Müdür Yardımcılığı, Tayin Vesilesi Oldu

Müdür Yardımcılığı, Tayin Vesilesi Oldu

Müdür Yardımcısı Görevlendirmeleri Tayin Vesilesi Oldu

Eğitim kurumu müdürlerinin değerlendirilmelerinden sonra şimdi sıra eğitim kurumu müdür yardımcılarının görevlendirilmesine geldi. İlçe milli eğitim müdürlüklerinde hummalı bir çalışmadır devam ediyor. Okul müdür yardımcısı olmak isteyen önce ilçe milli eğitim müdürlerinin şöyle bir ön değerlendirmesinden geçiyor. Bu konuda eğitim kurumlarına yönetici görevlendirilmesine ilişkin yönetmelik maddesi ne diyor bir bakalım.

Müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı olarak görevlendirileceklerde aranacak özel şartlar başlıklı bölümde

MADDE 7  (1) Müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı olarak görevlendirileceklerin aşağıdaki şartlardan en az birini taşımaları gerekir:

a) Müdür, kurucu müdür, müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı veya müdür yetkili öğretmen olarak görev yapmış olmak.

b) Bakanlığın eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki şube müdürü veya daha üstü kadrolarda görev yapmış olmak.

c) Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak asaleten en az dört yıl görev yapmış olmak şeklinde ifade edilmektedir

Yani buradan anlaşılıyor ki; milli eğitim bakanlığı kadrolarında görev yapan tüm öğretmenlerden büyük ekseriyetle 4 yılını tamamlamış olanlar müdür yardımcılığı için başvuru yapabilecektir.

Müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığına görevlendirme başlıklı bölümde ise;

MADDE 23  (1) Müdür başyardımcısı ve/veya müdür yardımcısı norm kadrosu boş bulunan eğitim kurumlarına, görevlendirilecekleri tarih itibarıyla 5 ve 7 nci maddelerde belirtilen şartları taşıyor olmaları kaydıyla, görevlendirme yapılacak eğitim kurumunda veya eğitim kurumunun bulunduğu ilçe ve ildeki eğitim kurumlarında halen yönetici veya öğretmen olarak görev yapanlar arasından, eğitim kurumu müdürünün inhası ve il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine valinin onayı ile müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlendirilir hükmü yer almaktadır.

Şimdi konuyla ilgili gözlemlediğimiz uygulamaya bir bakalım; Öncelikle öğretmenlerin bu konuyu bir tayin meselesi haline getirdiklerini görmekteyiz. Öğretmenler öğretmen olarak puanı ile gelemeyeceği kurumlara müdür yardımcısı olarak görevlendirilebilmektedir. Örneğin uzak bir ilçenin uzak bir köyünde öğretmen olarak görev yapan ve öğretmenlikte 4 yılını tamamlamış bir öğretmen olarak gelemeyeceği merkezi bir okula bu yöntemle tayin olabilmektedir. Yıllarca çalışarak merkezi bir görev yerine gelmeyi bekleyen öğretmenler için bu uygulamanın bir haksızlık konusu olduğu açıktır. Peki, herkes bu yöntemle merkezi bir görev yerine gelebilir mi? Elbette Hayır. Haksızlık da tam burada başlıyor.

Yazımızın giriş bölümünde görevlendirilecek müdür yardımcılarının seçimi ile ilgili İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde hummalı bir çalışmanın olduğundan bahsetmiştik. Ancak mevzuata bakarsak bu çalışmanın, etik olarak okul içinde ve okul müdürünün inisiyatifinde gerçekleşmesi gerektiğini de açıklıkla görürüz. Çünkü mezkûr Yönetmelik maddesi “okul müdürünün inhası” zorunluluğunu getirmiştir. Peki, olan ne? Okul müdürleri bu konuda inisiyatif sahibi midir? Maalesef buna da “hayır” demek zorundayız. Çünkü uygulama, “müdür yardımcısı olmak suretiyle tayin edileceklerin” isimlerinin okul müdürüne önceden sözlü şekilde dikte edildiği ve bu ismin inha etmesinin istendiği yönündedir. Yani Mevzuat yine arkadan dolanılmaktadır. Bu işlemde de birçok haksızlıklara yol açacak uygulamalara gidilmektedir. Maalesef okul müdürlüklerinde olduğu gibi yine herkes mahkemelerin yolunu tutacaktır. Eğer uygulama böyle giderse, mağdur olanların sayınsın mağdur olan okul müdürlerinden en az iki kat fazla olacaktır.

Biraz rahat olsalar da herkes işini yapsa artık diyorum. Her yere yetişmeye çalışıp hukuksuzluklara, haksızlıklara yol açmasalar. Okul müdürü kendi okulundan, birlikte çalışabileceği ve üzerinde tüm okul çalışanlarınca uzlaşı sağlanan öğretmenlerden müdür yardımcısı olarak inhasını yapsa ve görevlendirilmesini sağlasa diyorum. Yönetmelik maddesine de böyle demiyor mu zaten?

www.turkiyeegitim.com 

Yasal Uyarı: Bu yazının tüm hakları turkiyeegitim.com'a aittir. "www.turkiyeegitim.com" biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum