MTSK Sınav Yönergesine İtiraz

MTSK Sınav Yönergesine İtiraz

İnceleme ve Soruşturma Olmaksızın Hak Mahrumiyetine Sebep Olacak Düzenlemeye İtiraz Ettik

Eğitim-Bir-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne yazılı başvuruda bulunarak, inceleme ve soruşturma olmaksızın hak mahrumiyetine neden olacak düzenlemeye itiraz etti. Yazıda şu ifadelere yer verildi:

 

“Düzenlenen Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Yönergesi, 02/04/2014 tarih ve 1360110 sayılı makam oluruyla yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yönergenin “Direksiyon eğitimi dersi il sınav sorumlusu ve direksiyon eğitimi dersi sınav yürütme komisyonunun görevleri” başlıklı 6. maddesinin direksiyon eğitimi dersi il sınav sorumlusu olarak il milli eğitim müdürüne verilen yetki ve görevlere ilişkin birinci fıkrasının (g) bendinde, “Sınav sürecini kontrol edecek ve denetleyecekler ile direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu başkan ve üyelerinden sınavda mevzuata aykırı hareket edenlere sınavlarda herhangi bir inceleme veya soruşturmaya gerek kalmaksızın bir daha görev verilmemesini sağlar” hükmüne yer verilmiştir.

 

Hukuk devletinde ceza hukukuna ilişkin düzenlemelerde olduğu gibi idari yaptırımlar açısından da anayasaya ve ceza hukukunun temel ilkelerine bağlı kalmak koşuluyla hangi eylemlerin kabahat sayılacağı, bunlara uygulanacak yaptırımın türü ve ölçüsü, yaptırımın ağırlaştırıcı ve hafifleştirici nedenlerinin belirlenmesi gibi konularda kanun koyucu takdir yetkisine sahiptir. Anayasa’nın 38. maddesinin birinci fıkrasında, “Kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz”, üçüncü fıkrasında ise “Ceza ve ceza yerine geçen güvenlik tedbirleri ancak kanunla konulur” denilerek suçun ve cezanın kanuniliği esası benimsenmiştir. Nitekim Anayasa Mahkemesi’nin, idari yaptırımlara ilişkin kararlarında da “Anayasa ve ceza hukukunun temel kuralları uyarınca, kişilere ceza verilebilmesi için hukuka aykırı eylemin kanunda belirtilmiş olması ve bu eylemin o kişi tarafından gerçekleştirilmiş olduğunun kanıtlanması gerekmektedir” ifadeleri yer almaktadır.

 

Öte yandan, hukuka ve mevzuata aykırı fiilin varlığı halinde sürekli ve süresiz olarak hak mahrumiyetine sebep olacak türden bir idari yaptırımın öngörülmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerinde ve yine Anayasa’nın 13. maddesinde yer alan, “Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz” hükmüne de aykırılık teşkil etmektedir. Ceza hukuku alanında olduğu gibi, hak yoksunluğu getiren diğer düzenlemelerde de hukuka aykırı eylem ile yaptırım arasında adalet ve hakkaniyet ilkelerine uygunluk bulunmalıdır.

 

Disiplin cezası ya da idari yaptırım gerektirir hukuka ve mevzuata aykırı bir fiilin varlığı, inceleme, araştırma ve soruşturma yollarıyla ortaya konulmaksızın yönerge hükümleriyle amir konumunda bulunan kişilere, süresiz ve sürekli hak mahrumiyetine sebep olacak şekilde idari yaptırım uygulama yetkisi verilmiş olması, Anayasa’ya ve Anayasa’da ifadesini bulmuş evrensel hukuk ilkelerine aykırıdır. Bu itibarla, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Yönergesinin 6. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinin yürürlükten kaldırılması ve neticeden sendikamıza bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederiz.” 

 

Belgeyi Görüntülemek İçin Tıklayınız

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.