Okulda her türlü deneme sınavı yasaklandı: Veliye "sıralama" faturası çıkarılmayacak
MEB genelgesiyle okullarda özel yayınevi denemeleri ve tarama sınavları yasaklandı. Öğrencilere satılması da yasak. Velileri ilgilendiren tüm maddeler haberimizde.
Millî Eğitim Bakanlığı'nın yeni genelgesinde, velilerin bütçesini doğrudan etkileyecek bir düzenleme yer aldı.
2026/70 sayılı genelge ile okullarda özel yayınevi denemeleri ve tarama sınavları yasaklandı.
Yasak, bu sınavların öğrencilere satılmasını da kapsıyor.
GENELGE NE DİYOR?
Düzenlemenin metni şöyle:
"Tüm eğitim kademelerinde Bakanlıkça belirlenen ortak sınav uygulamaları ile Bakanlık tarafından hazırlanan ölçme ve değerlendirme araçları dışında il, ilçe, okul veya sınıf genelinde öğrencileri birbirleriyle yarıştıran, sıralamaya tabi tutan ya da velilere ilave mali yük getiren deneme sınavı, hazır bulunuşluk uygulaması, tarama sınavı ve benzeri sınavların okullarda uygulanmasına veya öğrencilere satın aldırılmasına izin verilmeyecek."
HANGİ SINAVLAR YASAK KAPSAMINDA?
| Yasaklanan uygulama |
|---|
| Deneme sınavları |
| Hazır bulunuşluk uygulamaları |
| Tarama sınavları |
| Öğrencileri yarıştıran benzeri sınavlar |
Özel yayınevleri ile diğer kişi ve kuruluşlar tarafından hazırlanan sınavlar da aynı kapsamda değerlendirilecek.
"ADI NE OLURSA OLSUN"
Genelgede kapsamı genişleten bir ifade de yer aldı.
Bakanlığın ölçme ve değerlendirme politikalarıyla örtüşmeyen; öğrencilerin akademik, sosyal ve duygusal gelişimini olumsuz etkileyebilecek, adı veya niteliği ne olursa olsun Bakanlık dışında hazırlanan hiçbir sınav uygulamasına izin verilmeyecek.
ÜÇ GEREKÇE
Yasağın dayandığı gerekçeler şöyle sıralanıyor:
| Gerekçe |
|---|
| Öğrencileri birbirleriyle yarıştırması |
| Sıralamaya tabi tutması |
| Velilere ilave mali yük getirmesi |
???? KIRTASİYE VE MATERYALE DE SINIR
Genelgede velileri ilgilendiren başka düzenlemeler de yer aldı.
Yardımcı kaynak yasağı
Bakanlığın ücretsiz dağıttığı kaynaklar dışında, okullarda farklı materyallerin kullandırılmasına izin verilmeyecek.
Marka yönlendirmesi yasağı
Veliler:
- Belirli markalara yönlendirilemeyecek
- Yüksek maliyetli ithal kırtasiye setlerine mecbur bırakılamayacak
Bunun yerine yerli ürünlerin kullanımına imkân sağlanacak.
Reklam ve tanıtım yasağı
Okullarda yönlendirme, reklam ve tanıtım organizasyonlarına kesinlikle müsaade edilmeyecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.