Memur ve emeklisinin zammı 700 lirayı aşabilir...

Memur ve emeklisinin zammı 700 lirayı aşabilir...

Memur ve emeklisinin zammı 700 lirayı aşabilir...

Memur ve memur emeklileri temmuzda % 3.5 zam alacak. Ancak 6 aylık enflasyon % 4’ü aşarsa enflasyon farkı da eklenecek. Örneğin bu farkla oran % 6.5’e yükselirse, zam 128 TL ila 705 TL arasında değişecek.

Dün SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı olası zam oranlarını yazmıştık. Bugün de sıra memur ve memur emeklisinde... 1 milyon 442 bin memur emeklisinin maaş zammı, toplu sözleşme görüşmelerinde belirleniyor. Temmuzda memur ve memur emeklilerine yüzde 3.5 zam yapılacak. Ancak temmuzda bir de enflasyon farkı söz konusu olabilir.

ENFLASYON FARKI ÖNEMLİ

Eğer ocak-haziran dönemindeki enflasyon oranı yüzde 4’ü geçerse, yüzde 4’ün üzerindeki oran memur emeklilerinin maaşına zam olarak yansıyacak. Ocak-nisan enflasyon verilerine göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 4’ü geçtiği için memurlar büyük ihtimalle enflasyon farkı alacak.

ZAM YÜZDE 6.5’E ÇIKABİLİR

Memur ve memur emeklileri yüzde 3.5 zam alacak. Bu çerçevede temmuz zamlarıyla maaşları 70 TL ila 380 TL arasında zamlanacak. Memurun derecesi ve kademesine göre zam artacak. 6 aylık enflasyon yüzde 4’ün üzerinde olursa enflasyon farkı da maaşlara yansıyacak. Enflasyon yüzde 7 olursa zam yüzde 6.5’e yükselecek. Memur ve emeklilere yüzde 6.5 oranında zam yapılırsa zam miktarı 128 TL ila 705 TL arasında değişecek. Böylece en düşük memur maaşı da 2106 TL’ye yükselecek.

Dul ve yetim aylıkları da artacak

Temmuz ayında yalnızca kendi çalışmaları nedeniyle emekli aylığı alanların maaşları değil, dul ve yetim aylığı alan kişilerin maaşları da zamlanacak. Bu şekilde malulen emekliler, vazife malulleri, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik geliri alanlar dahil toplam 12 milyon 216 bin kişinin aylıkları da zamlanacak. Bu kişilerin alacağı maaş zamları da temmuz ayında emeklilerle birlikte netleşecek. 6 aylık enflasyon yüzde 7 olarak gerçekleşirse bu oran da maaş zammına yansıyacak.

En düşük emekli maaşı 2034 liraya çıkacak

Memur emeklilerinin şu an için en düşük maaşı 1910 TL. Yüzde 6.5 oranında zam olursa en düşük memur emeklisi maaşı 2034 TL’ye yükselecek.

Dolayısıyla en düşük memur maaşı 70 TL ila 128 TL arasında zamlanırken, en düşük memur emeklisi maaşı da en az 76 TL zamlanacak. Enflasyon oranına göre bu rakamlar artabilecek.

65 yaş aylığı 500 liraya yükseldi

65 yaş üzerinde olup SGK’dan gelir veya aylık almayanlar, yani emekli olmayıp, anne-babasından veya eşinden dolayı ölün aylığı almayanlar, kendisi ve eşinin geliri net asgari ücretin üçte birinden düşük ise 65 yaş aylığı alabiliyor.

65 yaş aylığı aylık 266 TL’ydi. Bu rakam hazirandan itibaren 500 TL oluyor.

2017'de 618 bin kişi 65 yaş aylığı almıştı. 618 bin kişinin aylığına hazirandan itibaren neredeyse yüzde 100 zam gelecek.

Ödemeler 3 ayda bir yapıldığı için üç ayda bir 1.500 TL alacaklar.

 

Okan Güray Bülbül

Kaynak : Akşam

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.