Müdür Yardımcılarının Derse Girme Sorunu Çözülmelidir

Müdür Yardımcılarının Derse Girme Sorunu Çözülmelidir

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında; müdürlük, müdür başyardımcılığı, eğitim şefliği, müdür yardımcılığı yapan öğretmenlerin “aylık karşılığı” okutmakla yükümlü oldukları zorunlu ders saati süresi, sadece müdür ve müdür başy

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında; müdürlük, müdür başyardımcılığı, eğitim şefliği, müdür yardımcılığı yapan öğretmenlerin “aylık karşılığı” okutmakla yükümlü oldukları zorunlu ders saati süresi, sadece müdür ve müdür başyardımcıları için azaltıldı.
 
Aylık karşılığı ders görevi düzenlemesi
439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek Ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri İle İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında; “Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, müdürlük, müdür başyardımcılığı, eğitim şefliği, müdür yardımcılığı yapan öğretmenler haftada 6 saat ders okutmakla yükümlüdürler.” denilmiştir.
 
Öte yandan, 01.12.2006 tarih ve 2006/11350 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın “Aylık karşılığı ders görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde; örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının haftada 6 saat ders okutmakla yükümlü oldukları belirtilmiştir.
 
Toplu sözleşmede getirilen düzenleme
Kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına yönelik mali ve sosyal haklara ilişkin 2014 ve 2015 yıllarını kapsayan 2. dönem toplu sözleşmesinde, “aylık karşılığı ders görevi” konusundaki düzenlemenin uygulanmasında da değişikliğe gidildi.
Toplu sözleşmenin “Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür ve müdür başyardımcılarının aylık karşılığı ders görevi” başlıklı 11 inci maddesinde “5/3/1964 tarihli ve 439 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası ile 2006/11350 sayılı Kararın 5 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “6 saat” ibaresi; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında müdür ve müdür başyardımcısı olarak görev yapanlar için “2 saatten az olmamak üzere 6 saate kadar” şeklinde uygulanır.” denildi.
 
2014 ve 2015 yılında uygulama nasıl olacak?
Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında müdür, müdür başyardımcısı, eğitim şefi ve müdür yardımcısı olarak görev yapan öğretmenler halen aylık karşılığı olarak haftada 6 saat ders okutmakla yükümlüdürler.
2014 ve 2015 yıllarında, aylık karşılığı haftalık ders okutma süresi, müdür ve müdür baş yardımcıları için 2 saat olarak uygulanabilecek. Eğitim şefi ve müdür yardımcısı olarak görev yapanlar ise bu uygulamadan yararlanamayacak.
 
Kanun ve Bakanlar Kurulu Kararında aynı madde içerisinde eşit yükümlülüğe tabi kılınan personelin bu yükümlülüğünün, Toplu Sözleşme ile sadece bazı personel için azaltılmasının uygulama eşitliğine uygun düşmeyeceğini değerlendirmekteyiz.
Öte yandan aynı maddede düzenlenen unvanların aylık karşılığı haftalık zorunlu ders saati yükümlülüğünün bazı personel için değiştirilmesinde hangi kriterlere göre hareket edildiği ile diğer personelin yükümlülük süresinin değiştirilmeme gerekçesi ise anlaşılamamaktadır

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum