Memur zammında iki aylık enflasyon farkı netleşti: İşte yıl sonu tahminleri

Memur zammında iki aylık enflasyon farkı netleşti: İşte yıl sonu tahminleri

Memur ve memur emeklilerinin maaş zamları, Temmuz ve Ağustos aylarındaki enflasyon verilerine dayalı olarak belirleniyor. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık olarak yüzde 58,94 artış gösterdi, aylık

Memur ve memur emeklilerinin maaş zamları, Temmuz ve Ağustos aylarındaki enflasyon verilerine dayalı olarak belirleniyor. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık olarak yüzde 58,94 artış gösterdi, aylık olarak ise yüzde 9,09 arttı. Temmuz ayında ise aylık yüzde 9,49, yıllık bazda yüzde 47,83 artış kaydedilmişti.

Bu verilere göre, iki aylık enflasyon farkı yüzde 19,44 olarak hesaplandı. Memurlar ve memur emeklileri için bu fark eklenerek maaşlarını belirleyen 6 aylık enflasyon oranı yüzde 29,63 oldu.

Bu hesaplamalara göre Sosyal Sigortalar ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına da yüzde 19,44'lük iki aylık artış eklenecek. Ancak bu oranlara 4 aylık enflasyon oranı daha ekleneceği unutulmamalıdır.

MEB'den nakil işlemleri ile ilgili yeni resmi yazı

Merkez Bankası, 2023 yılı için enflasyon tahminini yüzde 58 olarak açıklamış, ancak tahmin aralığını yüzde 54 ile yüzde 62 arasında bırakmıştı. Eğer 2023 yılı enflasyonu yüzde 58 olarak gerçekleşirse, 6 aylık enflasyon yüzde 31,92 olacak. Ancak eğer enflasyon yüzde 62'yi aşarsa, 6 aylık enflasyon oranı da artacak.

Son olarak, bu enflasyon artışlarına ek olarak, refah payının da söz konusu olabileceği belirtiliyor. Daha önceki dönemlerde olduğu gibi, enflasyon oranları belirlendikten sonra ek bir yasal düzenleme ile artış oranlarının artırılması mümkün olabilir. Bu durumda memurlar ve emekliler için daha yüksek maaş artışları söz konusu olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.