Okul müdürü 2. kez göreve iade davasını kazandı

Okul müdürü 2. kez göreve iade davasını kazandı

BALIKESİR'de 4 yıllık görev sürelerini doldurdukları ve performans değerlendirmesinde başarılı olamadıkları gerekçesiyle 2014 yılında görevden alınan okul müdürleri ikinci kez göreve iade hakkı kazandı.

2014 yılında 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) geçici 10/8 maddesi uyarınca Balıkesir'de 60 okul müdürü 4 yıllık görev sürelerini doldurdukları ve performans değerlendirmesi gerekçe gösterilerek görevden alındı.

Eğitim-Sen Balıkesir Şubesi görevden alınan müdürlerin görevlerine iadesi için dava açtı. Balıkesir İdare Mahkemesi, okul müdürlerinin itirazlarını haklı bulurken, göreve iade konusunda ise son kararı Milli Eğitim Bakanlığı'na bıraktı. Bakanlık da yeni bir düzenleme yapmadı. Valilik ise mahkeme kararındaki 'verilen kararın okul müdürlerinin eski görev yerine iadesi anlamına gelmeyeceği' ifadesi nedeniyle okul müdürlerini göreve iade etmedi. Mahkeme kararının Bakanlık yeni düzenleme yapıncaya kadar uygulanmayacağını bildirdi.

ÜST MAHKEME MAHKEMENİN KARAR GEREKÇESİNİ DEĞİŞTİRDİ

Eğitim-Sen de hukukta nadiren tercih edilen bir yöntemle kazandığı davayı bir üst mahkeme Bursa Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Balıkesir İdare Mahkemesi'ndeki okul müdürleri ile ilgili davada verilen karardaki gerekçenin değiştirilmesini istedi. Valilik de kaybettiği davayı kazanmak için aynı mahkemeye temyiz başvurusunda bulundu.

Bursa Bölge İdare Mahkemesi iki taraflı yapılan itirazı sonuçlandırdı. Kararda değerlendirme yapanların okul müdürlerinin puanlamalarını objektif yapmadıkları, belgeye dayalı işlem gerçekleştirmedikleri, olumlu sicilleri dikkate almadıkları kaydedildi. Mahkeme oybirliği ile verdiği kararında, davacıların göreve iade edilmesini imkansız kılan kararda isabet görülmediğini vurguladı. Göreve iadeyi engelleyen tüm konuların da iptaline karar verdi. Böylece Valiliğin itirazını reddeden mahkeme sendikanın isteğini ise, Balıkesir İdare Mahkemesi'nin kararını gerekçesini değiştirerek kabul etmiş oldu.

"BU KARAR UYGULANACAK"

Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Özgür Sarıbülbül, bugün düzenlediği basın toplantısında mahkeme kararlarının uygulanacağına inandıklarını söyleyerek "Mahkeme kararları davalı taraflarca bazen hoşa gitmese de, kızsalar da, eleştirseler de, içlerine sindiremeselerse de hukuk devletinde herkesin uymak zorunda olduğu demokratik bir anlayışın gereğidir. Mahkemeler kararlarını millet adına vermektedir. Bu kararın uygulanması ve göreve iade konusunda takipçi olacağız. Kararları uygulamayan kamu görevlileri hakkında yüklü tazminat davaları için gerekli hazırlığı yaptık. Balıkesir Valiliği okul müdürlük davasını üst mahkemede bir kez daha kaybetmiştir. Valiliğin bu karara karşı sadece şeklen düzeltme hakkı bulunmaktadır. Mahkeme kararını uygulamakla yükümlü olan Balıkesir Valisi Mustafa Yaman'dır. Hukukçu kimliğiyle tanıdığımız valimizin yargı kararını uygulayacağından şüphe duymuyoruz" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.