MTSK Yönergesinin O Maddesine İptal!

MTSK Yönergesinin O Maddesine İptal!

MTSK YÖNERGESİNDEKİ “KEYFİ GÖREV VERMEME” MADDESİNİN YÜRÜTMESİNİ DURDURTTUK

02/04/2014 tarih ve 1365421 sayılı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Yönergesinin 02/04/2014 tarihli ve 1365421 sayılı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Yönergesinin 6. maddesinin 1. fıkrasının (g) bendi “Sınav sürecini kontrol edecek ve denetleyecekler ile direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu başkan ve üyelerinden sınavda mevzuata aykırı hareket edenlere sınavlarda herhangi bir inceleme veya soruşturmaya gerek kalmaksızın bir daha görev verilmemesini sağlar.” Hükmünü ihtiva etmektedir. Yine 6. Maddenin 2. Fıkrasının (i) bendi “Direksiyon eğitimi dersi sınav uygulama ve değerlendirme komisyonu ile diğer görevlilerden sınavda mevzuata aykırı hareket ettiği tespit edilenlere, herhangi bir inceleme veya soruşturmaya gerek kalmaksızın bir daha görev verilmemesini sağlar. Hükmünü taşımaktadır.

 

İlgili madde, madde kapsamında yetkilendirilen kişilere, inceleme ve soruşturma yapmaksızın, iddiaların yöneltildiği devlet memurunun savunması dahi alınmaksızın, hatta memurun gerçekte böyle bir fiilinin mevcut olup olmadığı bile araştırılmaksızın; memuru sınav görevinden süresiz olarak men etme konusunda sınırsız bir yetki tanınmıştır. Bu durumun yaratacağı keyfiyetin önüne geçmek için Türk Eğitim-Sen olarak, ilgili maddenin iptali için Danıştay’da  dava açmıştık.

 

Açılan dava Danıştay 8. Dairesinin 26.01.2015 tarih ve 2014/4954E sayılı kararı ile Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Yönergesinin 6. maddesinin 1. fıkrasının (g) bendi ile 2. Fıkrasının (i) bendinin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Anılan karar da “…dava konusu düzenlemeyle, trafik kazalarının önüne geçilebilmesi amacıyla mevzuata aykırı hareket eden görevlilere “sınavlarda bir daha görev verilmemesi” şeklinde bir yaptırım uygulanması öngörülmüşse de, ulaşılmak istenen amaç ile yaptırım arasında makul bir dengenin sağlanabilmesi için mevzuata aykırı eylemin ağırlığına göre kademeli bir yaptırım sisteminin uygulanması gerekmekte olup, dava konusu düzenleme ile her türlü mevzuata aykırılık için sürekli ve süresiz olarak hak mağduriyetine sebep olacak türden bir idari yaptırımın getirilmesi, hem fiil ile yaptırım arasındaki dengenin bozulmasına, hem de 120 saatlik eğitimden geçerek sınavda görev alan ilgililer açısından hakkaniyete aykırı uygulamalara sebebiyet vereceği mutlaktır.

 

Bu durumda, yaptırıma konu fiille ilgili inceleme ve soruşturma yolunun kapatılması ve öngörülen yaptırımla ulaşılmak istenen amaç arasında makul bir dengenin bulunmaması nedeniyle, dava konusu düzenlemede hukuk devletinin bir gereği olan hukuk devletinin bir gereği olan hukuki güvenlik ve ölçülülük ilkelerine uyarlık bulunmamaktadır.” Denilerek yürütmeyi durdurma kararının gerekçesi oluşturulmuştur.

 

İlgili Yürütmeyi Durdurma Kararı İçin Tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.