Mesleki eğitim merkezlerinde norm kadro sorunu

Mesleki eğitim merkezlerinde norm kadro sorunu

Mesleki Eğitim Merkez yöneticilerinin, atölye ve laboratuar öğretmenlerinin norm kadro sayısının yanlış hesaplaması neticesinde öğretmenler “norm kadro fazlası” duruma düşmektedir.

Bürokraside gereksiz iş ve işlemlere neden olmakta ve ülke genelinde mahkemelerde davalar açılmaktadır. Bu okullarda görev yapan atölye ve laboratuar öğretmenleri mağdur olmaktadır. Çıraklar ise “işletmelerde mesleki eğitim” dersini eksik almakta ve kalifiyeli eleman yetişmesinde sekteye uğratılmaktadır.
 
Ülke genelinde Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Atölye ve laboratuar öğretmenlerinin norm kadrosunun yanlış belirlenmesi şu şekilde yapılmaktadır.
 
Mesleki Eğitim Merkezinde alandaki teorik ders sayısı bulunuyor. Öğretmenin maaş karşılığı gireceği 20 saate bölünüyor. Örneğin merkezde sınıf bazında o alanda atölye ve laboratuar öğretmenin gireceği teorik ders bulunuyor. Alandaki teorik ders 80 diyelim. Bu 80 sayısı öğretmenin maaş karşılığı gireceği 20 saate bölünüyor.80/20 =4 norm bulunuyor. Sonra bu 4 normu Büyükşehirlerde 24 saat işletmelerde mesleki eğitim, diğer şehirlerde 18 saat işletmelerde mesleki eğitim ile çarpılıyor. Çıkan haftalık ders saati ise 80+ (4*18=72)=152 saat bulunuyor. Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin ”Atölye Labaratuvar Dersleri Öğretmeni Norm Kadrosu” başlıklı 12.maddesine göre de 121-161 saat, 4 norm gösterildiğinden 4 norm kadro bulunuyor.
 
Ülke genelinde Mesleki Eğitim Merkezlerinde yapılan “Atölye ve Labaratuvar Dersleri Öğretmenlerinin Norm Kadrosu belirlenmesi ”nde yapılan yanlışlar zincirini açıklayalım.
 
1.“Atölye ve Labaratuvar Dersleri Öğretmenlerinin Norm Kadrosu belirlenmesindeki “İşletmelerde Mesleki Eğitim” ile “Öğretmene verilecek ““İşletmelerde Mesleki Eğitim” birbirine karıştırılıyor.
 
2.“Atölye ve Labaratuvar Dersleri Öğretmenlerinin Norm Kadrosu belirlenmesi” nde mutlaka “İşletmelerde Mesleki Eğitim Dersi” Haftalık Toplam Ders Saati” sayısına eklenecektir. Bu ekleme; Milli Eğitim Bakanlığının 01.10.2002 tarih 92492 sayılı 2002/79 nolu genelgesinde ve 06.01.2004 tarih 1762 sayılı yazının 6.maddesinde açıkça belirtilmektedir. Bu Haftalık Ders Saati bulunurken, işletmelerde mesleki eğitim “ilk” hesaplarken katılması gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders saatlerine İlişkin Kararın 15.maddesinin “ işletmelerin okul ve kuruma uzaklığı, öğrenci, çırak ve aday çırak sayısı gibi kıstaslar esas alınarak “ ve Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 267. nci maddesi b) fıkrasındaki,” işletmelerin kuruma uzaklığı, ulaşım durumu, işletme sayısı, işletmeler arası uzaklık ve işletmedeki öğrenci sayısı ile bunlarla ilgili iş ve işlemlerde harcanılacak zaman gibi ölçütler esas alınarak” hesaplanması gerekmektedir. Yanlış olan ise; öğretmen norm kadro belirlenmesinde bu “işletmelerde mesleki eğitim ”dersi hesaplanmıyor ve “ilk başta” hesaba katılması gerekirken, norm kadro bulunduktan sonra öğretmene verilecek “işletmelerde mesleki eğitim” ek dersi ile “karıştırılarak” hesaba katılıyor.
 
İşletmelerde Mesleki Eğitim Dersinin öğretmen norm kadroya hesaplanarak katılmasında; merkez yöneticilerine verilen seminerde; Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Çerçeve Eğitim programında yer alan 1600 saatlik işletmelerde mesleki eğitim süresi 52 haftaya bölünür.1600/52 buradan çıkan 30 saat İşletmelerde Mesleki Eğitim Dersi bir sınıf için verilecek saattir. Merkezde alanda 14 sınıf var ise 14*30=420 saat İşletmelerde Mesleki Eğitim dersi bulunuyor ve bu 420 saat “Haftalık Ders Saatine” katılması gerekir.
 
Ülke genelinde Mesleki Eğitim Merkezlerinde yapılan “Atölye ve Labaratuvar Dersleri Öğretmenlerinin Norm Kadrosu belirlenmesi “nde yapılan yanlışların faturasını, öğretmen ve çırak öğrenci ve Milli Eğitim beraber çekiyorlar.
 
Yanlış yapılan norm kadro hesabı yüzünden çırak öğrenciye “haftalık” gitmesi gereken “Atölye ve Labaratuvar Dersi Öğretmeni çırak öğrenciye” iki haftaya” bir ya da “üç haftaya bir” gitmektedir. Bir Atölye ve Labaratuvar Dersi Öğretmenine 48 işyeri düştüğü görülmüştür. Bir başka İl’de ise 35 işyeri, bir Atölye ve Labaratuvar Dersi Öğretmenine verildiği görülmüştür. İşyerleri bir birinden uzak olduğu için öğretmen her hafta bu işyerlerine gidemediği bilinmektedir. Öğretmen Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 268 madde yer alan “koordinatör öğretmenin görev sorumluluklarını” yerine getirememektedir!
 
Çırak Öğrenciler ise “işletmelerde mesleki eğitim dersi”ni eksik alarak eğitimlerini sürdürmektedirler.
 
İl Milli Eğitim Müdürlükleri ise Öğretmenlere uygulanan bu haksız uygulama sonucu bir takım gereksiz yazışmalarla karşılaşmakta ve Milli Eğitim Müdürlükleri, mahkemeler ile sık sık karşı karşıya gelmektedir.
 
Okul yönetimi ve öğretmenler arasında da huzursuzluk yaşanmaktadır. İş barışı zedelenmektedir.
 
Milli Eğitim Bakanlığı; Mesleki Eğitim Merkezlerinde “Atölye ve laboratuar öğretmenlerinin norm kadrosunun” belirlenmesi için genelge çıkarması sorunları çözecek ve uygulamalarda birlik sağlanacaktır.
 
Uzm. Öğretmen Tevfik KARATAŞ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.