Öğretmenlerin ek ders ücreti arttı mı?

Öğretmenlerin ek ders ücreti arttı mı?

Meclisten geçen torba yasa ile öğretmenlerin ek ders ücretlerinin arttırıldığı yönünde bir çok haber yayınlanmaktadır.

Bazı medya kuruluşları sadece kurslarda artış olduğunu söylerken bazıları tüm öğretmenlerin ücretlerinin arttığını bazıları da kurs ile özel eğitime muhtaç öğrencilerin öğretmenleri, cezaevi öğretmenleri ile kurs öğretmenlerinin ücretlerinin arttığını söylemektedirler.

Peki düzenleme neyi içeriyor?

Kanununda yapılan değişiklik maddesi şöyle: Yani kanun teklifi bu şekilde geldi meclise:

"MADDE 2- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. "Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kuramlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere % 25, Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere % 100 fazlasıyla ödenir."

Kanun maddesinin eski hali ise şöyle:
"Madde 176 - (Değişik: 3/4/1998 - 4359/1 md.)
....
(Değişik ikinci fıkra: 21/3/2006 - 5473/3 md.) Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere % 25 fazlasıyla ödenir."

Görüldüğü üzere;

Eski ve yeni düzenlemedeki "Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere % 25"

Hüküm aynı yani Cezaevi öğretmenleri ile özel eğitime muhtaç öğrencilerin öğretmenlerine ödenecek ücretlerde bir değişiklik yok.

Bu maddede yer alan %25 ten hemen sonra bir virgül konularak;

"Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere % 100 fazlasıyla ödenir." Eklenmiştir.

Sonuç olarak;

Yapılan düzenleme ile sadece hafta sonu ya da hafta içi yapılan öğrencilere yönelik destekleme kurslarında görev yapan öğretmenlere ek ders ücretleri yüzde yüz artırımlı ödenecek.
Değişiklik sadece bu madde ile sınırlıdır.

Öğretmenler kandırıldı mı?

Bu düzenleme gecikmiş bir düzenlemedir. Çünkü dershanelerin kapatılması ile açılan kurslarla ilgili bu düzenleme için öğretmenler Eylül 2014'ten beri kandırılmışlardır. O dönemden beri ücretlerin yüzde yüz artırımlı ödeneceği söylendiği halde ödenmemiştir. Düzenlenen kanun maddesi de geçmişe dönük ödemeyi değil kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerli olacak şekilde ödemeyi içermektedir...

Maksut BALMUK
Öğretmen

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum