Öğretmenlere Ek Ders Şoku: Sınıf Derse Gelmezse Ek Ders Ödenemez!

Öğretmenlere Ek Ders Şoku: Sınıf Derse Gelmezse Ek Ders Ödenemez!

Sınıf derse gelmezse ek ders ödenir mi? sorusuna MEB'in görüş yazısı öğretmenleri mağdur edecek. Devamsızlık hususu örgün eğitimin sürekli problem yaşadığı bir mecra. Zira yönetmelikler öğrenciye devamsızlık konusunda öğrenci tabiri...

Sınıf Derse Gelmezse Ek Ders Ödenemez Görüşü Mağduriyet Oluşturacak

Devamsızlık hususu örgün eğitimin sürekli problem yaşadığı bir mecra. Zira yönetmelikler öğrenciye devamsızlık konusunda öğrenci tabiri ile “devamsızlık hakkı “veriyor.  Ortaöğretim Kurumlarında öğrencinin 30 gün devamsızlık yapması yönetmelikçe mazur görülüyor. Bu özel eğitim okullarında 70 güne kadar çıkıyor. Öğrencinin velinin dilekçesi ile veya hiçbir mazeret göstermeden devamsızlık yapması mümkün.

Özellikle son sınıflar sınava hazırlık süreçlerinde yönetmeliğin kendilerine tanıdığı bu haktan faydalanarak bir bütün olarak derse gelmedikleri oluyor. Okulun kimi dönemlerinde yine öğrencilerin sınıf bütünlüğünde okula devam etmediklerine tanık oluyoruz. Özel eğitim okullarında sınıflar birkaç öğrenciden oluşuyor. Bu öğrencilerin özürlerinden kaynaklı soğuk ve yağışlı havalarda devamsızlık haklarını kullanmaları olağan. Birkaç öğrenci olunca da doğrudan sınıfın bütünün gelmemesi hususiyeti sürekli karşılaşılan bir durum.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 17/02/2020 tarihinde Ankara Valiliğine gönderdiği ek ders görüş yazısında “İliniz Çankaya ilçesi Nimet Dr. Erdoğan Meto Özel Eğitim Uygulama Okulu III. Kademe sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin okula gelmemeleri nedeniyle ders görevlerini fiilen yerine getiremeyen öğretmenler ile ek ders ücreti karşılığı ders okutanların söz konusu sürelere rastlayan ders görevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılıp yararlandırılamayacaklarına dair olarak sınıfın bir bütün olarak gelmemesi durumunda ek ders ücreti ödenemeyeceği görüşünü yayınladı.”

Öğretmen gelmiş ve vazifesinin başında iken öğrencinin gelmemiş olmasından kaynaklı ek ders ödenmemesine açılan pek çok davada öğretmenlere ek ders ödenir hükmü verilmiştir. Öğretmen vazifesini yapmışken haklarından mahrum edilmesi hakkaniyetli değildir. Ek ders ücreti karşılığı çalışan ücretli öğretmenler çok cüzi ücretle çalışmaktadır. Bu şekilde bir de ücretleri kesilirse daha çok mağdur olacaklardır. Bu görüş yazısı meri hukuku esas alınarak verilmiştir fakat hukuka uygun olsa da hakkaniyete uygun değildir. Kişinin kendinden kaynaklanmayan bir kusurdan dolayı hak kaybına uğraması hukukun temel ilkeleri ile çelişir. Öğretmen kendisine verilen program kapsamında gelmiş ve vazifesi başında dersliktedir.

Bakanlık yetkililerinin özellikle dönem sonlarında neredeyse bütün okulların yaşadığı, özel eğitimde sıklıkla yaşanan, tüm son sınıfların sınava hazırlık süreçlerinde mayıs ayında sınıfın bir bütün derse gelmemesi durumunda öğretmenlerin vazifelerinin gereğini yerine getirmiş olmasından dolayı ücreti ödenir şeklinde düzenleme yapmaları şarttır.  Kar tatili ve idarî tatil durumunda ek ders ödenmesi hususiyeti Toplu Sözleşmeler ile çözümlenmişti. Bu durum da mevzuat düzenlemesi ile çözüme kavuşturulmalıdır.

Eğitim sendikalarının öğretmenlerin bu hak kaybına sessiz kalmayacağı ve öğretmenler namına bu hakkaniyetsiz duruma seslerini yükselmesi, Yetkililerin bu görüş yazısında belirtilen hususları bir kez daha gözden geçirmesi mağduriyete uğrayan öğretmenlerin beklentisidir.

İbrahim Hakkı Celis - memurpostasi.com 

ogretmenlere-ek-ders-soku-sinif-derse-gelmezse-ek-ders-odenemez!.jpgogretmenlere-ek-ders-soku-sinif-derse-gelmezse-ek-ders-odenemez!-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum