Okul Öncesi Öğretmenleri Haklarını Arıyor

Okul Öncesi Öğretmenleri Haklarını Arıyor

Okul öncesi öğretmenlerimizin ders saati süresi diğer öğretmenlerimizden daha fazla. Diğer okul türlerinde olduğu gibi bir ders saatinin 40 dakika olması, minik bedenler için de doğru olacaktır.

Her okul türü ve kademesinin kendine has sorunları var. Biz şube olarak hem mini çalıştaylar hem de daha kapsamlı çalışmalar yaparak eğitimde yaşanan sorunları yeniden ele alıyoruz. Bunu yaparken masabaşı işi yapmıyoruz. Bizzat işin mutfağında olan arkadaşlarla meseleyi ele alıyoruz. Biz biliyoruz ki sorunu bizzat yaşayan daha doğru çözümü daha kolay bulur.

Bu yazımızla okul öncesi mini çalıştayımızın sonuçlarını paylaşarak yaşanan sorunlara bir kez daha dikkat çekmek ve çözüme katkıda bulunmak istiyoruz.

Okul öncesi öğretmenlerimizin ders saati süresi diğer öğretmenlerimizden daha fazla. Diğer okul türlerinde olduğu gibi bir ders saatinin 40 dakika olması, minik bedenler için de doğru olacaktır.

Anaokullarının zorunlu ikili eğitim yapması çalışan aileleri zor durumda bırakıyor, okullar çocuk kulübü çalışması yaparak ailelerin isteğini yerine getirmeye çalışıyor. Halbuki çocuk kulubü maliyeti artırıyor, okula da ilave yük getiriyor. Bunun yerine velilere hem ikili hem de tekli eğitim imkânı sunulmalı, tekli eğitim yaparak daha fazla derse giren öğretmen girdiği dersin ek ders ücretini alabilmeli.

Sınıf mevcutlarında 25 sınırının kaldırılması, verimli eğitim yapilmasını engelliyor. Sınıfları kalabalıklaştırma yerine daha fazla derslik açma yoluna gidilmeli.

Okul öncesi öğretmenlerinin en mustarip olduğu konulardan biri, teneffüs haklarının olmamasıdır. Bu durum, temel insan haklarına aykırıdır. Meslek lisesi çocuk gelişimi mezunları tam zamanlı usta öğretici olarak anaokullarında istihdam edilerek çözüm üretilebilir.

Sınıflar oluşturulurken öğrenci yaş aralığının uzun tutulması,  egitimsel verimliliği olumsuz etkiliyor. Her yaş grubu için imkânlar dahilinde ayrı sınıflar oluşturulmalıdır.

Bağımsız ana okullarında görev yapan idareci ve öğretmenlerin ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda görev alamaması hakkaniyetle bağdaşmıyor, haksızlık giderilmeli.

Çocuk gelişimi ve eğitimi mezunları anaokullarında görev yapabilirken okul öncesi mezunları meslek liselerinde öğretmenlik yapamıyor. Birine verilen hak, diğerine de verilmeli.

Anaokulu öğrencilerinin önemli bir kısmı okul bahçelerinden yararlanamıyor. Okul bahçeleri düzenlenirken okul öncesi öğrencileri de hesaba katılmalı.

Sınıflarda bir standart olmaması farklı sınıf içi düzenlemeleri beraberinde getiriyor. Belli bir standardizasyona gidilmesi faydalı olacaktır.

MEB'in hazırladığı Pamuk Şekerim 1 - 2 kitapları son derece yetersiz. Alan uzmanları ile çalışma yapılmalı, kitapların içeriği zenginleştirilerek kitaplar çocukların gelişim düzeylerine uygun hale getirilmeli.

Bağımsız anaokulu öğretmenleri nöbet ücreti alabilirken diğer okulların bünyesinde görev yapan anasınıfı öğretmenleri nöbet ücreti alamıyor. Anasınıfı öğretmenlerinin ivedilikle nöbet ücreti alması sağlanmalıdır.

Görüldüğü gibi okul öncesinde görev yapan eğitimcilerin epey bir problemi var. Diğer okul türlerinde de olan ortak sorunları buraya almadık. Sorunları bir taraftan yetkililerin dikkatine sunuyor, diğer taraftan sorunlar çözülünceye kadar çözümün parçası olmaya, yani mücadele etmeye devam edeceğimizi beyan ediyoruz. 

Erol Ermiş 
Eğitim-Bir-Sen 
İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum