Nöbet ücreti verilmeyen yöneticiler ne yapmalı?

Nöbet ücreti verilmeyen yöneticiler ne yapmalı?

Nöbet ücreti verilmeyen yöneticiler ne yapmalı?

Müdür Başyardımcılarına Nöbet Görevi Verilerek Ek Ders Ücreti Ödenir Mi?

 

MEB bu konuda aşağıdaki haberimizde yer verdiğimiz 17/02/2016 tarih ve 1800867 sayılı yazısında;Toplu sözleşme mutabakatında yer alan "...ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere..." hükümlerinde sadece müdür yardımcıları ile öğretmenlere ek ders ücreti ödenmesi hükmü bulunduğundan müdür başyardımcılarına nöbet görevi verilememektedir." cevabını vermiştir.

 

Bu cevaptan yola çıkarak aynı madde metninde yer almadığından Okul Müdürlerinin de nöbet ücreti alamayacağı ortaya çıkmaktadır.

Fakat MEB Müsteşar Yardımcısı ve İnsan Kaynakları Genel Müdürü, 2 Kasım 2015'te Eskişehir'i ziyaret etmiş ve bazı açıklamalarda bulunmuşlardır.

Bu açıklamalardan birisi de, "müdürler de nöbet ücreti alacak" şeklindedir.

 

Verilen sözler yerine getirilmeli, okul müdürlerine ve müdür başyardımcılarına nöbet görevi verilmesi ve karşılığında ek ders ücreti ödenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerekli mevzuat düzenlemesi yapılmalıdır.

Okul Öncesi Eğitim Kurumları İle İlköğretim Kurumlarında Görev Yapan Müdür Yardımcılarına Nöbet Ücreti Verilir Mi?

MEB bu konuda aşağıdaki haberimizde yer verdiğimiz 23/02/2016 tarih ve 2082218 sayılı yazısında; "Okul öncesi eğitim kurumları ile ilköğretim kurumlarında görev yapan müdür yardımcılarının, nöbet görevi adı altında ek ders ücretinden yararlandırılmalarının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir." cevabını vermiştir.

 

Okul Yöneticileri İle İlgili Bu İki Görüş Yazılarında Yanlış Yapmaktadır.

Şöyle ki; Nöbet görevi fiilen yapılıyor mu? Yapılmıyor mu? ona bakmak lazım. Madem öyle yıllardır mevzuatta olmadığı halde müdür yardımcılarına neden nöbet tutturulmaktadır?

Madem ki nöbet tutturuluyor ücretini hangi mantıkla ödemezsiniz. Bir gerçekliği ortaya koyalım gerek bağımsız anaokullarında, gerek ilkokullarda gerekse ortaokullarda nöbetçi müdür yardımcılığı yeni icat edilmiş değildir. Hatta olmazsa olmazlardan da biridir.

MÖEB ne diyor? Mevzuatında nöbet görevi yazmadığı için Okul Öncesi Eğitim Kurumları(Anaokulları) ile İlkokul ve Ortaokullarda görev yapan müdür yardımcılarına nöbet ücreti ödenmeyecek.

Nöbet görevi fiilen yapılıyor mu? Yapılmıyor mu? ona bakmak lazım. Madem öyle yıllardır mevzuatta olmadığı halde müdür yardımcılarına neden nöbet tutturulmaktadır?

Madem ki nöbet tutturuluyor ücretini hangi mantıkla ödemezsiniz. Bir gerçekliği ortaya koyalım gerek bağımsız anaokullarında, gerek ilkokullarda gerekse ortaokullarda nöbetçi müdür yardımcılığı yeni icat edilmiş değildir. Hatta olmazsa olmazlardan da biridir.

Ne diyor yürürlükteki yönetmelik:

"Okul müdürünün görev, yetki ve sorumluluğu

MADDE 39 - (1) Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumları, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda diğer çalışanlarla birlikte müdür tarafından yönetilir. Müdür; okulun öğrenci, her türlü eğitim ve öğretim, yönetim, personel, tahakkuk, taşınır mal, yazışma, eğitici ve sosyal etkinlikler, yatılılık, bursluluk, taşımalı eğitim, güvenlik, beslenme, bakım, koruma, temizlik, düzennöbet, halkla ilişkiler ve benzeri görevler ile Bakanlık ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince verilen görevler ile görev tanımında belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesini sağlar.

Müdür yardımcısı

MADDE 41 - (1) Müdürün ve müdür başyardımcısının olmadığı zamanlarda müdüre vekalet eder. Müdür yardımcısı, görev tanımında belirtilen görevler ile müdür tarafından verilen görevleri yerine getirir."

Evet yönetmelik diyor ki müdür nöbet işlerini ayarlar.

Müdür yardımcısı ne yapar?

Müdür yardımcısı da müdürün verdiği görevleri yapar. İyi de müdür nöbet görevi veriyor. Buna ücret ödememek nasıl bir mantıktır? Üstelik bu yönetmelik 26.07.2014'te yürürlüğe girmiş olan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği.

O zaman bu yöneticiler boşuna mı nöbet tutuyorlar? Ya da müdür onlara angarya mı yaptırıyor?

Kaldı ki 2014'te yürürlükten kalkan ilköğretim Kurumları yönetmeliğinde müdür yardımcısının görevleri şöyle sıralanmış:

"Madde 62 (Değişik birinci fıkra:RG-02/05/2006-26156) Müdür yardımcıları ders okutmanın yanında okulun her türlü eğitim-öğretim, yönetim, öğrenci, personel, tahakkuk, (Değişik ibare:RG-24/12/2008-27090) taşınır mal,yazışma, sosyal etkinlikler, yatılılık, bursluluk, güvenlik, beslenme, bakım, nöbet, koruma, temizlik, düzen, halkla ilişkiler gibi işleriyle ilgili olarak okul müdürü tarafından verilen görevleri yapar. Müdür yardımcıları bu görevlerin yapılmasından ve okulun amaçlarına uygun olarak işleyişinden müdüre karşı sorumludurlar.

Müdür yardımcıları, görev tanımında belirtilen diğer görevleri de yapar. "

İyi de yeni yönetmelikte;

Öğrenci,

Personel,

Tahakkuk,

Taşınır mal,

Yazışma,

Sosyal etkinlikler,

Yatılılık, bursluluk,

...

Gibi görevler de yok o zaman müdür yardımcıları yönetmelikte olmadığına göre bu görevleri de yapmasınlar.

Bir başka şey daha söyleyelim bağımsız anaokullarında nöbetçi müdür yardımcılığına ilişkin madde eski yönetmelikte de yoktu ve nöbet görevi yapılıyordu? Dayanağı ne idi?

Bir soru daha?

- Bir öğrencinin kafası yarılınca

- Okulda bir sorun yaşanınca

- Yemekten zehirlenen olunca,

...

Müfettişler gelip neden ilk önce; o gün nöbetçi müdür yardımcısı kimdi diye sorarlar?

Ha bugünden itibaren müdür yardımcıları çıkar da ben nöbet tutmak istemiyorum ne de olsa yönetmelikte yok derlerse kim ne diyebilir?

MEB'de birimler arası iletişim son yıllarda hep bozuk...

MEB de birimler arası iletişim maalesef kurulamıyor. Sanki ayrı bakanlıkmış gibi hareket ediliyor. Oysa ki aynı bakanlıkta iki farklı birim arasındaki iletişimsizlik bir çok kez mağduriyetler yaratıyor.

Son dönem yönetmeliklerinde trendin kısa olması olduğunu herkes çok iyi biliyor. Bu nedenledir ki okul öncesi, ilkokul, ortaokul hepsi bir yönetmelikte toplandı. Bu düzenleme yapılırken detaya girilmemiş ve "müdür tarafından verilen görevleri yerine getirir." denilerek her görev için müdür yetkilendirilmiştir.

Mevzuata göre görüş bildiren İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü aslında haklı.

Peki kendi öğretmenlerini mağdur olacak olan Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ne iş yapar?

Tek bir madde bile değil 3 kelime ile;

"müdür tarafından verilen görevleri yerine getirir."

yerine

"müdür tarafından verilen, nöbet görevi ile diğer görevleri yerine getirir."

Yazılsa düzelecek bu sorunun çözümü yerine yeni mağduriyetler yaratacak çözümsüzlük neden seçilir?

Daha doğrusu koca bakanlık neden komik duruma düşürülür?

Kaldı ki müdür yardımcıları çoğu zaman haftada 2-3 gün nöbet tutarlar ve siz sadece bir ücret ödeyeceksiniz.

Bu durumdaki yöneticiler ne yapmalı?

Milli Eğitim Bakanlığının yöneticilere nöbet ücreti verilmez yazısı bir görüş yazısı olup Görüş, mütalaa da denilen, herhangi bir kamu kurumunun konu ile ilgili detaylı değerlendirmelerini, yorumlarını içeren metindir.

Yargı kararlarına göre bu tür görüş yazılar dava konusu edilmemekte bu türden açılan davalar kaybedilmektedir.

 

Bu nedenle mağdur durumdaki yöneticilerin bir dilekçe ile nöbete binaen ek ders ücretini talep etmesi ret cevabı sonrasında dava açması gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR - Maksut BALMUK

 
Memurlar.Net - Özel

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum