Meclis'te 4 bakanın fezlekesi okumadı

Meclis'te 4 bakanın fezlekesi okumadı

CHP'nin başvurusu üzerine, 4 eski bakan hakkındaki fezlekenin görüşülmesi için TBMM Genel Kurulu bugün olağanüstü toplandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ söz aldı: "Muhalefet idari işlemlerle fezlekelerin engellendiği iddia ediliyor. Adalet Bakanlığında dosyanın geciktirildiği hakkında basında yer alan haberler doğru değildir. Bu bakanlığın yetkisi dahilindedir."

SADIK YAKUT:
Usul tartışmaları sonrasında başkanlığın tutumunda bir değişiklik olmamıştır.

OKTAY VURAL:
Biraz önce ifadelerim konuşmam Meclis TV tarafından kesilmiştir. Evet kesilmiştir. Bu kesintiyi yapan bürokratlar hakkında işlem yapmanızı istirham ediyorum. Alo Fatih hattı mı var?

17.12

BDP GRUP BAŞKANVEKİLİ HASİP KAPLAN
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan kürsüye geldi. "Fezlekeler gizli, okunmaz' dediniz. Adalet Bakanlığı'na gider bütün bürokratlar okur. Meclis'e gelir bütün memurlar okur, Anayasa Komisyonu'na gider, Burhan Kuzu bile okur. Ama milletin vekilleri okuyamaz değil mi? Yani Kuzu okur ama Kaplan okuyamaz değil mi!

17:10

MHP KONYA MİLLETVEKİLİ FARUK BAL:
Ortada bir durum var. bu durum rüşvet yolsuzluk kara para aklama altın kaçakçılığı gibi dinen haram örfen ayıp  kanunen suç, delilleri de çarşaf çarşaf ortaya dökülen bir olay. Ortada bir suç örgütü var, bunun içinde dört tane sayın bakan var. savcılık soruşturmayı yürütürken bir takoza takıldı. O da dokunulmazlık. Buradaki çalışmanın iki anlamı vardır.
Savcının yetkisini TBMM kullanacaktır adli görevdir. İki siyasi denetim görevidir. Siz sayın başkan savcılıkla yaptınız ben biliyorum, hiç duydunuz mu, savcının elindeki araştırma dosyası savcının elinden gizlenir mi? Siz böyle bir karar verdiniz. Böyle milletin iradesi olur mu? Ortada gayet açık nettir ki, dinen haram, kanunen suç, örfen ayıp bir durum vardır. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Ama belli belli besbelli ki, siz vicdanınızın partinizin genel merkezine teslim etmişsiniz.

17:05

SADIK YAKUT:
Her gruba birer tane söz vereceğim. Tutumla ilgili usul tartışması açıyorum. Sayın Öztürk dört gruba birer tane söz veriyoruz.

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ NURETTİN CANİKLİ:
Neyi tartışıyoruz? Dört eski bakanla ilgili fezlekeler var. onun elinde bir takım iddialar içeren dosyalar var, klasörler var. şimdi TBMM'ye gönderiliyor. TBMM'ye gönderilirken bu soruşturma  henüz bitmemiş bir soruşturma. İddianame aşamasına gelmemiş bir soruşturma. Hem anayasamız açısından, hem de ceza muhakemeleri kanunu açısından, iddianame aşamasına gelmeyen bir soruşturma gizlidir. Bu bilgiler kesinlikle açıklanamaz, kimseye verilemez. Bu yasağa rağmen diyoruz ki, hodri meydan. Bu bakanlarla ilgili soruşturma komisyonu kuralım. Zaten ilgili bakanlarda soruşturmanın yapılması için TBMM'ye kendileri başvurmuşlar. Allah aşkına daha ne istiyorsunuz? O zaman komisyon üyeleri her türlü bilgiye ulaşabilirler. O açıdan hiç kimsenin bu bilgileri kapatmak gizlemek gibi bir amacı yok, olamaz. Zaten bu dosyadaki bilgiler hepinizin elinde var, çarşaf çarşaf var. Gizliliği falan da kalmadı bu anlamda. Ama hiç kimse, anayasamızın kanunlarımızın suç saydığı bir fiili işlemesini talep edemez. Amacınız gerçekten soruşturmaksa açıkça söylüyoruz, gelin soruşturalım. Komisyon kuralım hepimiz yapalım. Amacınız bu değil, amacınız bu olsa başka türlü hareket etmezsiniz.
17:00
Tansiyonun yükselmesi ve muhalefet vekillerinin kürsüye yürümesi üzerine oturumu yöneten TBMM başkanvekili Sadık Yakut sunuşu okumayı kesen Muharrem isimli Meclis görevlisine okumaya devam etmesi konusunda uyarılarda bulundu.
 
16:55
Sadık yakut fezlekelerin Genel Kurul'da okutulmayacağını açıkladı. Yakut'un sözlerinin ardından Meclis'te tansiyon yükseldi.

16.53 İkinci oturum başladı.

16:45
Meclis Genel Kurulu'na 16:05'te verilen 10 dakika ara yarım saat uzadı.

16.07
Bunun üzerine Sadık Yakut, oturuma 10 dakika ara verdi.

16.03
Sadık Yakut daha sonra Erdoğan Bayraktar hakkında fezlekelerin üst yazısını okumayı sürdürdü ve muhalefet partilerinin grup başkanvekillerinden itirazlar gelmeye devam etti. Yakut, fezlekelerin içeriğinin, oluşturulacak Soruşturma Komisyonu'nda yer alan üyelerce okunmasına izin verileceğini söyledi. Oktay Vural, "İçeriği görüşülmeden Soruşturma Komisyonu kurulması önergesi nasıl kurulacak? Konuştukça batıyorsunuz" dedi.

15.58
"Kapalı oturum isteyip kamuoyundan kaçacağınızı sanmam"
Hasip Kaplan yeniden söz aldı: "299 sayfalık rapor herkesin elinde var. Oysa ki fezlekeyi verseniz daha iyi. Bana demin istediğim bir başkanlık sunuşu geldi. 55 milletvekili eğer isterse diyor, 'Bilgiye erişim olur' diyor. Bunu diyen başkan, şu yazıyı göndermiş. Bu yazıda tarih, sayı yok. Olağanüstü toplantıya çağrııyor da sayın Başkanı, bu yazılara bir tarih atmaz mı? Meclis yazışmalarının resmiyeti, ciddiyeti yok mu? Birazdan anayasa gereği genel görüşme yapacağız. Bu görüşmede de aynı konu ele alınacak. Soruşturma bir izin şartıdır. Genel görüşme de bilgilendirme gereğidir. Her halde kapalı oturum istemezsiniz. Bu konuda kamuoyundan kaçacağınızı sanmam. Soruşturma istediğinize göre kapalı oturum da istemezsiniz. Böyle bir kaygı yoksa kapalı oturumda istemezsiniz."

15.50
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli:
"Bu fezlekelerin ekinde yer alan bilgilerin, üstünün örtülmesi amacıyla bu durumunn ortaya çıkması söz konusu değil. Bu bilgiler zaten tüm Türkiye'ye servis edilmiş durumda. Bu dosyalarda yer alan bilgilerin tamamı hemen hemen herkeste mevcuttur. Öyleyse milletvekillerinden, TBMM'den kaçırılması yoktur. Bu dokunulmazlıkların kaldırılması talebinden farklıdır. Dokunulmazlıklarda bir iddianame vardır ve bilgiler kamuoyuyla paylaşılmıştır. Bu fezlekelerin ekindeki bilgilerin CMK açısından gizliliği devam etmektedir. Buradaki istek bir hukuk kuralının ihlal edilmemesini istemekten ibarettir. Soruşturma Komisyonu kurulmasını talep ediyoruz. çünkü bu yolla komisyon üyeleri gizli bile olsa bu bilgilere ulaşabilir. Biz de milletvekillerinin bu yolla bilgilere ulaşmasını istiyoruz."

15.45
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan:
"AK Parti'nin de muhalefetin de istediği bu konuda fezlekelerin denetime açılmasıdır. BDP olarak biz bu konuda tecrübeli sayılırız. Bizim hakkımızda 945 fezleke geldi. Hepsini de okudunuz. Eşit davranmanız hepsini okumanız lazım. Biz Kürtçe olarak 'su ver' demişiz, fezleke gelmiş. 'Rojbaş-günaydın' demişiz fezleke gelmiş. Bazıları kaplumbağa hızıyla geliyor. Bizimkiler anında geliyor. Başbakan diyor ki, 'Parlamentoda bununla ilgili öyle bir şey yapacağız ki dünyada eşi benzeri yok'. Bu devlet başka işi yok da bizim düşünce açıklamamıza, rojbaş dememize, nevruz kutlamamıza mı çalışıyor? Elhamdülillah bizim fezlekelerde rüşvet, yolsuzluk, yüz kızartıcı suç yok. Ama bütün partilerin fezlekelerinin de jet hızıyla ve iktidarın da muhalefetin de eşit şekilde okunmasını istiyoruz. BDP milletvekilleriyle ilgili daha hakkında bir soruşturma bile yokken, 'örgüt mensubu olmamakla beraber, örgüt üyesi gibi davranmaktan' diye fezlekeleri okuyorsunuz. Hep Kürt Mehmet nöbete biliyoruz da bütün kritik oturumlarda ve gece oturumlarında siz mi nöbette mi olacaksınız. Niye hep Kayserili Sadık Yakut bu tip oturumlarda nöbette?

15.42
Daha sonra CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi söz aldı: "Bizim olağanüstü toplantı çağrısındaki iki talebimizden birincisi, fezlekelerin okunması; ikinci bölümde fezlekelerin içeriğinin Meclis'e sunulmasındaki gelişme. Siz olağanüstü çağrı gündemine sadık olmak zorundasınız. Çağrı fezlekelerin okunması ise siz onun özetini ya da kısaltılmış halini genel kurula sunma yetkisine sahip değilsiniz. Meclis Soruşturması denetim yollarından biridir. Meclis Soruşturmasında, TBMM Genel Kurulu Cumhuriyet Savcılığının görevini yapar. TBMM'nin görevi milletvekillerinden bir bilgiyi saklaması değildir. Aksi halde anayasaya karşı suç işlemiş olursunuz."

15. 39
Sadık Yakut, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bakanlarla ilgili gönderdiği fezlekeler hakkında TBMM Başkanlığının üst yazısını okutmaya başlattı. Erdoğan Bayraktar'ın nüfuz ticareti yaparak görevini kötüye kullandığına ilişkin fezlekenin üst yazısının okunmasının ardından, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural itiraz etti. Vural, "Milletvekillerinin tetkikine sunuldu" ibaresinin bulunmadığı bir ibare hakkında genel görüşme açılamayacağını vurguladı.
Bunun üzerine, Sadık Yakut, "TBMM Başkanlığının sunuş yazısını okuyoruz, üst bilgilendirme yazısı bu" dedi.
 
Yerel seçim nedeniyle çalışmalarına ara veren TBMM Genel Kurulu, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekeler için bugün toplandı.

MUHALEFET YETER SAYISINI TOPLATI
TBMM Genel Kurulu, 4 eski bakanın fezlekelerini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. CHP, MHP, BDP ve bazı bağımsız milletvekilleri oylama sırasında Genel Kurul Salonu'nda hazır bulundu. Oylama sonucu toplantı yeter sayısına ulaşıldı. Sonuçların açıklanmasının ardından AK Partililer de Genel Kurul Salonu'na girdi.

TOPLANTI YETER SAYISI SAĞLANDI
Meclis Genel Kurulu'nda toplantı yeter sayısı sağlandı. Kurul açılarak görüşmelere başlandı.
Genel Kurul'da 4 eski bakan Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış hakkındaki fezlekelerin üst yazıları okunacak. Muhalefetin fezlekelerin tartışmaya açılabilmesi için genel görüşme talebinde bulunması da bekleniyor. Bu talep Genel Kurul'da oylanacak. Görüşmelerin ardından Genel Kurul, başka bir konuyu ele almadan yeniden tatile girecek.

İKİ KOMİSYON TALEBİ
Haklarında fezleke bulunan 4 bakan, bugün Meclis Başkanlığı'na dilekçe verdi. Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar haklarında soruşturma komisyonu kurulması için meclis başkanlığına dilekçe ile başvurdu.
Bakanların bu dilekçesinin ardından Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile 55 milletvekilinin imzasını taşıyan dilekçe için harekete geçti. İmzaya açılan dilekçe Meclis Başkanlığı'na verilecek. Ak Parti; iki ayrı soruşturma komisyonu kurulmasını isteyecek. Üç bakan için bir soruşturma komisyonu, Erdoğan Bayraktar için ise ayrı bir komisyon kurulması talebinde bulunulacak.

haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.