Memurlara yüzde 15 seçim öncesi zam yorumu

Memurlara yüzde 15 seçim öncesi zam yorumu

Para ve Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emekli aylığı zammı müjdesinin ardından sosyal medyada 5 Ocak tarihinde yaptığı paylaşıma dikkat çekmişti.

Para ve Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emekli aylığı zammı müjdesinin ardından sosyal medyada 5 Ocak tarihinde yaptığı paylaşıma dikkat çekmişti.

Söz konusu tarihteki paylaşımına işaret eden Memiş’in memurları sevindirecek şu ifadeleri kullanmıştı:

“Mart ortası emekli ve memura yüzde 15 ilave zam. Mayıs ilk haftası seçim. Beklentim bu yönde.”

Emekli vatandaşlara sürpriz yaparak Ramazan Ayı ilk sahuru öncesinde müjdeyi veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en düşük emekli aylığının 5.500 liradan 7.500 liraya yükseltildiğini açıkladı.

MEMURA SEYYANEN ZAM OLDU MU?

Öte yandan tüm bunların yanı sıra beklentilere göre en düşük memur aylığının 13 bin 159 lira olması bekleniyor. Memurları ilgilendiren yüzde 6 oranındaki toplu sözleşme zammının yanı sıra beklentiler en düşük memur maaşının 11 bin 836 liradan 13 bin 159 liraya yükselmesi yönünde.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI KAÇ LİRA?

Ocak ayında yapılan yüzde 30 oranındaki zamla birlikte Türkiye’de en düşük memur maaşı sosyal yardımlar hariç 11 bin 848 liraya yükselmişti.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MEMUR MAAŞI KAÇ LİRA?

Türkiye’de en düşük memur emeklisi maaşı ise 7 bin 901 liraya yükseldi. Memur emeklilerine yönelik herhangi bir zam konuşulmasa da Temmuz ayında ara zam olarak memur emekli aylığı da yükselecek. Temmuz ayında yapılan ara zamla memur aylığının 8 bin 517 lira olması bekleniyor.

MEMUR EK ÖDEME ZAMLARI

Memurların net maaşlarının yanı sıra sosyal hakları da ödeniyor. Bu çerçevede çalışmayan eş için 985 lira olan ek ödemenin 1.000 lirayı aşması bekleniyor. 0-6 yaş arası çocuklar için yapılan ek ödemenin 216 liradan 229 liraya, 6 yaş üstü çocuklar için ise 108 liradan 113 liraya yükselmesi bekleniyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KAÇ LİRA?

En düşük emekli maaşı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı kapsamında 5.500 liradan 7.500 liraya yükseltildi. Erdoğan’ın müjdesi Emeklilikte Yaşa Takılanları (EYT) da kapsıyor. Böylece Mart ayında yasalaşarak Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe giren EYT düzenlemesi kapsamında başvuru yaparak emekliliğe ayrılan vatandaşlar da en düşük 7.500 lira emekli aylığı alacak.

ASGARİ ÜCRET ARA ZAM VAR MI?

Hayır asgari ücrete ilişkin ara zam konusu henüz açılmadı. Kulislerde dönen bilgilere göre Temmuz ayında asgari ücretin 10.000 lira bandına yükseleceği söylenilse de böyle bir bilgi net değil. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aşırı fiyat artışı ve enflasyon yükselişlerine karşı gerekmesi durumunda asgari ücrete ara zam yapılacağını ifade etmişti. Gelinen süreçte ise enflasyon ve fiyat artışlarının kontrol altına alındığı görüldüğü için asgari ücrete Temmuz zammı beklenmiyor.

EN DÜŞÜK ASGARİ ÜCRET KAÇ LİRA?

Erdoğan’ın verdiği müjdeler arasında asgari ücretliyi ilgilendiren bir haber olmadı. Yani asgari ücret yeni yılda yapılan zamla birlikte 8.500 lira olarak uygulanmaya devam edecek. Vatandaşın cebine net 8 bin 500 lira girerken asgari ücretin brüt tutarı ise 10 bin 8 lira olarak biliniyor. Yeni yılda uygulanan asgari ücretin işverene maliyeti ise 5 puanlık indirimle 11 bin 759 lira olarak uygulanıyor. (tgrthaber.com.tr)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.