Memura yüzde 7 enflasyon farkı geliyor!

Memura yüzde 7 enflasyon farkı geliyor!

Memurun yeni zammı belli oldu! Merkez Bankası 2021 yılı enfalyon tahmini yüzde 14.1'den 4 puan artırarak yüzde 18.4'e yükseltti. Merkez Bankasının açıklamasına göre memurlar için yaklaşık bu yılın ikinci altı ayı için yaklaşık yüzde 7 enflasyon farkı oluş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın son enflasyon raporunu sunuyor. TCMB'nin yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nda, 2021 yıl sonu medyan enflasyon beklentisi yüzde 14.1 olmuştu.

Memurun yeni zammı belli oldu! Merkez Bankası 2021 yılı enflasyon tahmini yüzde 14,1'den 4,3 puan artırarak yüzde 18,4'e yükseltti. Merkez Bankasının açıklamasına göre memurlar için yaklaşık bu yılın ikinci altı ayı için yaklaşık yüzde 7 enflasyon farkı oluşması bekleniyor!

İLK 6 AY YÜZDE 8,45 OLMUŞTU

2021 yılı ilk 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 8,45 gerçekleşmişti. MB'nin enflasyon tahminine göre bu yıl enflasyon yüzde 18'e çıkacak. Bu yılın ikinci altı aylık dönemi için yüzde 3 zam alan memurlara yaklaşık yüzde 7'lik bir enflasyon farkı oluşması bekleniyor. Tabiki bu rakam Merkez Bankasının bugün açıkladığı enflasyon tahminine göre olacak. Kesin rakam ise TÜİK tarafından açıkalanacak Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyonu ile netleşecek.

YILIN İKİNCİ YARISINDA AYLARA GÖRE EFNLASYON

Temmuz ayında enflasyon yüzde 1,80, Ağustos ayında yüzde 1,12, Eylül ayında da yüzde 1,25 arttı. 3 aylık enflasyon yüzde 4,23 oldu.

MEMURA YÜZDE 7 ENFLAYON FARKI GELEBİLİR

Memurlar için şuan (yılın ikinci altı ayı ilk 3 ay) yüzde 1,23 enflasyon farkı oluşmuş durumda. Yılın kalan son 3 ayı için ise MB'nin beklentisi doğrultusunda yıl sonu enflasyonu yüzde 18 olursa son 3 ayda (Ekim, Kasım ve Aralık 2021) yaklaşık yüzde 6'lık bir enflasyon bekleniyor. Bu da memurlar için yıl sonunda yaklaşık yüzde 7 enflasyon farkı oluşması demek.

Son iki PPK toplantısında 300 bp faiz indiren TCMB'nin enflasyona hedeflemeleri piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Başkan Kavcıoğlu'nun sunumda öne çıkan açıklamalarından satır başları şöyle:

- Küresel iktisadi faaliyette ilk yarıda yaşanan toparlanmaya rağmen yakın dönemde açıklanan güven endeksleri salgının etkisiyle gerilemeye başladı. Salgında yeni varyantlar küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır. En fazla ihracat yaptığımız ülkelerin bazılarında büyüme beklentisi aşağı çekildi.

- Büyüme tahminleri Almanya ve ABD başta olmak üzere aşağı yönlü güncellenirken Rusya ve İtalya'da yukarı yönlü güncellendi. Küresel PMI endeksleri gerilerken gerek imalat gerekse hizmet sektörleri için 650 eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam etti. İş gücü piyasasında gelişmiş ülkelerin bir çoğunda istihdamın seviyesi hala salgın öncesi düzeyinin altında seyrediyor. Emtia fiyatları ortalama olarak artmakla birlikte enerji ve enerji dışı fiyatların farklılaşması devam ediyor. Enerji fiyatlarındaki artış son dönemde hızlandı.

- Küresel enflasyondaki yükselişin enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri merkez bankaları tarafından takip ediliyor. Uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatları artıyor. Gelişmekte olan ülkelerin bir çoğunda enflasyon beklentileri hedeflerin üzerinde seyrediyor. Enflasyonun 2022'nin sonunda hedeflere yakınsayacağını düşünüyoruz. Çin hariç tutulduğunda gelişmekte olan ülkelerde portföy çıkışları olduğunu görüyoruz. Küresel enflasyon gelişmeleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.