Öğretmene Sürgün AHİM'den Döndü

Öğretmene Sürgün AHİM'den Döndü

Avrupa İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi (AHİM), iki üyemiz adına yaptığımız başvuruda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin Toplantı (Örgütlenme) Hakkı’nın düzenlendiği 11. maddesinin ihlal edildiğine karar verdi.

Eğitim-Sen'den yapılan açıklama:

Avrupa İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi (AHİM), iki üyemiz adına yaptığımız başvuruda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin Toplantı (Örgütlenme) Hakkı’nın düzenlendiği 11. maddesinin ihlal edildiğine karar verdi.

Şanlıurfa ilinde öğretmen olarak görev yapan üyelerimiz Mustafa Dedecan ve Metin Ok, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) da içinde yer aldığı Şanlıurfa Demokrasi Platformunun aldığı karar uyarınca 15 Şubat 2005 günü gerçekleştirilen “Dünyada Küresel Savaşa Karşı Küresel Barış” katıldıkları için haklarında disiplin soruşturması başlatılmış, soruşturma sonucunda 657 sayılı Devlet Memurları Yasasının 125/D-o maddesi uyarınca, siyası parti yararına faaliyette bulundukları belirtilerek “bir yıl kademe ilerlemesinin durdurulması” cezasıyla cezalandırılmış ayrıca üyelerimiz sürgün edilmişti.

İdare Mahkemeleri üyelerimizin disiplin cezasıyla cezalandırılmalarına ilişkin işlem ile üyelerimizin sürgün edilmelerine ilişkin işlemlerin iptali isteğimizi reddetmişti. Danıştay da İdare Mahkemelerinin bu kararlarını onamıştı. Üyelerimizin katıldıkları bir etkinlik nedeniyle disiplin cezasıyla cezalandırılmaları ve sürgün edilmelerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 11. maddesine aykırı olduğuna inandığımızdan, üyelerimiz adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduk. Mahkeme 22 Eylül 2015 tarihli kararla başvurumuzu haklı bulmuş, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 11. maddesinde düzenlenen “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme (ve Örgütlenme) Hakkı”nın ihlal edildiğine karar vermiştir. AHİM, daha önce de aynı eyleme katıldıkları için cezalandırılıp sürgün edilen üyelerimiz Aygül Küçükbalaban ile Mehmet Kutlu’nun başvurularını kabul etmiş, üyelerimizin “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme (ve Örgütlenme) Hakkı”nın ihlal edildiğine karar vermişti.

Mustafa Dedecan ve Metin Ok için yaptığımız başvuruda verilen kararı (Türkiye Aleyhine Dedecan ve Ok Davası 22685/09 ve 39472/09 Nolu Başvurular) görmek için tıklayınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.