Memurların temmuz zammı gitti!

Memurların temmuz zammı gitti!

Memur ve emekli maaşlarına temmuz ayında yapılan zam dövizdeki artışla eridi

Memur ve emekli maaşlarına temmuz ayında yapılan zam dövizdeki artışla eridi

Haziranda en düşük memur maaşının dolar karşılığı 584 dolardı. Temmuz zammına rağmen bugünkü karşılığı 579 dolar. En düşük işçi emekli aylığı da 219’dan 205 dolara düştü.

Döviz fiyatlarındaki büyük artış memur ve emekliye temmuz ayında yapılan zammı da sildi süpürdü. Memur ve emeklinin haziran maaşının dolar olarak karşılığı, zamlı temmuz maaşından daha fazlaydı.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre dövizdeki yükselme önümüzdeki döneme enflasyon artışı olarak yansıyacak. Maaşı enflasyon karşısında bir kez daha eriyecek olan memur ve emekliyi 2021’de çok daha zor bir yıl bekliyor. Çünkü memur ve emekliye gelecek yıl daha düşük toplu sözleşme zammı verilecek.

YÜZDE 5.75 ARTIŞ

Memur ve memur emekli maaşlarına bu yılın ikinci yarısında yüzde 4 toplusözleşme zammı verildi. İlk 6 ayda oluşan 1.75’lik enflasyon farkıyla birlikte memur ve memur emeklisinin eline geçen toplam zam oranı 5.75 oldu. İşçi emeklilerinin maaşına da yılın ikinci yarısında toplam 5.75 oranında zam yapıldı. Haziranda eşi çalışmayan iki çocuklu en düşük memur maaşı yaklaşık 4 bin liraydı.

5.75’lik artışla en düşük memur maaşı 4 bin 230 liraya yükseldi. Haziranda dolar 6.85’ti ve uzun süre de böyle seyretti. Dolar son günlerde 7.30’un da üzerine çıktı. İnişli-çıkışlı seyrini de sürdürüyor.

Ortalama 7.30 temel alınarak yapılan hesaplama maaşlardaki erimeyi de ortaya koydu. Buna göre haziran ayında en düşük memur maaşının dolar karşılığı 584 dolardı. Zam sonrası 4 bin 230 liraya çıkan en düşük memur maaşının karşılığı fırlayan kur karşısında 579 dolara kadar geriledi.

En düşük memur emekli aylığı da temmuz zammıyla birlikte 2 bin 661 liradan 2 bin 814 liraya çıktı. Haziran ayında 388 dolara karşılık gelen memur emekli maaşı 385 dolara indi. En düşük işçi emekli aylığı 1500 lira.

Bundan daha düşük olan işçi emekli aylıkları 1500 liraya tamamlanıyor. Onlar için kayıp daha da büyük. Haziranda maaşlarının dolar olarak karşılığı 219 dolardı. Bu günlerde 205 dolara kadar geriledi.

Asgari ücret de dolar karşısında eridi. Ocakta 1 dolar 5.94 liraydı. 2 bin 324 lira olan asgari ücretin karşılığı 391 dolardı. Şimdi ise 318 dolara kadar geriledi.

2021 DAHA ZOR

Memur ve emekli için gelecek yıl çok daha zor olacak. Çünkü hakem kurulu tarafından bağıtlanan toplusözleşme nedeniyle gelecek yıl memur ve memur emeklilerine bu yıldan daha az yüzde 3+3 zam verilecek. Memur ve memur emeklilerine enflasyon farkı veriliyor ancak 6 aylık ortalamaya bakılıyor.

6 aylık enflasyonun memur maaş zammını aşması halinde aradaki fark memur ve memur emeklisine ödeniyor. Enflasyondaki aylık artışların maaşlara yansıtılmaması nedeniyle memur da memur emeklisi de enflasyonun altında eziliyor. İşçi emeklilerinin maaşları ise 6 aylık enflasyon oranında artırılıyor.

Bin 500 liranın altında maaşı olup da aradaki fark devlet tarafından karşılanan binlerce emekli bulunuyor. Bu emekliler maaşları bin 500 liraya çıkana kadar zaten artışları hissetmiyor.

Kaynak : Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.