Öğretmene Rotasyon  Ertelenmelidir

Öğretmene Rotasyon Ertelenmelidir

EĞİTİM-BİR SEN İSTANBUL 4 NOLU ŞUBE BAŞKANI TALAT YAVUZ'UN ''ROTASYON ERTELENMELİDİR'' BAŞLIKLI YAZISI.

Öğretmene rotasyon konusunu; “Rotasyon Bu Hali İle Can Yakar” diyerek gündeme taşımıştım. Bakanlığın, üst üste gelen köklü değişimlerin olumsuz etkilerini göremediğini, eğitim alanını doğru okuyamadığını anlatmıştım. Bu hafta sonu okullarda veli toplantıları vardı. Durumun daha vahim olduğunu gözlerimizle görmüş olduk.

Anadolu Liselerinde başarılı öğrencilerin okuldan ayrılacak olması, yapılacak öğretmen rotasyonunun verdiği sıkıntı, öğretmenleri okullarıyla ilgili hayal kuramaz hale getirmiş. Başarılarıyla isim yapmış, dereceye girmiş, ekol oluşturmuş okullar, bütün iddialarını kaybetmiş durumda. İdarecisinden öğretmenine herkes bir şeylerin yanlış gittiğini anlatmaya çalışıyor.

                Öğretmeni ve öğrencisi belli bir süreçten geçerek gelen bu okullar, önümüzdeki temel lise belasından ve rotasyon sürecinden en büyük zararla çıkacaktır. Önünü göremeden çalışmak, belirsizlikler içinde velisinin karşısına çıkmak bir idareci için hiç tercih etmeyeceği bir durum olsa gerek. Gelecek yılla ilgili hiçbir hayalini planlayamayan bir okul müdürü düşünün. Kaç öğrencisi gidecek, rotasyondan sonra öğretmen kadrosu nasıl oluşacak, yeni öğretmen kadrosuyla kurs açabilecek mi?

                Temel Lise konusunda bakanlığın çıkmaza girdiğini ve adım atamadığını gördük. Ancak rotasyon konusundaki karar süreci daha önümüzde duruyor. Şu ana kadar konuşulan öncelikler, bir de temel lise problemi ile beraber değerlendirilmelidir. Öğretmene rotasyon konusu, okulların elini iyice zayıflatmaktadır. Veliler bu sürecin temel liseler lehine olduğunu görüyorken bakanlık nasıl göremiyor merak ediyorum.

Kurslarla ilgili adımın altı ay sonra atılmış olması umutları tüketiyor. Öğretmenler muhalefet lideri gibi konuşurken, veliler; “Dershaneler kapanacaktı, şimdi okullar kapanıyor, eskiden dershaneye ayırdığımız para da şimdi bize yetmeyecek, bu nasıl iştir?” diye birbirlerine soruyorlar.

Rotasyon bu okullara ne kazandıracak merak ediyorum. Bakanlık, temel lise karşısında kendi okulunu güçlendireceğine, tam tersine okullarının elini kolunu bağlıyor. Bir kurs yönetmeliği çıkıyor, sürece ne müdür dâhil edilmiş ne rehber öğretmen. Kursun adı yetiştirme kursu. Hâlbuki sınavlara hazırlık kursuna ihtiyaç var. Ulaşılmak istenen sonuca giden tek yol rotasyon mudur? Emekliliği özendirerek, dezavantajlı okullarda çalışan öğretmenlere her yıl için yüksek hizmet puanı vermek, beklenen hareketliliği doğal süreçte sağlayacaktır.   

Milli Eğitim Bakanlığı, milletimiz nezdinde ortaya bir memnuniyet koymadan yol alıyor. Bu hali ile bakanlığımız, diğer bakanlıkların oluşturduğu başarıdan geçiniyor. Her öğretim yılı, bakanlığın sebep olduğu problemler ve beceriksizliklerle başlıyor. Acil adım atılmalıdır. Gerekirse lise son sınıflar için ayrı bir kurs düzenlemesi yapılarak mutlaka veli katkısının önü açılmalıdır. Rotasyon ertelenmelidir. Önemli değişiklikler seçim sonrası daha geniş değerlendirmeler ve planlamalarla yapılmalıdır. Değilse bu problem geçen yıl yaşadığımız TEOG faciasından daha büyük bir şekilde üzerimize doğru geliyor. Bu tepkinin önünde durmak kolay olmayacaktır.

Talat YAVUZ

Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum