Öğretmene rotasyon ne zaman ve nasıl uygulanacak?

Öğretmene rotasyon ne zaman ve nasıl uygulanacak?

Öğretmene rotasyon ne zaman ve nasıl uygulanacak?

Öğretmene rotasyon haberleri uzun zamandır eğitim gündeminin başköşesinde oturuyor. Öğretmene rotasyon haberleri konuşulmaya başladığından beri başta öğretmenler olmak üzere hiç kimse bu olaya ters bakmadı. Hatta bir çok eğitimci belli sürelerle aynı yerleşim yeri içerisinde görev yapılan okulların değiştirilmesinin faydalı olacağı yönünde görüş belirtti.

Fakat bizde bir deyim vardır; “Yılan hikâyesine dönmek.”. Bu deyim uzadıkça uzayan, içinden çıkılmaz hale gelen, bir türlü çözüm bulunamayan olaylar için kullanılmaktadır. Öğretmenlerin rotasyonu da maalesef yılan hikâyesine dönmek üzere. Bizi takip eden, bizle iletişim kuran eğitimcilerin bu günlerde karşılaştığımızda ilk soruları, “Rotasyon ne zaman?” ve devamında da, “Rotasyon nasıl uygulanacak?” şeklinde oluyor.

İnternet medyası başta olmak üzere yazılı basında da sık sık “Öğretmene rotasyon” haberleri yer alıyor. Fakat bu haberlerin hiç biri yeni ve kesin bir tarih ve uygulama şekil vermiyor. Bir zamanlar “Yetkili ve etkili bir yerden aldığımız bilgilere göre” diye başlayan aba altından sopa gösterme haberleri gibi yoruma yönelik, raiting kaygısından öte gitmeyen haberlerden öteye geçemiyor.

Peşin peşin söyleyelim, bizim yazımızda da kesin bir tarih ve rotasyonun uygulama şekline yönelik bir bilgi yok. Fakat eğitim alanındaki bunca yıllık tecrübelerimize dayanarak bizim de  konu hakkında söyleyecek birkaç sözümüz var.

Son günlerde medyada öğretmene rotasyonun kademeli olarak uygulanacağı yazılıyor. 2015 yılı içerisinde önce 12, 2016 yılında 10 yılını ve bir sonraki 2017 yılında da artık her 8 yılını aynı kurum-bölgede tamamlayan öğretmene  rotasyon uygulanacağı şeklinde. Böylece 3 yıl sonra artık her 8 yılını dolduran öğretmene rotasyonun uygulanacağı ifade ediliyor. Devamında da okul değiştirmenin yanında büyükşehirleri eğitim bölgelerine ayırıp, okul değişikliğinden öteye bölge değişikliklerinin söz konusu olduğundan dem vuruluyor.

 Bir kere bu şekliyle uygulamaya konulacağı konuşulması bile bu uygulamanın uygulanmayacağının habercisidir. Kademeli geçişin ilk yılında gözü korkan ve çoğu emekliliğini hak eden öğretmenler emekli olur. Emekliliği hak etmeyen ve 12 yılını dolduran öğretmenler de en azından kendi tercihlerine göre istedikleri okullara il içi yer değiştirme ve akabinde rotasyon uygulaması sonucu yer değiştirir. Korkarım ki bundan sonra, maksat hasıl oldu gibisinden söylemlerle rotasyon uygulaması akamete uğratılmasının düşüncelere yer etmemesi gerekir.

O nedenle bu hassas konu; benim de öğretmen ve öğrencilerin eğitim düzeylerinin artmasına katkı sağlayacağı için desteklediğim rotasyon bu şekliyle değil asıl amacına uygun olarak uygulanmalıdır. Bir kere 8 yıl belirlenmişse bu kanun veya yönetmeliğin yayınlandığı yıl uygulamaya konulmalıdır.

Rotasyon uygulaması öğretmenlerin il içi ve il dışı tayinleri de göz önüne alınarak kimseyi mağdur etmemelidir. Rotasyon uygulaması bir kereye, çıktığı ilk yıla mahsus olarak il içi tayinlerden farklı bir tarihte uygulanmalıdır. Böylece yıllardır aynı kurumda çalışmış, tecrübeli öğretmenlere bir nebze de olsa rotasyonun ilk yılında bir rahatlık sağlanması söz konusu olabilir. Sonraki yıllarda ise karışıklığa neden olmaması için rotasyona tabi öğretmenlerin tayinleri de öğretmenlerin il içi yer değişikliği talepleri ile birlikte alınıp uygulanabilir.

Rotasyonun ilk yıl il içi yer değiştirmelerden ayrı alınacağı düşünülürse, Mart ayı içerisinde yönetmeliğin yayınlanması ve Nisan ayı içerisinde de rotasyona tabi yer değişikliklerinin gerçekleşmesi (Tabi ilişik kesmelerin ders yılı sonu itibariyle olması kaydıyla) söz konusu olabilir diyebiliriz.

Başta yılan hikâyesine dönme deyiminden bahsetmiştik. Artık MEB tarafından paydaşların görüşlerinin alındığı öğretmen rotasyonu yönetmeliği bir an önce yayınlanmalı ve uygulamaya konmalıdır. Yoksa deyimin öğretmen rotasyonu konusuyla birebir örtüştüğünü söylemekten başka çaremiz kalmayacaktır. Hepinize iyi bir hafta diliyorum. (9.3.2015)

Ekrem Aytar   

www.facebook.com/ekrem.aytar.9                                                    

www.twitter.com/ekremaytar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum