MEB'in Şube Müdürü maddesi geri çekildi

MEB'in Şube Müdürü maddesi geri çekildi

MEB'in Şube Müdürü maddesi geri çekildi

Meclis Genel Kurulu bugün itibariyle, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun tasarısını görüşmeye başladı. 51 maddelik tasarı iki bölüm halinde görüşülecek.

Tasarının 2. bölümünde, 47. maddede, MEB'in yargı kararını uygulamamak için tasarıya koyduğu şube müdürlüğü düzenlemesi de bulunuyor.

Tasarının ilgili hükmü şu şekildeydi:

MADDE 47- 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
"Görevde yükselme ve unvan değişikliği
EK MADDE 2- (1) Şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürü kadrolarına görevde yükselme suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda; Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikte belirtilecek diğer kadrolara görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanacak personelin ise yazılı sınavda başarılı olmaları gerekir. Ancak, ilçe milli eğitim müdürü ve üstü kadrolara yapılacak atamalarda görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı uygulanmaz.
(2) Şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürü kadrolarına, yazılı sınavı kazananlar arasından puan üstünlüğüne göre çağrılanlara uygulanan sözlü sınav, diğer kadrolara ise yazılı sınav sonuçları esas alınarak oluşturulan başarı listeleri üzerinden, tercihleri de dikkate alınarak puan üstünlüğüne göre atama yapılır. Eşitlik halinde şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürü bakımından sırasıyla yazılı sınav puanı yüksek olana, daha üst öğrenimi bitirmiş olana, hizmet süresi fazla olana; diğer kadrolar bakımından ise sırasıyla daha üst öğrenimi bitirmiş olana, hizmet süresi fazla olana öncelik verilir.
(3) Atamaları yapılanlardan, yasal süresi içinde görevine başlamayanların atamaları iptal edilir. Bu durumda olanların görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanabilmeleri için, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavına yeniden girmeleri ve başarılı olmaları gerekir.
(4) Görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi kadro unvanları ile bu sınavlara katılacaklarda aranacak hizmet süresi ve eğitim düzeyine ilişkin şartlar ile sınavların uygulanmasına ilişkin hususlar Bakanlıkça belirlenir.
(5) Bu madde hükümleri, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren son bir yıl içerisinde gerçekleştirilen görevde yükselme sınavları ile bunlara istinaden yapılan atamalar hakkında da uygulanır."

Yargı daha önce ne karar vermişti?

Hatırlanacağı üzere, Danıştay yazılı sınav sonrasında yapılan sözlü sınavda, değerlendirmenin sadece sözlü sınav puanına dayanılarak yapılmasını hukuka aykırı bulmuştu. Bu karar üzerine de, MEB'in şube müdürlüğü sınavlarını iptal etmesi beklenmiş ancak MEB iptal etmeyince bir şube müdürü adayının başvurusu üzerine, Ankara Bölge İdare Mahkemesi, MEB'in şube müdürlüğünde uygulanan sözlü sınavların tümüyle ilgili iptal kararı vermişti.

Kanun tasarısında yer alan hüküm ne diyordu?

Bu yılki uygulamada, MEB yazılı sınav sonrasında, 3 katı adayı (5 bin civarında aday) sözlü sınava almıştı. Ancak değerlendirme puanı, yazılı ve sözlü sınavın bir ortalaması yerine sadece sözlü sınavdaki puan esas alınarak hesaplanmıştı. Kanun tasarısında yer alan düzenlemeyle, yazılı sınav sonrasında uygulanan sözlü sınavın esas alınması kanuna yazılmakta ve beşinci fıkrayla da bu düzenlemenin son 1 yıl içindeki alımlara uygulanması öngörülmekteydi. Yani yargı kararını uygulamamak için yasal düzenleme yapılmaktaydı.

Meclis muhalefet milletvekilleri teşekkür etti

Meclis şuan 2. bölümü ve 50. maddeyi görüşmektedir. Hükümet verdiği bir önergeyle söz konusu maddeyi geri çekmiştir. Muhalefet milletvekilleri de verdikleri önergelerle, maddenin geri çekilmesinden dolayı teşekkür etmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum