Öğretmene rotasyon yapılabilir mi?

Öğretmene rotasyon yapılabilir mi?

Zorunlu yer değişikliği MEB' in lehinde mi olur yoksa aleyhinde mi?

 

Tüm devlet memurlarıyla birlikte Milli Eğitim camiasının da tamamını ilgilendiren konuların başında rotasyon geliyor. Şimdiye kadar böyle bir uygulamaya geçilmemiş de olsa rotasyonun zaman zaman gündeme getirilmesindeki amacın kamuoyunun tepkisini ölçmek ve rotasyonun uygulanabilirliğini test etmek olduğunu düşünüyorum.
 
İlk önce rotasyonu devlet memurlarının isteyip istemediğine bakalım: Şimdiye dek konuştuğum ve görüştüğüm takriben bine yakın devlet memuru, rotasyonu faydasız ve hükumet lehinde bir girişim olarak görüyor. (Bu bin kişi içinde mevcut hükumete oy vermiş arkadaşlarımızın da olduğunu belirtmek gerek.)
 
Zorunlu yer değişikliği MEB' in lehinde mi olur yoksa aleyhinde mi?
 
Rotasyondaki amacı; her memurun, her bölgede görev yapması olarak masumlaştıralım. Kendimden örnek vererek devam ediyorum: Bugün Mersin' e tayin olmak isterim ama Mersin' in birçok eğitim-öğretim bölgesi dolmuş vaziyette. Rotasyon neticesinde Mersin Yenişehir Aliye Pozcu Ortaokulu' na tayin olayım. Oradaki öğretmen de İstanbul' a gelsin. Aslında Aliye Pozcu Ortaokulu' ndakiler emekliliği çoktan gelmiş öğretmenler. Ben o öğretmenin yerinde olsam yolluğumu alırım, İstanbul' a gelirim, bir ay sonra emekliliğimi ister, Mersin' e geri giderim. Böylelikle Aliye Pozcu Ortaokulu' ndaki öğretmenin yaptığı gibi devlet, birçok memura boş yere yolluk ödemek zorunda kalacak, bunun yanısıra yeni görev yerinden emekliliğini isteyerek geri dönen öğretmenler de eğitim-öğretimi sekteye uğratacak. O okullara da ders ücretli öğretmenler görevlendirilir ki sayıları Türkiye' de şu anda resmi rakamlara göre Ömer Dinçer' in açıkladığı gibi 12.000 değil 60.000' dir. Güvencesiz istihdam, insanlık onuruna aykırıdır. Rotasyon daha şimdiden sonuçları itibarıyla ağırlaşmaya başlayan bir hal aldı.
 
 Türkiye' de resmi verilere göre 165.000 öğretmenin emekliliği gelmiş vaziyette. Bu öğretmenleri rotasyona tabi tutarsanız bunların neredeyse tamamına yakını yolluklarını alıp emekliliklerini isteyeceklerdir. Görüldüğü gibi zorunlu olarak yer değiştirmelerinde ne devletin ne MEB' in bir çıkarı vardır. Dikkat ettiyseniz sadece öğretmenlerden örnek verdim, diğer iş kollarında çalışan devlet memurlarının durumunu hiç irdelemedik, onları da deşelersek kim bilir ne sorunlar çıkacak.
 Rotasyonun ilginç bir yönüne daha dikkat çekmek istiyorum, muhtemelen bu kısmı hiç kimse fark etmemiştir: Ben zorunlu olarak Mersin gibi Anadolu' nun yerleşik bir iline tayin olduğumda yaş itibariyle de zorluklar yaşayacağız. Şöyle ki biz genç öğretmenler olarak hep genç idareci-öğretmen ve hatta velilerle çalışıyoruz. Herkes genç olduğu için aynı jargonu kullanıyor, iletişim sorunu yaşamıyoruz. Yerleşik yeni okulda böyle bir durum olmayacaktır. Veliler, idareciler ve öğretmenler yaşça bizden büyük olacağı için sorunlar çıkacak. Benle aynı yaşta müdür yardımcısıyla halı sahada maç yaparken yeni görev yerimde şişe camı gözlükleriyle kelli felli bir müdür yardımcısıyla acaba sosyal olarak ne yapabiliriz? Yine aynı şekilde yerleşik bölgeden sirkülasyonun fazla olduğu bölgeye giden emekliliği gelmiş öğretmenlere çocukları yaşındaki müdür ya da müdür yardımcısı nasıl görev verebilecek? Devlet işinde yaş farkı gözetilmez, yaşlı öğretmenlere görev vermek ya da yapılacakları söylemek yasal ama insani değil. Bu da sizce mutsuz öğretmenler oluşturmayacak mı? Basit bir ayrıntı gibi duruyor ama unutmayın ki şeytan ayrıntıda gizlidir! Rotasyon ne MEB' e ne de diğer iş kollarında çalışanlara yarar sağlayacaktır. Rotasyon sevdasında olanlar, bu sorunları görmezden gelemezler, gelmemelidirler.
 
 Rotasyona gerçekten ihtiyaç var mı?
 
 Türkiye' de rotasyona hiçbir zaman ihtiyaç olmadı ve olmayacaktır. Şubat ayında Öğretmenlerin Özür Grubuna Bağlı Yer Değişikliği döneminde MEB' in rakamlarına göre 8286 öğretmen yer değişikliği talebinde bulunmuş ama bunların 1518' i yer değiştirememiş. Şimdi rotasyon sevdalılarına birkaç soru soralım:
 
 1-)8286 öğretmenin yer değişikliğinde bile başarılı olamayan MEB acaba 850.000 MEB çalışanının yerini toptan ya da peyderpey nasıl değiştirecek?
 
 2-)1518 öğretmenin özrü olduğu halde yer değişikliğini sağlayamayan devlet; acaba 2.500.000 memurun yerini özürsüz nasıl değiştirecek, 2.500.000 memura nasıl yolluk ödeyecek?
 
 3-)Sözleşmeli statüde öğretmenken özür grubuna bağlı yer değişiklikleriyle ya da kendi KPSS puanıyla iller arası yer değiştiren öğretmenlere yolluk vermeyerek davalık olan MEB, acaba 850.000 öğretmene hangi bütçeyle yolluk ödeyecek?
 
 4-)Sirkülasyonun fazla olduğu bölgelerde 4-5 farklı sınıf öğretmeni gören sınıflara rotasyonla birkaç tane daha sınıf öğretmeni göndermek ne kadar doğru, bu durum eğitim ve öğretimi sekteye uğratmayacak mı, kalitesini düşürmeyecek mi?
 
 5-)Emekliliği gelmiş öğretmenlere cazip şartlar sunamayan devlet, rotasyona tabi tuttuğu bu öğretmenlere ilk önce yolluğu daha sonra emekli ikramiyesini nasıl ödeyecek?
 
 Rotasyondaki gerçek amaç nedir?
 
 Şu haliyle yapılması düşünülen rotasyondaki amaç; korkan, eleştiremeyen, düşünemeyen, sorgulayamayan öğretmenler yetiştirmektir. Öğretmenler sürekli yer değiştirecek, sendikal olarak sağlam bağlar kurmalarına engel olunacak, bir yerlerde kendisini eleştiren, yürüyüş, eylem ve basın açıklaması yapan öğretmenler olmayacak ki bu da işverenin elini güçlendirecek. İşte rotasyondaki örtülü amaç budur!
 
 Peki çözüm ne?
 
 Yine halisane duygularımla rotasyona çözüm önerilerimi rotasyon sevdalılarına sunmak istiyorum:
 
 1-)İlk önce rotasyon sevdasından vazgeçilmelidir.
 
 2-)Şu an 165.000 öğretmen 5510 sayılı yasa gereği emeklilik kabusu yaşamakta ve şimdiki brüt maaşlarının %50' sini emekli maaşı olarak alacakları için emekli olamamaktadırlar. Yerleşik Anadolu il ve ilçelerindeki emekliliği gelmiş öğretmenler zorunlu olmadan emeklilik şartları (emekli ikramiyesi ve emekli maaşı) düzeltilerek emekli olabilmelerinin önü açılmalıdır.
 
 3-)Resmi rakamlara göre bundan 10 sene önce her yıl 25.000 öğretmen emekli olmaktaydı. Eğer emeklilik şartları iyileştirilirse bu, Anadolu' ya tayin isteyebilecek 25.000 öğretmen demek oluyor ki yukarıda şubat ayında özür grubundan yer değiştiremeyen 1518 öğretmen olduğunu söylemiştim. Dolayısıyla rotasyonu ısıtıp ısıtıp önümüze koyanlar biraz da emeklilik şartlarının düzeltilmesi için çaba gösterebilirler.
 
 4-)Ders ücretli öğretmen statüsünde istihdam kaldırılarak tayin isteyecek öğretmenlere boş kadrolar açılmalı, ders ücretli çalıştırılan öğretmenler sosyal devlet ilkesi gereği bir an önce kadroya alınmalıdır. Böylelikle emekli öğretmenin yerine başka öğretmenler tayin isteyebilecek, bu öğretmenlerden boşalan kadrolara ders ücretli çalışan öğretmenler atanarak sirkülasyon herkesin memnun olacağı şekilde sağlanacak.
 
 5-)Okullaşma oranı artırılmalı, 78 vatandaşa 1 devlet memuru oranı iyileştirilerek hayat standartları yükseltilmelidir. Böylelikle şu an beklemede olan ve resmi olmayan rakamlara göre sayıları yarım milyonu bulan, resmi olarak da 327.000 olan atama bekleyen öğretmenler bu şekilde istihdam edilmelidir.
  
 Yücel ÖNDER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum