O İl Müdürü Hakkında Suç Duyurusu

O İl Müdürü Hakkında Suç Duyurusu

SENDİKA TOPLANTISINA DAVET İÇİN YAZI YAZAN İL MÜDÜRÜ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK

Isparta İl Milli Eğitim Müdür Vekili Dr. Ahmet YILDIRIM  görevinin gerektirdiği tarafsızlık ilkesine aykırı olarak ; Eğitim Bir-Sen Isparta İl Başkanlığı tarafından   düzenlenen 14 Mayıs 2016 tarihinde saat 18:30’da Merkez Halk eğitim Merkezi toplantı salonunda yapılan  Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Mehmet Baki ÖZTÜRK’ün katılacağı ‘‘Herşey Seninle Başlar ’’ konulu konferansa okul müdürleri,stajyer öğretmenler ve rehber öğretmenlerin katılımının sağlanması için 10.05.2016 tarihli 27749142-821-E.5210698 sayılı  Konferans konulu resmi yazıyı Isparta ilindeki tüm okul müdürlüklerine göndermiştir.

Görevinin bulunduğu makam gereği objektif ve tarafsız olması, tüm sivil toplum kuruluşlarına eşit seviyede yaklaşması gerekirken,  tarafsızlığını koruyamamış ve kanunlar tarafından belirlenen yetkinin dışına çıkarak, görev ve yetkisini  kötüye kullanarak, Anayasanın eşitlik ilkesinin ihlali ile nefret ve ayrımcılık suçunu işleyerek bu tavırıyla  bir sendikanın lehine, diğer sendikanın aleyhine tutum içerisine girmiş, emri altındaki çalışanlara adeta adres gösterir gibi psikolojik baskı anlamında bir tavır geliştirmiştir.

Bu nedenle Türk Eğitim Sen olarak, Isparta İl Milli Eğitim Müdür Vekili Dr. Ahmet YILDIRIM hakkında suç teşkil eden fiilleri nedeniyle cezalandırılması için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda;  hakkında disiplin soruşturması yapılması hususunda da Bakanlığa talepte bulunduk. 

 

ISPARTACUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

Gönderilmek Üzere

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

 

MÜŞTEKİ                :TürkEğitim-Sen

(TürkiyeEğitim, ÖğretimveBilimHizmetleriKoluKamu

ÇalışanlarıSendikası)

VEKİLİ                     :Av. Tuğçe MUTLU

Talatpaşa Bulvarı No:160 Kat:6  Cebeci Çankaya/ANKARA

ŞÜPHELİLER         :1-Dr.AhmetYILDIRIM  Isparta İl MilliEğitimMüdürVekili

SUÇKONUSU          :Görevikötüyekullanma, NefretveAyrımcılık

 

SUÇ TARİHİ           :10.05.2016

 

AÇIKLAMALAR   :

ŞüpheliAhmet YILDIRIM Isparta İlinde Isparta İl Milli Eğitim Müdür Vekili  olarak görev yapmakta olup, görevinin  gerektirdiği tarafsızlık ilkesine aykırı olarak,Eğitim Bir-Sen Isparta İl Başkanlığı tarafından   düzenlenen14 Mayıs 2016 tarihinde saat 18:30 Merkez Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda yapılan Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Mehmet Baki ÖZTÜRK’ün katılacağı  ‘‘Herşey Seninle Başlar ’’ konulu konferansa okul müdürleri,stajyer öğretmenler ve rehber öğretmenlerin katılımının sağlanması için10.05.2016 tarihli 27749142-821-E.5210698 sayılı Konferans konulu resmi yazıyı Isparta ilindeki tüm okul müdürlüklerine göndermiştir.

Şüphelibulunduğumakamgereğiobjektifvetarafsızolmakzorundadır. Buna karşılıktarafsızlığınıkoruyamamıştır.Tümsiviltoplumkuruluşlarınaeşitseviyedeyaklaşılmasıvetarafsızolunmasıgerekirken, belirlibirsendikanındüzenlediğitoplantıyakatılınmasıyönündetümokullara mail göderereksendikayöneticisigibihareketetmesiilgilimevzuathükümlerine de aykırılıkteşkiletmektedir.

ŞüphelininbufiilleriTürkCezaKanunuuyarıncasuçteşkiletmekteolup, Anayasaya da açıkçaaykırıdır.

TürkCezaKanununun  “GöreviKötüyeKullanma” başlıklı 257. Maddesi;

“(1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. / (2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.  / (3) İrtikâp suçunu oluşturmadığı takdirde, görevinin gereklerine uygun davranması için veya bu nedenle kişilerden kendisine veya bir başkasına çıkar sağlayan kamu görevlisi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır.” Hükmünü içermektedir. Şüpheli tarafından, kanunlar tarafından belirlenen yetkinin dışına çıkılarak görev ve yetki kötüye kullanılmak suretiyle Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi uyarınca da suç işlenmiştir.

Şüpheli, görevinin bulunduğu makam gereği objektif ve tarafsız olmak zorundadır. Kamu göreviyle bağdaşmayan taraflı bir davranış göstermiş tüm sivil toplum kuruluşlarına eşit seviyede yaklaşması ve tarafsız olması gerekirken, belirli bir sendikanın düzenlediği toplantıya çağrıda bulunarak,sendika yöneticisi gibi o sendikanın düzenlediği toplantıya aday öğretmenleri ,rehber öğretmenlerin ve okul müdürlerinin  katılımını teşvik etmiş,kanunlar tarafından belirlenen yetkinin dışına çıkmış, görev ve yetkisini  kötüye kullanmıştır. Bu tavırlarıyla bir sendikanın lehine, diğer sendikanın aleyhine tutum içersine girerek, emri altında çalışanlara adeta adres gösterir gibi psikolojik baskı anlamında bir tavır geliştirmiştir.

Türk Ceza Kanunu’nun “Nefret ve Ayrımcılık” başlıklı 122. Maddesi;

Nefretveayırımcılık (1) Madde 122- (Değişik: 2/3/2014-6529/15 md.) (1) Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasidüşünce, felsefiinanç, din veyamezhepfarklılığındankaynaklanannefretnedeniyle; a) Birkişiyekamuyaarzedilmişolanbirtaşınırveyataşınmazmalınsatılmasını, devriniveyakirayaverilmesini, b) Birkişininkamuyaarzedilmiş belli birhizmettenyararlanmasını, c) Birkişininişealınmasını, d) Birkişininolağanbirekonomiketkinliktebulunmasını, engelleyenkimse, biryıldanüçyılakadarhapiscezasıilecezalandırılır.

Şüphelitarafından, sendikalayrımcılıkyapılmışveTCK’nın 122. MaddesiuyarıncaNefretveAyrımcılıksuçuişlenmiştir.

Anayasa'nın 2. Maddesindebelirtilenhukukdevleti, eylemveişlemlerihukukauygun, insanhaklarınadayanan, buhakveözgürlüklerikoruyupgüçlendiren, her alandaadilbirhukukdüzenikurupbunugeliştirereksürdüren, Anayasa'yaaykırı durum vetutumlardankaçınan, hukukunüstünkurallarıylakendinibağlısayan, yargıdenetimineaçıkolandevlettir.

Anayasamızın "KanunÖnündeEşitlik" başlıklı 10.maddesinde;

“Herkes, dil, ırk,renk, cinsiyet, siyasîdüşünce, felsefîinanç, din, mezhepvebenzerisebeplerleayırımgözetilmeksizinkanunönündeeşittir.

(Ekfıkra: 7/5/2004-5170/1 md.)Kadınlarveerkeklereşithaklarasahiptir.Devlet, bueşitliğinyaşamageçmesinisağlamaklayükümlüdür.(Ekcümle: 12/9/2010-5982/1 md.)Bu maksatlaalınacaktedbirlereşitlikilkesineaykırıolarakyorumlanamaz.

(Ekfıkra: 12/9/2010-5982/1 md.)Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp vevazifeşehitlerinindulveyetimleriilemalulvegazileriçinalınacaktedbirlereşitlikilkesineaykırısayılmaz.

Hiçbirkişiye, aileye, zümreyeveyasınıfaimtiyaztanınamaz.

Devletorganlarıveidaremakamlarıbütünişlemlerindekanunönündeeşitlikilkesineuygunolarakhareketetmekzorundadırlar.”Hükmüyeralmıştır.ŞüpheliNefretveAyrımcılıksuçunuişleyerekAnayasanın 10.Maddesindeyeralan “kanunönündeeşitlik” ilkesini de ihlaletmiştir.

Şüphelitarafından 657 SayılıDevletMemurlarıKanunununTarafsızlıkveDevleteBağlılıkbaşlıklı 7. Maddesiihlaledilmiştir.

657 SayılıDevletMemurlarıKanunu’nunTarafsızlıkveDevleteBağlılıkbaşlıklı 7.Maddesinegöre

“Devletmemurlarısiyasipartiyeüyeolamazlar, herhangibirsiyasiparti, kişiveyazümreninyararınıveyazararınıhedeftutanbirdavranıştabulunamazlar; görevleriniyerinegetirirlerkendil, ırk, cinsiyet, siyasidüşünce, felsefiinanç, din vemezhepgibiayırımyapamazlar; hiçbirşekildesiyasiveideolojikamaçlıbeyandaveeylemdebulunamazlarvebueylemlerekatılamazlar.

Devletmemurları her durumdaDevletinmenfaatlerinikorumakmecburiyetindedirler.TürkiyeCumhuriyetiAnayasasınavekanunlarınaaykırıolan, memleketinbağımsızlığınıvebütünlüğünübozanTürkiyeCumhuriyetiningüvenliğinitehlikeyedüşürenherhangibirfaaliyettebulunamazlar.Aynıniteliktefaaliyetgösterenherhangibirharekete, gruplaşmaya, teşekküleveyaderneğekatılamazlar, bunlarayardımedemezler.”Hükmünüiçermektedir.

Şüphelinin  belli bir sınıf ve zümrenin yararını hedef tutan bu fiilleri 657 Sayılı Kanunun 125.maddesinin (E) bendinde devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller arasında gösterilmektedir.

657 Sayılı Kanunun 125. Maddesinin  (E) bendinde Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller arasında "a) İdeolojik veya siyasi amaçlarla kurumların huzur, sükün ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, kamu hizmetlerinin yürütülmesini engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek veya yardımda bulunmak,b) Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları kurumların herhangibiryerineasmakveya teşhiretmek,c) Siyasi partiye girmek," ifadeleri yer almaktadır.

Şüpheli,görevininbulunduğumakamgereğiobjektifvetarafsızolmakzorundadırlar. Buna karşılıktarafsızlığınıkoruyamamışvetümsiviltoplumkuruluşlarınaeşitseviyedeyaklaşmasıgerekirken,kanunlartarafındanbelirlenenyetkinindışınaçıkarak, görevveyetkisinikötüyekullanmış ,Anayasanıneşitlikilkesininihlaliilenefretveayrımcılıksuçunuişlemiştir. Şüphelininilgiliyasahükümlerikapsamındabulunanişbufiilinedeniylecezalandırılmalarıgerekmektedir.

HUKUKİ SEBEPLER        : TCK  vsilgili mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER        :10.05.2016 tarihli 27749142-821-E.5210698 sayılı Isparta Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Mustafa Şener İlkokulu’na gönderilen yazı ,14 Mayıs 2016 Cumartesi günü ‘‘Herşey Seninle Başlar’’yapılan konferansa ilişkin afiş örneği  vs. yasal deliller.

SONUÇ VE TALEP                       :Yukarıda arz ve izah ettiğimiz ve soruşturma sırasında elde edilecek sebeplerle şüpheliler hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak haklarında kamu davası açılmasını saygılarımla arz ve talep ederim. 16.05.2016

MÜŞTEKİ VEKİLİ

Av.Tuğçe MUTLU

 

EKLER: 1)Onanmış vekaletname örneği,delillerbölümünde sayılanlar.

image001-138.jpgimage002-151.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.