MEB'in görüş toplaması bir işe yarar mı?

MEB'in görüş toplaması bir işe yarar mı?

MEB Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği taslağını yayımladı.

Ve öğretmenlerin görüşlerine açtı. Öğretmenlerin görüş bildirmesi için MEBBİS sisteminde paydaşların görüşüne başvurma hususu Müsteşar Yusuf TEKİN göreve başlar başlamaz görülmeye başlamıştı.

Bunu tabii ki önemsedik. Paydaşların görüşüne göre hazırlanacak mevzuatlar tabii ki daha sağlıklı olurdu. Uygulamayı alkışlayanlarımız dahi olmuştu. Fakat tecrübe bize gösterdi ki bu görüş alma sadece teknik sorunları düzeltme ile sınırlı kaldı. Yani insanlar yargıdan dönebilecek bazı konuları paylaşmışlarsa yada bakanlık teknik olarak bir hata yapmışsa o noktaya dikkat edildi ve düzeltme yapıldı.

Paydaşların görüşleri neredeyse hiç yoktu yönetmeliklerde. Meşhur 28 Şubat 2013 yönetmeliği vardı teknik olarak uygulanamaz dedik ve bu yönetmelik hiç uygulanmadan yürürlükten kalkmıştı.

Şimdi de bu taslakla ilgili görüşler nerede ağırlık kazanıyor ona bakalım. Kaldı ki bu yönetmeliğin en büyük paydaşı MEB'de çalışmakta olan 800bin öğretmen ise ikinci en büyük paydaşı da MEB'de çalışmak için atama bekleyen 300bin öğretmendir.

- Çalışanların görüşü alınırken diğerleri neden unutuldu?

- Atanmayan Öğretmenler bas bas bağırıyorlar 40 yaş sınırını gözden geçirin diye ama görüşlerine başvuran yok.

- Memuruz öğretmenliğe geçemiyoruz bir gecede elimizden aldığınız hakkımızı geri verin diyenler fakat sisteme giremedikleri için görüş dahi veremiyorlar.

- Eş durumundan mağduruz 3 yıl nereden çıktı diyenler var onların görüşleri yönetmelikte yer alacak mı?

- Eş özründeki diğer sorunlar da yansırsa görüşlere düzeltecek misiniz?

- Yüksek Lisans, Doktora'ya puan veriyorsunuz da Öğrenim Özrü isteyenleri neden görmezden geliyorsunuz? İstismar ediliyormuş... Sözlerine öğretmenlerin karnı tok. Madem öyle öğrenimleri süresince yerine getirin özürlerini....

- Öğretmenler doğuda(zorunlu hizmette) çakılı kaldık diye bas bas bağırıyorlar, taslakta yer vermediniz peki görüşler sonunda bir adım atacak mısınız?

- Rotasyona öğretmenlerin büyük bir kısmı karşı çıkarsa kaldıracak mısınız? Ya da 12 yıla çıkaracak mısınız? Özellikle Anadolu'da bir çok öğretmeni ilçeden ilçeye gönderdiğinizde eğitim öğretim adına gerçekten iyi bir adım atılmış olacak mı? Buna gerçekten inanıyor musunuz?

- İl dışında okul kazanan öğretmen çocukları için verilmekte olan yer değiştirme hakkını neden kaldırdınız?

- Fen ve Sosyal Bilimler Liselerinde de sınavla atamayı kaldırdınız peki kanunla yetki aldığınız Proje okullarına atamalar nasıl yapılacak neden yönetmelikte yok? Onlar sizin özel okullarınız mı?

Bu ve benzeri onlarca konu görüşlere yansırsa MEB bunları değerlendirecek mi?

Biz değerlendirileceğine inanmıyoruz. Sadece Rotasyondaki yıl süresinde bir oynama olabilir onun dışındaki konular havada kalır. Yanılan biz, kazanan eğitimciler ve eğitimimiz olsun... Biz yanılmaya razıyız...

Maksut BALMUK

Öğretmen

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum