Okul müdürlüğünde liyakat mi, nepotizm mi?

Okul müdürlüğünde liyakat mi, nepotizm mi?

Okul müdürlüğünde ortaya çıkan sonuçlar, nepotizmin okulları sardığını gösteriyor.

KAYBEDİLEN BİR DEĞER: ADALET

"Okul Müdürü atamalarında yazılı notu yeterli değil" gerekçesiyle, atamalara sözlü sınav eklendi. Bu sınavdan kasdın ise göreve, ehliyetli yönetici atamak olduğu açıklandı. Ama niyetin bu olmadığı sonuçlardan belli oluyor.

Hangi görüşten olursak olalım, temel hedefimiz adalet olmalı ve "görevlere liyakatli personel atanması" temel prensibimiz olmalıdır. Biz, ne kadar "kendimize yakın kişileri atamak için çabalarsak" o derece iş takip işlerine dalacak ve politika üretme türünden daha büyük ve uzun vadeli işler geri plana atılacaktır.

Bilindiği üzere, bir önceki Bakan döneminde, bir sendikanın da yönlendirmesiyle, MEB'in Teşkilat Kanununa, okul müdürü atamaları için sözlü sınav eklendi. Sözlü sınav konulmasındaki kasdın ise, yönetici atamalarında yazılı sınav notunun tek başına seçme kriteri olmasının yetersiz olması vurgulanıyordu. Yapılan tartışmalarda, insan ilişkilerinde sorunlu, personel yönetiminden anlamayan, vizyonu yetersiz, öğrenciye pedagojik yaklaşmayı bilmeyen birinin sınav notu yüksek diye okul müdürü olarak atanmasının uygun olmadığı konusunda genel olarak prensipte anlaşılıyordu. Ancak bu sorunu çözmek için uygulamaya konulan sözlü sınav kıstasının, daha büyük sorunlara ve adaletsizliğe neden olacağı daha o sırada memurlar.net tarafından dile getirilmişti.

Ancak, yine de, sadece bir sendikanın yöneticilerinin, kendi etraflarında oluşturmak istedikleri menfaat dağıtım ana işi nedeniyle, çağrılara kulak tıkandı.

Aşağıda Ankara özelinde müdür atamalarında yaşanan veriler bulunmaktadır. Verilerden de görüleceği üzere bir sendika üyelerine sözlü sınavda ortalama 90 civarında puan veriliken diğerlerine reva görülen puan 68 ila 71 arasındadır.

Şimdi şunu sormak gerekiyor?

A sendikasının tüm adayları mı insan ilişkilerinde çok iyi, personel yönetiminden anlıyor ve vizyoner...

 

Kurulan bu sağlıksız yapıda, liyakat unutulmuş, adalet ise yitik bir değer haline getirilmiştir.

Adaleti yitik bir değer haline getirenlerin de, mensubiyetlerini yüce İslam dinine dayandıran sendikacı ve bürokratlar olması ne acıdır.

İşte Ankara verileri...

SENDİKAADAY SAYISIORTALAMA YAZILI PUANORTALAMA SÖZLÜ PUAN
EĞİTİM-İŞ779.2868.62
EĞİTİM-BİR-SEN2378.8290.75
TÜRK EĞİTİM SEN1177.4371.40
EĞİTİM SEN677.3571.86

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.