Okul Servisleri Ranta Kurban Gitmesin!

Okul Servisleri Ranta Kurban Gitmesin!

Büyük ihmal, dikkatsizlik ve kazalara sık sık konu olan okul servislerinin aynı zamanda ranta kurban edilmemesi gerekiyor

Büyük ihmal, dikkatsizlik ve kazalara sık sık konu olan okul servislerinin aynı zamanda ranta kurban edilmemesi gerektiğini de söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) İstanbul İl Başkanı Selçuk Tütak, Milli Eğitim, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlarını göreve davet etti.

 

Kış aylarıyla birlikte artan servis kazalarının, can ve mal kayıplarına neden olmaya devam ettiğini kaydeden DES İstanbul İl Başkanı Selçuk Tütak, Öğrenci taşıyan servislerin kalite standardı olması yanı sıra güven ve konfor açısından AB kriterlerinin yasal zorunluluk haline gelmesi gerektiğini kaydeden açıklamasında şunları söyledi;

 

2013–2014 eğitim-öğretim yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, servis taşıma ücretlerinin veli ile taşıyıcı firmalar/şahıslar arasında pazarlık usulü belirleneceğini söylenerek yeni bir uygulamanın devreye sokulduğu ifade edilmişti. Fakat bu uygulamayla belirli bir standart ortadan kalkacak, kalitesiz, konforsuz ve güvenliksiz bir servis hizmet anlayışı doğacaktır. Belirli kriterlerin olmaması denetimleri de zorlaştıracak hatta imkânsız hale getirecektir.

 

İstanbul’da her 100 öğrenciden 40’ı servis kullanıyor. Türkiye’de servis araçlarından yararlanan öğrencilerin de yüzde 50’si İstanbul’da bulunuyor. İstanbul’da yaklaşık 20 bin servis aracıyla yine yaklaşık olarak 1 milyondan fazla öğrenci taşınıyor. Böylesine önemli bir konuda çok titiz davranmalı ve sorumlu olunmalıdır. Aynı anda hem öğrenci hem de özel şirket çalışanlarını taşıyan servisler iki tarafa da yetişme kaygısı taşımaktadır. Bu şekilde sürücüler trafik kurallarını ihlal etmekte ve hız sınırını aşarak çocuklarımızın güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Sürücüler yetişme kaygısıyla sık sık ve gereksiz şerit değiştirerek trafik akışını da olumsuz etkilemektedir.

 

Servislerle ilgili bir diğer sıkıntı da servis ücretlerindeki dengesizlikler ve denetim yetersizliğidir ki bu durum velileri mağdur etmektedir. UKOME tarafından belirlenen servis ücretlerinin resmi ve özel tüm okulları kapsamasına ve bağlayıcı olmasına rağmen bazı okullar komisyon veya çıkar amaçlı, belirlenen tarifenin dışında keyfi bir uygulamaya gidiyor. Bu konuda veliler uyanık olup haklarını savunmalıdır. Okul-ev arasındaki mesafe hesaplanırken ana güzergah mesafesi baz alınmalı, tek yön gidiş hesaplanmalıdır. Bazı servis firmaları velilerimizin bilmemesinden faydalanarak en uzak servis ücretini talep edebilmektedirler.

 

Tüm bu mağduriyetlerin, risk ve kazaların önlenmesi için trafik kurallarını ihlal eden servis sürücülerine özel bir uygulamayla ağır cezalar verilmelidir. Her serviste rehber eleman bulundurulmalıdır. Servis şoförleri ve elemanları gerekli eğitimlerden geçirilmelidir. Servis şoförleri en az lise mezunu olmalıdır. Servis arabaları 6 yaşından büyük olmamalıdır. Servis araçlarının iç döşemelerinin yaş gruplarına göre düzenlenmesi sağlanmalıdır. Gerekli işaretler ve uyarı levhaları bulundurulmalıdır. Sene başında ve yarıyıl tatilinde araçların periyodik bakım ve onarımları yapılmalıdır. Kapılar emniyetli ve kumandalı olmalıdır. Her öğrencinin emniyet kemeri takması sağlanmalıdır. Servis ücretleri tavan fiyatları belirlenmelidir. Servis fiyatları zamları memur zamlarını geçmemelidir. Denetimler sıklaştırılmalıdır.

 

Diğer taraftan dünyanın en pahalı mazotunu kullanan şoför esnafına ve vatandaşa yapılacak iyilik tehditli plaka uygulamasının olmadığı ilerdeki gibi “D4 yetki belgeli” (“D4 yetki belgesi: Tarifeli ve tarifesiz olarak 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası ve taşıma mesafesine bakılmaksızın il içi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara, ) araçlarla taşımacılık yapılmasına izin verilmeli ve serbest piyasa ekonomisi içinde tenekeye değil de araçlara para harcayan bir şoför esnafı çocuklarımızı daha güvenli taşıması sağlanmalıdır. Çünkü okul servislerinin tehditli plaka ile değil de “D4” yetki belgeli araçların ve firmaların okul servislerini yapması çünkü diğer personel taşımacılığında en büyük işveren devlet nasıl ve kaça taşıttırışa taşıttırsın velilerimizin cebinden plaka simsarları elini çeksin istiyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.