Memurlar %11 Değil, %6 Zam Alacak!

Memurlar %11 Değil, %6 Zam Alacak!

TÜRKİYE KAMU-SEN GENEL TEŞKİLATLANDIRMA VE TÜRK BÜRO-SEN GENEL BAŞKANI FAHRETTİN YOKUŞ’UN YAZILI BASIN AÇIKLAMASI

Bilindiği üzere 22 Ağustos 2015 tarihinde 4,5 milyonu aşkın memur ve memur emeklisini ilgilendiren 2016 – 2017 yılları Toplu Sözleşmesi üzerinde Hükümet ile sözde yetkili Konfederasyon mutabakata varmıştır.

Varılan mutabakata göre memurlara 2016 yılında %6+5, 2017 yılında %3+4 artış yapılacak. 2016 için memur ve memur emeklilerine toplamda %11 artış sağladıklarını ve bunun tarihi bir başarı olduğunu söyleyen Malum-Sen, 4,5 milyon memur ve memur emeklisini kandırmaktadır.

Bilindiği üzere yıllık kazancı 12 bin TL’ye kadar olanlardan %15 oranında Gelir Vergisi alınmaktadır. Yıllın kazancı 12 bin TL’nin üzerine çıkanlardan ise %20 oranında gelir vergisi alınmaktadır. 2015 yılında memurlarımızın bir bölümü 4. (Nisan) aydan, bir bölümü ise 6. (Haziran) aydan itibaren %20’lik vergi dilimi kapsamına girmeleri nedeniyle aylık %5 vergi kaybına uğradı. 2016 yılı için imzalanan mutabakata göre memurlarımızın tamamı %15 vergi diliminden, %20’lik vergi dilimine girecek ve toplamda %11 olarak gösterilen zam, memurlara ve memur emeklilerine sadece %6 olarak yansıyacaktır. Ayrıca Hükümetin vergide yeniden değerlendirme oranları %10,1 artırması nedeniyle memurlarımız iki defa vergiye çarpılmış olacaklardır.

GELİR VERGİSİ ORANLARININ YENİDEN DÜZENLENMESİNİ TALEP ETTİK

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Büro-Sen olarak, toplu sözleşmede “Gelir Vergisi oranlarının yeniden düzenlenmesini ve yüksek vergi dilimleri sebebiyle yaşanan kayıpların önlenmesini” talep etmiştik. Ancak, Sözde yetkili Konfederasyon ve hükümet bu konudaki taleplerimizi dikkate almayarak, memurların tıpkı 2015 yılındaki tekrar mağdur olmasına sebep olmuştur.

Memura kaşık ile verilen zamların kepçeyle geri alınacağını Toplu Sözleşme görüşmeleri başladığı andan ifade ettik. Hatta tarihinde ilk defa Asgari ücretlilerin de 2015 yılında Gelir Vergisi kapsamına gireceğini ve mağdur olacaklarını söyledik. Bu adaletsizliğe tepkisiz kalmamız mümkün değildir.

2014 ve 2015 yıllarında memurların ekonomik ve sosyal haklar bakımından bir çok mağduriyetine sebep olan Malum-Sen, memurları 2016 ve 2017 yılında da imzaladığı toplu sözleşme ile mağdur olmaya mahkum etmiştir.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Büro-Sen olarak, memurlara tarihi başarı diye yutturulmaya çalışan 2016 yılı için toplamda %11 zammın büyük bir yalan olduğunu, vergi dilimleri sebebiyle memurların ellerine geçecek olan asıl zammın %6 olduğunu bir kere daha hatırlatırız.

2017 yılı için yapılan %3+4 artışında en az yarısı Gelir Vergisi dilimlerinde yapılan artışlarla geri alınacaktır. Toplu sözleşme masasında geçmiş yılların kayıpları telafi edilmemiştir. Gelir vergisi dilimlerinde artışlar hesaba katılmamıştır. Enflasyon kadar zam aslında “sıfır” zamdır. Refah payı da eklenmemiştir. Bu sebeplerle, yapılan toplu sözleşme büyük bir fiyaskodur. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum