Memurlara Tanınan Bazı Haklar Öğretmenleri Kapsamıyor

Memurlara Tanınan Bazı Haklar Öğretmenleri Kapsamıyor

Kamu kurum ve kuruluşlarında Devlet memuru statüsünde çalışanlara tanınan haklar genellikle bütün memurlar için aynı veya benzer nitelik taşırken, bazı haklardan yararlanmada hizmet sınıfı veya unvan ayrımına da gidilmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun memurlara tanıdığı haklara bakıldığında, bazı memurların bir kısım haklardan yararlanabilecekler kapsamına alınmadığı memurlar istisna tutulduğu görülmektedir. Kanun hükümlerine göre bazı haklardan yararlanamayacak olan Devlet memurları arasında Öğretmen unvanlı kadrolarda görev yapanlar da yer almaktadır.

Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre, öğretmen kadrosunda görev yapanların yararlanamayacağı haklar şunlar:

Yıllık izin hakkı

657 sayılı Kanun ile; 

-Hizmet süresi 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) olan memurlara 20 gün, hizmet süresi 10 yıldan fazla olan memurlara ise 30 gün yıllık izin kullanabilme hakkı tanınmıştır.

-Memurlara tanınan yıllık izin hakkı, yaz tatili ve dinlenme tatillerinde izinli sayılmaları nedeniyle, öğretmenlere tanınmamıştır.

Bu nedenle, diğer memurların yıllık izin hakkı bulunmasına rağmen, öğretmenlerin yıllık izin hakkı bulunmamaktadır.

Mazeret izni hakkı

Devlet memurlarına, mazeret sebeplerine bağlı olarak belli sürelerle mazeret izni kullanma hakkı tanınmıştır. Kanunda sayılan mazeret hallerinde (hamilelik, doğum, ölüm, çocuk, evlilik gibi mazeretlerden kaynaklı) kullanılabilecek izinler yönüyle memurlar arasında herhangi bir ayrıma gidilmemiştir.

Öte yandan, Kanunda sayılan mazeretler dışındaki herhangi bir sebebe istinaden amirlerin takdirinde verilebilen mazeret izni konusunda ise öğretmenler diğer memurlardan ayrı tutulmuştur

Kanunda sayılan mazeretler dışındaki bir sebeple mazeret izni talep eden memura, amirleri tarafından uygun görülmesi halinde bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde en çok 10 güne kadar mazeret izni verilebiliyor. Bu haktan öğretmen kadrolarında görev yapanlar da yararlanabiliyor.

Ancak, bu şekilde 10 gün izin kullanan memura, yine Kanunda sayılan mazeretlere dayanmayan bir sebepten dolayı aynı takvim yılı içerisinde yeniden en çok 10 güne kadar mazeret izni verilmesi ve bu izin süresinin memurun yıllık izninden düşülmesi mümkün olabilirken, öğretmenlere aynı takvim yılı içinde bu şekilde ikinci defa 10 güne kadar mazeret izni verilmiyor.

Torba kadrodan yararlanma hakkı

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesi, kurumların takdiri ile memurların bulundukları dereceye bakılmadan (yükseköğrenim görme ve hizmet süresi şartı aranarak) 1, 2, 3 veya 4 üncü derecelerdeki kadrolara (torba kadro) atanabilmesine imkan vermektedir. Bu kapsamda atanmak, memurun ek göstergesini, zam ve tazminatlarını, ek ödemesini artırabilmektedir.

Ancak, 657 sayılı Kanunun 68/B maddesinden, bazı hizmet sınıflarında olan personelin yararlanmasına imkan tanınmamıştır. Bu uygulamadan yararlandırılmayan unvanlar arasında öğretmenler de yer almaktadır.

memurunyeri

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.