerek Milli Eğitim Bakanlığınca 10 Haziran 2014 gün ve 29026 sayılı Resmi Gazetede Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik yayımlandı.

Yönetmeliğin bir dizi hükmünün öncelikle yürütmesinin durdurulması, daha sonra iptaline karar verilmesi istemiyle, sendikamız da içerisinde olmak üzere, eğitim ve bilim hizmetleri hizmet kolunda örgütlü sendikalar tarafından bir dizi dava açıldı.  Danıştay İkinci Dairesi bu davalarda yürütmenin durdurulması isteğinin reddine karar verdi. Ret kararları üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna başvurarak itiraz ettik. Bu itirazlardan birinde Danıştay İDDK Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 18.2.2014 gün ve E.2014/1151 sayılı kararıyla, Yönetmelikte “Müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı görevlendirilmesi” başlıklı 23. maddesinin 1. fıkrasında hiçbir ölçüt ve duyuruya yer verilmemesine ilişkin eksik düzenlemenin, Yönetmeliğin 10/9 hükmünde yer alan “Müdür görevlendirmesi yapılan eğitim kurumlarına müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlendirmeleri yeni görevlendirilen müdürün inhası, il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile yapılır.” ibaresinin ve Yönetmeliğin ekinde yayımlanan Ek-1 Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri İçin Değerlendirme Formu’nun “Açıklama” başlıklı kısmının 3. maddesinde “en az altı ay çalışmış olma” şartının İlçe Milli Eğitim Müdürü, Eğitim Kurumundan Sorumlu Şube Müdürü ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Şube Müdürleri İçin aranmamasına ilişkin eksik düzenlemenin ibarelerinin yürütmesi durdurulmuştur.

652 sayılı KHK’ye aykırı olarak 4 yıllık görev süresi dolmadığı halde müdür başyardımcısı/müdür yardımcılarının görevlerine devam etmelerinin engellenmesinin hukuka aykırı olduğu; hiçbir ölçüt ve duyuru olmadan eğitim kurumlarına okul müdürünün teklifi, milli eğitim müdürünün inhası ve Valilik Oluruyla müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı atanmasının hukuka aykırı olduğu; yine tartışmalı ve hukuka aykırı biçimde atanan ve henüz 6 ay süreyle görev yapmayan şube müdürlerinin, okul müdürlerinin görev sürelerinin uzatılıp uzatılmayacağına karar vermesinin hukuka aykırı olduğu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun anılan kararıyla saptanmıştır.

Anayasanın 138. maddesinin 4. (son) fıkrası, “Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.” kuralını içermektedir.

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 4001 sayılı Yasanın 13 üncü maddesiyle değiştirilen 28/1 maddesinde; “Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez....”, 28/3 maddesinde; “Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemeleri kararlarına göre işlem tesis edilmeyen veya eylemde bulunulmayan hallerde idare aleyhine Danıştay ve ilgili idari mahkemede maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.”, 21/2/2014 gün ve 6526 sayılı Yasanın 18. maddesiyle değişik 4. fıkrasında da; Mahkeme kararlarının süresi içinde kamu görevlilerince yerine getirilmemesi hâlinde tazminat davası ancak ilgili idare aleyhine açılabilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu kurallardan da kolayca anlaşılacağı üzere, idari yargı kararlarının uygulanmaması, değişik yaptırımların uygulanmasını gerektiren bir eylemdir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın da her idari organ gibi, Anayasal ilke ve kurallar doğrultusunda yargı kararına saygılı olmasını ve yargı kararlarının gereğini yerine getirmesini bekliyoruz.

Bu doğrultuda; okul müdürlerinin görev sürelerinin uzatılıp uzatılmaması sürecinde altı ay çalışmayan kişiler tarafından yapılan değerlendirmelerin iptal edilmesini, okul müdürü olarak görev yaptığı sırada en az altı ay çalışmış kişilerin yapacakları değerlendirme ile yeni bir değerlendirme formu düzenlenmesini ya da bu kişilerin yaptıkları değerlendirmenin yok sayılarak, yeniden bir puanlama yapılmasını ve çıkacak sonuca göre okul müdürlerinin görev sürelerinin uzatılmasını, dört yıllık süresi dolmadığı halde görev süresi sona erdirilen müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının gecikmeksizin eski görevlerine iade edilmelerini ve dört yıllık sürelerinin tamamlamalarının sağlanmasını, hiçbir duyuru yapılmadan ve objektif bir ölçüt kullanılmadan gerçekleştirilen müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı atamalarının iptal edilmesini, son olarak yönetmeliğin bir an önce değiştirilerek objektif ve duyuruya dayalı bir müdür yardımcısı ve müdür yardımcısı atama sistemi getirilmesini istiyoruz.    

Bakanlığın, yargı kararının gereğinin yerine getirilmesi konusunda gerekli duyarlılığı göstereceği ve sonucu hakkında sendikamızı bilgilendireceğini umuyorum.

Gereğini bilgilerinize sunarım.

 

 

                                                                                              Sakine Esen Yılmaz

                                                                                                   Genel Sekreter

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.