Milli Eğitimde (Bedelli) Askerlik

Milli Eğitimde (Bedelli) Askerlik

Gündemden düşmeyen bedelli askerlik için kanun teklifi verildi. Kanun teklifinin içerisinde; 25 yaş sınırı, 15 bin TL ücret ve 28 gün temel askerlik yapma şartı var. Yaş kriteri ve bedelli ücreti memnuniyet ile karşılanırken kamuoyunda temel askerlik için

Gündemden düşmeyen bedelli askerlik için kanun teklifi verildi. Kanun teklifinin içerisinde; 25 yaş sınırı, 15 bin TL ücret ve 28 gün temel askerlik yapma şartı var. Yaş kriteri ve bedelli ücreti memnuniyet ile karşılanırken kamuoyunda temel askerlik için belirlenen süreden kaynaklı tartışmalar devam etmektedir.

Yaklaşık olarak 3 milyon kişinin bedelli askerlikten yararlanacağı söyleniyor. 3 milyon kişi içerisinde büyük bir öğretmen kitlesi de bulunmaktadır. Bedelli askerlik tarihi eğitim-öğretim yıllı içerisinde olur ise askerlik yapacak öğretmenlerin sınıflarında olmaması büyük bir soruna neden olacaktır. Bir aylık süre için oluşan öğretmen ihtiyacını ücretli öğretmen ile karşılamak nerede ise imkansızdır. Dolayısı ile binlerce öğrenci söz konusu süreyi öğretmensiz geçirecektir.

Diğer bir sorun ise öğretmen-öğrenci uyumu olacaktır. Bir aylık sürede öğrencilerin derslerinin boş geçmesi ya da bir ay için öğretmen değişimi hem öğretmen hem öğrenci hem de eğitim için büyük bir zaman kaybıdır. Bir aylık süre dolaylı yoldan iki aylık bir süreye mal olacaktır. Öğretmenlerine dönemin başında uyum sağlayan öğrencilerin, öğretmenlerinin askere gitmesiyle yerine gelecek öğretmenlerine bir ay içerisinde uyum sağlamaları pek mümkün değildir. Öğrencilerin bir ay sonra görevine yeniden başlayan öğretmenlerine tekrar uyum sağlamaları yine belli bir süreyi alacaktır. Bu şekilde bir değişim öğretmen, öğrenci, okul yönetimi ve veli için zaman kaybıdır.

Sorunların çözüm arayışına baktığımızda makul çözümlerden birisinin öğretmenler için yaz tatilinde temel askerlik eğitimlerini almalarıdır. Bu durum mümkün değil ise temel askerlik eğitim süresinin yirmi gün tutularak ara tatilde öğretmenlerin temel askeri eğitime alınmalarıdır. İki seçeneğinde mümkün olmaması durumunda ise öğretmenlerin temel askeri eğitimden muaf tutulması daha doğru olacaktır.

Aslında eğitim camiasında askerlik sorunu süreklilik arz eden bir konudur. Bu soruna geçen zamanda   net bir çözüm bulunamamıştır. Öğretmenlerimizin vatani hizmetlerini yapmaları için askerlikte geçirdikleri süre altı aydır. Genelde ağustos celbinde askere giden öğretmenler eğitim-öğretimin ilk dönemini askerde, ikinci dönemini ise sınıflarında geçirmektedir. Bu süre zarfında oluşan boşluk ise ücretli öğretmen ile doldurulur. Öğretmen değişimi tekrardan karşımıza çıkmaktadır. Bu durum tekrardan uyum problemine neden olmaktadır. Ayrıca Öğretmenlerin kısa dönem askerlik yapmaları devlete ekonomik yönden yük oluşturduğu gibi ücretli öğretmen yolu ile oluşan açığın giderilmesi de ekstra bir yüktür. Ekonomik anlamda bu yükün hafifletilmesi  Türkiye için, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için büyük bir kazanım olacaktır.

Bireysel anlamda da düşündüğümüzde bir öğretmenin askere gitmesi öğretmenin kendisi için birçok kayba neden olmaktadır. Söz konusu kayıplardan biri öğretmenlerin kısa dönem askerlik yaptığı sürede hizmet puanının eksik hesaplanmasıdır. Kısa dönem askerlik yapan öğretmenlerin diğer bir kaybı ise tayin istediklerinde tayin isteme süresinin uzamasıdır. Örneğin il içi tayinde 3 yıl bulunduğunuz okulda görev yapma şartı vardır. Askerliğini altı ay yapan bir öğretmenin tayin istemesi için bir yıl daha beklemesi gerekecektir. Aynı durum il dışı tayin için de geçerlidir. Mesleki anlamda da düşündüğümüzde bir kayıp söz konusudur. Öğretmenler askerlikte geçen altı aylık sürede mesleki alanda kendilerini diri tutamadıkları gibi bu süre zarfında mesleki açıdan da kendilerini geliştirme olanakları bulunmamaktadır.

Genel çerçevede kalıcı bir çözüm gereklidir. Bu çözümlerden biri asker öğretmenlik uygulamasının bütün öğretmenler için geçerli hale getirilmesidir. Yaz tatilinde askeri temel eğitimini yapan asker öğretmenler askerlik vazifelerini bir yıl boyunca görev yaptıkları yerde öğretmen olarak yapabilirler.  Diğer bir çözüm ise emniyet teşkilatında olduğu gibi belirli bir süre görev yapan öğretmenlerin askerlik hizmetinden muaf tutulmasıdır. Örneğin beş yıl doğu hizmeti yapan öğretmenin askerlikten muaf tutulması gibi bir çözüm yolu bulunabilir.

Dileğimiz tatmin edici ve uygulanabilir bir çözümün getirilmesidir.

Muhammet Musab GÜMÜŞ

Eğitimci Yazar

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.