Mehmet Akif İnan, Vefatının 14. Yılında Anıldı

Mehmet Akif İnan, Vefatının 14. Yılında Anıldı

Kurucu Genel Başkanımız Mehmet Akif İnan'ı Vefatının 14. Yılında Rahmetle Anıyoruz

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Mehmet Akif İnan’ın bir dava adamı, kendisini milletine ve ülkesine hizmete adamış, şair, yazar, düşünür ve önemli bir aksiyon insanı olduğunu söyledi.

Akif İnan’ın millet adına sendikacılık yaptığını kaydeden Gündoğdu, “Mehmet Akif İnan Abimiz, milletin inancına bağlı ve değerlerine önem veren bir sendikacılığın temellerini attı” dedi. 

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Kurucu Genel Başkanı Mehmet Akif İnan’ın vefatının 14. yılı dolayısıyla düzenlenen “Mehmet Akif İnan, Memur-Sen ve Büyük Türkiye” konulu panel Başkent Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi.

Panelin açılışında konuşan Ahmet Gündoğdu, “Mehmet Akif İnan’ın deyimiyle ‘vefa elbiselerini giyerek’ programımızı teşrif eden Akif İnan dostları hoş geldiniz. Örgütlü mücadeleye katkı sunan, ter akıtan, sendika üyesi olma imkânı olmamasına rağmen başlıca meslek gruplarından olan kardeşlerimizden Allah razı olsun” şeklinde konuştu.

Şair, Fikir Adamı ve Sendikacı
Akif İnan’ı anma programının bu yıl bir panele dönüştürüldüğünü belirten Gündoğdu, Akif İnan’ın şair, fikir adamı ve sendikacı olduğunu kaydetti. Örgütlenmenin, sendikacılığın, özgürlük mücadelesinin sanki bu camiayla ilgisi yokmuş gibi bir durumun geçmiş dönemde de olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, İnan’ın, Hak-İş’in tecrübesini yanına alarak, 20-30 yıllık bir tecrübeyle Memur-Sen’i kurduğunu ifade etti. Gündoğdu, Akif İnan’ın misyonunun adam yetiştirmek olduğunu dile getirerek, “Batı değerleriyle yetişen insanlar değil, medeniyet davasına bağlı yeni nesiller yetiştirmeliyiz” diye konuştu.

İnan’ın, adanmışlığı ön plana çıkararak, gençlere ihtiyacının olduğunu söylediğini belirten Gündoğdu, şöyle devam etti: “Akif Abi’nin dava adamı olacak gençlik idealini 1970’li yıllarda görüyoruz. Adanmışlığı ön plana çıkararak, gençlere ihtiyacının olduğunu söylüyor. Bugün, hem sivil toplumda hem toplumda, o gün konferanslarını dinleyen gençlerin öncülük yaptığını görüyoruz. Genç Memur-Sen’i kurarak hayata geçirdik. Mısır darbesinin 100. gününde Türkiye genelinde yapılan eylemlerde medeniyet gençliğinin neler yapabileceğini gördük.”

 
Milletin Değerlerine Önem Veren Sendikacılığın Temelini Attı
“Akif İnan, sendikacılığı devlet adına yapan kesimleri çok iyi görüyordu” diyen Gündoğdu, “Mehmet Akif İnan Abimiz, devlet adına sendikacılık yapan, milletin değerlerine önem veren bir sendikacılığın temellerini attı. Burada medeniyet sendikacılığını çok önemsediğini görüyoruz. Toplu sözleşme hakkı olmazsa olmazıydı. Anayasa değişikliğini o günlerde haykırıyordu. Toplu sözleşme hakkı için biz de ‘ya bu hakkı alırız ya da bir daha bu masaya oturmayız’ dedik ve iş güvencemize dokundurtmadan bu hakkı almış olmamız, sendikal mevzuat bakımından Memur-Sen’in çalışma hayatına yaptığı önemli bir gelişmedir” dedi.

Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının En Büyük Mimarıyız
Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, kamuda başörtüsü özgürlüğünün, aynı zamanda vatandaşına had bildirerek ‘siz işinize bakın’ diyen devlet anlayışından eşit yurttaşlığa geçişin adı olduğunu vurguladı.
Onlarca yıl bu yasakla ülkenin enerjisinin yok edildiğini ifade eden Gündoğdu, Memur-Sen’in bu sorunun çözümünde katkısının büyük olduğunu kaydetti. Gündoğdu, şunları söyledi: “Ana muhalefetin Meclis’te başörtülülere, ‘bacımız’ demesini önemli görüyoruz. Ama Memur-Sen’in topladığı 12 milyon 300 bin imza ile bu sorunun çözümünün en büyük mimarı olduğunu da söylemeden geçemeyiz. Çözüm süreci, bizim projemiz değil ama ırkçılığa son vermesi adına önemli bir projeydi. Projenin sahibi bizmişiz gibi hareket ettik. Ben Karadeniz ve Marmara’ya, yardımcılarım bütün illere gitti. Bu proje, dün, devletin öteki ilan ettiği Alevilerin, Kürtlerin tamamının beriki olması, yani kendilerini bu ülkenin birinci sınıf insanı görmesi projesiydi.”
Mısır’da yaşanan olaylara da değinen Gündoğdu, konuşması sırasında salondaki dinleyicilerle birlikte Rabia işareti yaptı.
 
Paralel Devlet İddiasıyla ilgili Ne Varsa Üzerine Gidilmeli
Dershane tartışmasının başladığı günden beri ‘dershaneler kapatılmamalıdır, kapanmalıdır’ dediklerini hatırlatan Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hâlâ sınavların amaç olduğu eğitim sisteminde, dershaneleri kapatmak çözüm olmaz. Testle tost arasına sıkıştırılmış; erdemli, ahlaklı olmanın önemli olmadığı bir sistemde kaybeden Türkiye olacaktır. Mesele sadece dershane meselesi değilmiş. Taksim Gezi olaylarında bu nasıl iş, niye taraflar biraraya gelmedi’ derken bir sanatçının Tweet’iyle meselenin ağaç meselesi olmadığını gördük. Son günlerdeki operasyonlar da tıpkı gezide olduğu gibi, meselenin dershane meselesi olmadığını gösterdi.”

 
4Y ile Sonuna Kadar Mücadele Edilmelidir
Gündoğdu, 17 Aralık Operasyonu ve devlet içerisinde paralel yapılanma olduğu yönündeki iddialara ilişkin olarak, “Cenab-ı Hakk’ın peygamberlerden sonra sevdiği kullar şehitlerdir. Onlara bile ‘huzuruma kul hakkı ile gelmeyin’ diyor. 3Y’ye (Yasaklar, yolsuzluklar, yoksulluklar) biz yağcılık maddesini ekliyoruz. Bu 4Y ile sonuna kadar mücadele edilmelidir. Şunu da ifade etmek isterim ki, Memur-Sen, yolsuzluk görünümlü bir projeyle Türkiye’yi zayıflatmaya çalışan kirli projeye karşıdır” değerlendirmesinde bulundu. 

Referandumda ‘Evet’ Diyenler, ‘Hayır’ Diyenleri Sevindirecek Bir Tavır İçerisine Girmemeli
Türkiye’nin yakaladığı istikrarı sürdürmesinin önemine işaret eden Gündoğdu, “2010 Referandumu’nda ‘Evet’ diyen yüzde 58’lik kesim var. Bizim  duruşumuz bellidir. Demokrasiden, insan haklarından ve özgürlüklerden yana duruşumuzu sürdürüyoruz. Referandumda ‘evet’ diyenler, ‘Hayır’ diyenleri sevindirecek bir tavır içerisine girmemeli. 17 Aralık Operasyonu, bir yolsuzluk operasyonu olarak görülemez. Yolsuzluk varsa, sonuna kadar gidilmeli. Hiç bir şekilde üzeri örtülemez. Ancak yolsuzluk kılıfı üzerinden ülke hedef alınıyorsa, siyaset kurumuna, demokrasiye, milletin iradesine önem veren herkesin yer alacağı taraf Başbakanı’nın yanıdır” şeklinde konuştu. 

“Mehmet Akif İnan, Memur-Sen ve Büyük Türkiye” Paneli
Program, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, TBMM İdare Amiri, Çorum Milletvekili Salim Uslu ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdinç Yazıcı’nın konuşmacı olarak katıldığı “Mehmet Akif İnan, Memur-Sen ve Büyük Türkiye” paneliyle devam etti.

Panelde, Mehmet Akif İnan’ın sendikacılık yönü, Memur-Sen’in kuruluşundan bugüne kadarki mücadelesi anlatıldı. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.