Öğretmenlerin ödül sisteminde dikkat çeken tablo! 30 yıllık hizmet bile yetmedi

Öğretmenlerin ödül sisteminde dikkat çeken tablo! 30 yıllık hizmet bile yetmedi

Ankara'da 2026 yılında 1.397 kişinin ödül aldığı listede hizmet süresi dikkat çekti. Ödül, başarı belgesi ve üstün başarı belgesi arasındaki farklar gündemde.

Öğretmenlerin ödüllendirilmesine ilişkin sistem, özellikle hizmet süresinin sıralamadaki etkisi nedeniyle yeniden gündeme geldi.

Sosyal medyada “Sor Öğretmenim” hesabı tarafından paylaşılan değerlendirmede, Ankara'da 2026 yılında ödül alan 1.397 kişinin hizmet süreleri üzerinden dikkat çekici bir tablo ortaya konuldu.

Paylaşıma göre ödül sıralamasında yer alan kişilerin tamamı, MEBBİS modülünde idarecilerin yaptığı değerlendirmede 100 puan aldı. Böylece sıralamanın belirlenmesinde hizmet süresinin öne çıktığı ifade edildi.

Ödül listesinde 44 yıllık hizmet dikkat çekti

Paylaşılan verilere göre Ankara'da 2026 yılında ödül alanlar arasında ilk sırada bulunan kişinin Kazanılmış Hak Aylık (KHA) süresi 16 bin 230 gün olarak gösterildi.

Bu süre yaklaşık 44 yıl 5 aya karşılık geliyor.

Listenin 1.397'nci ve son sırasında yer alan kişinin ise KHA süresinin 11 bin 83 gün, yani yaklaşık 30 yıl 4 ay olduğu belirtildi.

Bu tablo üzerinden yapılan değerlendirmede, hizmet süresi daha düşük olan genç öğretmenlerin mevcut sıralama sistemi içerisinde ödül alma konusunda dezavantajlı durumda kaldığı savunuldu.

Başarı belgesi ile ödül aynı şey değil

Paylaşımda ayrıca öğretmenler arasında başarı belgesi ile ödülün birbirine karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekildi.

Başarı belgesi farklı bir değerlendirme sürecine tabi tutulurken, üç başarı belgesi alan personele üstün başarı belgesi veriliyor. Üstün başarı belgesine sahip olanlar ise ödül verilmesi açısından değerlendirmeye alınıyor.

Dolayısıyla her başarı belgesinin doğrudan ödül anlamına gelmediği vurgulanıyor.

“Ödüller çoğunlukla müdürlere veriliyor” iddiasına farklı tablo

Paylaşımda, ödüllerin ağırlıklı olarak okul müdürlerine verildiği yönündeki algının da Ankara'daki 2026 verileriyle örtüşmediği ifade edildi.

1.397 kişilik ödül listesinde yer alanların dağılımına göre:

  • 1.203 öğretmen
  • 77 müdür yardımcısı
  • 45 müdür
  • 3 müdür başyardımcısı
  • 10 müfettiş
  • 4 şube müdürü
  • 1 ilçe milli eğitim müdürü

ödül aldı.

Listenin kalan bölümünde ise farklı unvanlardaki personelin bulunduğu belirtildi.

Tartışmanın merkezinde hizmet süresi var

Ortaya konulan veriler, ödül sisteminde hizmet süresinin sıralamaya etkisi konusunda yeni bir tartışma başlatabilecek nitelikte.

Özellikle aynı değerlendirme puanını alan personelin sıralamasında kıdemin belirleyici olması, mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin ödül alma ihtimalini gündeme getiriyor.

Ancak paylaşılan sosyal medya değerlendirmesi, Ankara'daki 2026 ödül listesindeki verilere ilişkin bir yorum niteliğinde. Ödül mevzuatının tamamı ve tüm illerdeki uygulamaların karşılaştırılması, bu iddianın ülke genelindeki durumunu ortaya koymak için ayrıca incelenmeli.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.