Numan Kurtulmuş’tan Gundoğdu'ya Ziyaret

Numan Kurtulmuş’tan Gundoğdu'ya Ziyaret

Numan Kurtulmuş’tan Gundoğdu'ya Ziyaret

 

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’yu makamında ziyaret etti. Kurtulmuş, ziyarette, partisinin hazırladığı anayasa taslağı çalışmasını Gündoğdu’ya sundu.

 

Ziyarette konuşan Numan Kurtulmuş, sendikaların demokrasinin teminatı adına önemli kurumlar olduğunu ifade ederek, Memur-Sen’in de bu kapsamda üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını söyledi. Gündemdeki konulara ilişkin değerlendirme yapan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarına hız verilmesini istedi. Meclis’te milletvekillerinin kavgaya tutuşacaklarına sorumluluklarını yerine getirerek, millete verdikleri sözün arkasında durmaları gerektiğini kaydeden Kurtulmuş, “Milletin parlamentodan beklediği kavga-gürültü değildir, daha yeni oluşmuş bir parlamentonun bu durumu Türkiye yakışmıyor. Biz milletvekillerinde kavgayı bırakmalarını yeni bir anayasayı yapmalarını istiyoruz” dedi.

 

Kenan Evren’in 12 Eylül soruşturmasını yürüten savcılara yaptığı savunmada, darbenin suç olmadığı yönündeki iddiasına da değinen Kurtulmuş, Evren’in savunmasını skandal olarak nitelendirdi. 12 Eylül ve onun getirdiği sistemin mahkûm edilmesini istediklerini vurgulayan Kurtulmuş, aksi takdirde Türkiye’nin başının darbe ve andıçlardan kurtulmayacağını belirterek, şunları söyledi:

“12 Eylül mimarları ve onların getirdiği sistemin yargılanmasını her seferinde dile getirdik. Darbecileri mahkeme önüne çıkarmanız yetmez, öncelikle 12 Eylül mevzuatını düzeltmeniz lazım. Bunu yapmazsanız, Kenan Evren, mahkemeye gelip ‘ben kanunsuz bir iş yapmadım ki, kanunların bana verdiği yetkiyi kullandım’ diyecek ve dalga geçecektir.”

 

Yeni Anayasa Bu Yıl Yapılmalıdır
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise, yeni anayasa çalışmalarına değinerek, insanı merkeze alan, bireyi devlete karşı koruyan bir anayasa istediklerini ifade etti. Sendika olarak bu sürece duyarsız kalmadıklarına dikkat çeken Gündoğdu, bu kapsamda birçok hazırlık yaptıklarını, yeni anayasanın bu yıl içinde tamamlanmasının sürece yönelik ciddiyeti ortaya koyacağını dile getirerek, “50 bin kişiyle yüz yüze anket, uluslararası anayasa kongresi, bilimsel çalışmalar yaptık. Şimdi ise Türkiye Konuşuyor Platformu’na öncülük ediyoruz. İktidarın ve muhalefetin yeni bir anayasa yapmamak için artık mazereti kalmadı. Ötekileştirmeyen, bireyi temel alan bir devlet tanımına ihtiyaç var. Son günlerde Meclis’te siyasiler yaka paça kavga ediyorlar. Burada kavgası verilecek bir şey varsa, o da yeni bir anayasa için olmalıdır” şeklinde konuştu.

 

Yeni Yasa İhtiyaçlarımıza Büyük Ölçüde Cevap Veriyor
Ahmet Gündoğdu, kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu’na sevk edildiğini hatırlatarak, söz konusu çalışmanın büyük ölçüde ihtiyaçlarına cevap verdiğini söyledi. Meclis, Emniyet, Köşk ve Genelkurmay Başkanlığı’nda çalışan sivil memurlara sendika hakkının tanınmadığını belirten Gündoğdu, bunun büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

 

“Toplu sözleşme mevzuatında Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan TBMM Genel Kurulu’na, sendikacılığı rahatlatacak, toplu sözleşme hakkımızı kullanmamızı sağlayacak içerikte bir çalışma geçti. Ancak sivil memurlara örgütlenme hakkının tanınmaması bir eksiklik olarak kaldı” diyen Gündoğdu, toplu sözleşmede daha masaya otururken daraltıcı unsurların olmasının kabul edilmez olduğunu kaydederek, bu konuyu Genel Kurul sürecinde dile getireceklerini ifade etti.

 

“Geç olsun ama güç olmasın. Onlarca yıllık mevzuatın ILO normlarını karşılayan, çalışanların beklentisini yerine getiren içerikte olmasını istiyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Gündoğdu, mevzuattan kaynaklı diğer sorunları ise şöyle açıkladı:

“Rahatsız olduğumuz diğer mevzuat sorunu ise eğitim. 12 Eylül’ü, 28 Şubat’ı yapanlarla ‘niçin bunları yaptınız’ diyerek yüzleşilemez. Onların bu millet için biçtiği daracık, jakoben, bürokratik elbiselerden kurtulmakla hesap sorulmuş olunur. Bunun başında eğitim geliyor. Yüzde yüz kademeli olmalıdır, öğrencilerin geleceğini devlet değil, kendileri ve ailelerinin kararı etkili olmalıdır. Bu zamana kadar devlet karar verdi ama bu devlet bazen Türkiye Cumhuriyeti oldu, bazen de derin devlet oldu. Buna, eğitim sistemini yenileyerek başlamalıyız. 15 yaşına kadar birilerinin istediği gibi, tek tip insan yetiştiren sistem yerine, seçmeli derslerin olduğu, kişinin isteğine göre meslek, spor, din eğitim seçimi yapabildiği özgür bir eğitim sistemi sunulması gerekiyordu. Yeni sistem, bireye bu fırsatı tanımış olacak.”

 

Ziyarette, HAS Parti Genel Başkan yardımcıları Şeref Malkoç, Hasan Basri Aktan, Erdinç Yazıcı ile parti yöneticilerinden Ahmet Münir Yaşar ve Yusuf Engin de hazır bulundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.