Öğretmenlere Özür Durumu Müjdesi

Öğretmenlere Özür Durumu Müjdesi

Eğitim-Bir-Sen Talep Etti, Bakanlık Talimat Verdi

Eğitim-Bir-Sen, 11.9.2015 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurarak il içi özür durumu başvurusunda bulunan öğretmenlerden, atama talebi gerçekleştirilemeyen bazı öğretmenlerin,  görevlerini yapmalarını zorlaştıran veya imkânsız kılan durumlarla karşı karşıya kaldıkları; öğretmenlerden kendisinin veya yakınlarının sağlık özrü ve aile bütünlüğünü engelleyen mesafedeki kurumlara atanmaları gibi nedenlerle öğretmenler açısından telafisi güç veya imkânsız zararlara neden olabilecek sorunlar yaşanacağından bahisle bu durumda olan öğretmenlere özür durumu kapsamında il içi yer değişikliği hakkı verilmesi konusunda valiliklere yetki verilmesi noktasında talimat verilmesini talep etmişti.

 

Bu talep sonrasında Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI’nın, Başkent Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen il millî eğitim müdürleri toplantısında, il milli eğitim müdürlerine, il içinde özür durumundan atanamayan öğretmenlerin taleplerinin dikkate alınmak suretiyle il içinde özür durumu kapsamında yer değişikliği yapabilmeleri için il mili eğitim müdürlerinin insiyatif kullanmaları konusunda sözlü talimat verdiği bilgisine ulaşılmıştır.

 

Anayasamız, idareye ailenin huzur ve refahı ile ailenin korunması yönünde gerekli tedbirleri alma görevini yüklemiş ve idarenin bu görevleri merkezden yönetim ve yerinden yönetim esaslarına dayanarak yerine getireceği belirtilmiştir. Yine İl İdaresi Kanunun 8. maddesinde, lüzumu halinde memurların il içinde nakil ve tahvillerinin mensup olduğu il idare şube başkanlarının inhası üzerine valiler tarafından yapılabileceği belirtilmiştir. Bu itibarla Eğitim-Bir-Sen’in talebi sonrası Bakanın talimatı hukuken ve fiilen mümkün bir uygulamadır.

 

Eğitim-Bir-Sen yetkilileri her ne kadar haklı taleplerinin Bakan tarafından dikkate alınarak il milli eğitim müdürlerine bu hususta talimat verilmesi yerinde ve doğru bir uygulama olsa da iller arasında uygulama farklılığına ve bu suretle mağduriyetlerin giderilememesine sebebiyet verilmemesi için il milli eğitim müdürlüklerince bu kapsamdaki il içi yer değişikliği işlemleri hakkında genel bir yazının tüm taşra teşkilatına duyurulmasının gerekli olduğunu ifade ettiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.