Memur-Sen, Harcırah tutarları ve vergi matrahlarında düzenleme talep etti

Memur-Sen, Harcırah tutarları ve vergi matrahlarında düzenleme talep etti

Memur-Sen olarak, pandemi sonrası dünya ekonomisinde arz-talep dengesinin temelden sarsılması, dış ticaretteki aksaklıklar, bölgesel savaşın küresel ekonomiye olumsuz etkisi, artan enerji ve petrol fiyatları sonucu ortaya çıkan beklenmedik gıda, konut vb.

Memur-Sen olarak, pandemi sonrası dünya ekonomisinde arz-talep dengesinin temelden sarsılması, dış ticaretteki aksaklıklar, bölgesel savaşın küresel ekonomiye olumsuz etkisi, artan enerji ve petrol fiyatları sonucu ortaya çıkan beklenmedik gıda, konut vb. fiyat artışları sonrasında kamu görevlilerinin alım gücünün düştüğü ve geçim sıkıntısının büyüdüğü gerçeğini sürekli olarak dile getirdik.

Kamu görevlilerine 2022 Ocak ayında yüzde 30,5, Temmuz ayında yüzde 41,69 oranında yapılan maaş/ücret artışlarına ve diğer ek desteklere rağmen 2022 ek bütçesinde gelir vergisi dilimlerinde yeterli düzenlemenin yapılmaması ve kamu görevlileri için ödenen harcırah tutarlarının günün şartları karşısında yetersiz kalması, kamu görevlilerinin önemli kayıplar yaşamasına sebebiyet vermekte ve bu kayıplar yıl sonuna doğru daha derinden hissedilmektedir.

2023 yılı için uygulanacak Yeniden Değerleme Oranı’nın yüzde 122,93 olarak belirlenmesiyle birlikte gelir vergisi dilimlerinin ne kadar artacağına ilişkin somut bir veri de ortaya çıkmıştır. Fakat bu artış oransal olarak yüksek gibi görünse de, yeni yılda hem asgari ücretliye hem de kamu görevlisine yapılacak artış sonrasında sabit gelirliler hem yüzde 20’lik hem de yüzde 27’lik dilime girecek ve gelir kayıplarının önlenmesi mümkün olmayacaktır.

Kamu görevliler için öneme sahip bir diğer konu ise piyasa şartları karşısında yetersiz kalan harcırah tutarlarının günün şartlarına uygun şekilde güncellenmesidir. Nitekim güncel rakamlarıyla harcırah tutarları, enflasyon rakamlarına yenik düşmüş ve kamu görevlilerinin ihtiyaçlarını karşılama işlevini yerine getiremez hâle gelmiştir.

07.07.2022 tarihli ve 31889 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7414 sayılı Kanunu’na ekli H Cetvelinde gösterildiği üzere yurt içinde verilecek gündelikler, aylık kadro/derecesi 5-15 olanlar için 100 TL olarak belirtilmiştir. 2023 Bütçe Kanunu Teklifinde ise yüzde 80 ila yüzde 100 arasında artış yapılarak aylık kadro/derecesi 5-15 olanlar için 200 TL olarak uygulanması teklif edilmiştir.

Başta yer değiştirme masrafı, taşıt gideri, yatacak yer temini ve gündelik tutarı olmak üzere harcırah tutarlarının, günümüz piyasa şartları dikkate alındığında konaklama, yol ve benzeri giderleri karşılama noktasında yetersiz kalacağı görülmektedir.

Bütçe görüşmelerinin yapıldığı bu süreçte, kamu görevlilerinin talep ve beklentileri görülmeli, ihtiyaçları karşılayacak adımlar atılmalıdır.

Kamu görevlilerine ödenen harcırah tutarları en az yeniden değerleme oranında artırılarak günün şartlarına uygun hâle getirilmeli; kamu görevlilerinin gelir vergisi kaynaklı kayıp yaşamaması için toplu sözleşme süreçlerinde de dile getirdiğimiz “Vergide yüzde 15’i aşan kısmın iade edilmesi” teklifimiz uygulamaya konulmalı, gelir vergisi dilimleri adil bir şekilde düzenlenmelidir.

harcirah_yazi.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.