MESEM’de Çocuk İşçiliği Tartışması Büyüyor: Gözaltılar Tepki Çekti
MESEM’lerde çocuk işçiliği ve iş cinayetlerine karşı yükselen tepkiler gözaltılarla bastırılıyor. Eğitim Sen, düzenlemenin acilen değiştirilmesini talep ediyor.
MESEM’lerdeki Çocuk Emeği Sömürüsü Durdurulmalı, Demokratik Tepkilere Yönelik Baskılar Son Bulmalıdır
Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) uygulamasına yönelik eleştiriler son dönemde artarken, bu uygulamaya karşı demokratik protestolara katılan öğrenci ve sendikalar üzerindeki baskılar yoğunlaşıyor. Çocuk emeği sömürüsüne, iş cinayetlerine ve sistemin neden olduğu ölümlere dikkat çekmek isteyenler gözaltılar, tutuklamalar ve polis müdahalesiyle karşı karşıya kaldı.
Öğrencilerin Tutuklanması Tepki Çekti
Milli Eğitim Bakanı’na yönelik istifa çağrısı yapan öğrencilerin tutuklanması, demokratik hakların ihlali olarak değerlendirildi. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyelerine yönelik şiddet ve gözaltılar da tepki çekti.
Sendikalar, bu baskıların amacının MESEM sistemindeki sorunları görünmez kılmak olduğunu savunuyor.
“Çocuk İşçi Fabrikasına” Dönüşen Sistem
3308 Sayılı Kanun’da yapılan değişikliklerle MESEM’lerin işlevi genişletilmiş; çocuklar düşük ücretlerle, güvencesiz ve denetimsiz bir şekilde tehlikeli çalışma ortamlarına sürülmeye başlanmıştır.
Eğitim Sen’in aktardığı verilere göre MESEM kapsamında en az 17 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir.
Her ölüm, mevcut sistemdeki yapısal sorunlara işaret eden birer çarpıcı örnek olarak değerlendiriliyor.
Eğitim Sen: “Sorumluluk MEB’e Aittir”
Sendika, çocukların üretim alanlarında değil eğitim kurumlarında olması gerektiğini vurgulayarak Millî Eğitim Bakanlığını sorumlu tuttu. İddialara göre, öğrenciler okul çağında olmalarına rağmen çalışma yaşamının riskleriyle karşı karşıya bırakılmaktadır.
Talepler Net: Çocuk İşçiliğine Son Verilmelidir
Eğitim Sen’in sıraladığı talepler şöyle:
MESEM’lerde çocuk işçiliği ve iş cinayetleri derhal durdurulmalıdır.
3308 Sayılı Kanun başta olmak üzere ilgili mevzuat, çocukların güvenliğini ve eğitim hakkını esas alacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.
Öğrenci ve velilerin demokratik tepkilerine yönelik baskılar sona erdirilmeli, tutuklu öğrenciler serbest bırakılmalıdır.
İş cinayetlerinden sorumlu tüm yetkililer hakkında idari ve hukuki soruşturma yapılmalıdır.
Sendika, çocukların güvenliği ve nitelikli eğitim hakkı için mücadeleyi sürdüreceğini belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.